Setari Cookie-uri

10 principii pentru o dieta fara foame

Orice persoana care doreste sa-si purifice organismul si sa adopte o alimentatie sanatoasa, va gasi in fiecare carte sau articol de nutritie anumite sfaturi de adoptat atat in privinta scaderii in greutate cat si in imbunatatirea generala a organismului.

Orice persoana care doreste sa-si purifice organismul si sa adopte o alimentatie sanatoasa va gasi in fiecare carte sau articol de nutritie anumite sfaturi de adoptat, atat in privinta scaderii in greutate cat si in privinta imbunatatirii starii generale ale organismului.

Greutatea ideala nu poate fi atinsa prin metode extreme precum infometarea sau excesul de diuretice si depurative, obiceiuri ce duc intr-un final la aparitia tulburarilor de alimentatie, ci printr-un anumit echilibru si prin cunoasterea propriului organism.

1. Pune-ti ordine in viata

Incearca pe cat posibil sa-ti reglezi somnul si ora de trezire. Viata dezorganizata „zapaceste” organismul care, nestiind ce va urma, incepe sa acumuleze calorii haotic. Adoptarea unui regim de viata sanatos incepe cu un somn normal (7-8 ore). Preferabil este sa prinzi intervalul orar 22:00-02:00, cand somnul este cel mai eficient si cand are loc regenerarea celulelor.

In plus, daca te abtii sa dormi, te ingrasi, intrucat in acele moment corpul degaja leptina (un hormon ce transmite creierului senzatia de foame).

2. Respecta orele de masa si nu sari peste mese

Fixeaza-ti 3 mese pe zi, la aproximativ aceeasi ora (cu o diferenta de max. 2 ore intre zile) pe care sa le respecti cu sfintenie. Infometarea cauzeaza organismului o stare de panica, agonisind astfel calorii pentru vremurile grele ce se preconizeaza. Totodata, poti lua 2 gustari light intre mese pentru mentinerea glicemiei la un nivel bun si pentru energizare.

3. Hidrateaza-te

Stim ca zilnic esti bombardata cu acelasi mesaj: bea minim 2 l de apa/zi. Dar nu-l ignora, caci organismul nostru contine 70% apa, iar hidratarea insuficienta duce la probleme digestive, neevacuarea toxinelor sau probleme ale tenului. In plus, tine minte ca la fiecare litru de apa consumat, arzi in jur de 400 kcal. Si nu uita ca hidratarea se face doar prin apa si ceaiuri neindulcite, nu bauturi carbogazoase sau mai rau, alcoolice.

4. Ordinea apa-mancare

Bea apa cu min. 30 min inainte de masa si in nici un caz nu in timp ce mananci. Apa se imbiba in alimentele masticate si impiedica digestia. De asemenea, bea apa la minim o ora dupa ce ai servit masa.

5. Nu ignora masticatia

Masticatia alimentelor este deosebit de importanta! Digestia incepe din gura, iar saliva este suficient de acida pentru a usura dizolvarea alimentelor. Fiecare muscatura dintr-un fel de mancare ar trebui mestecata de 20-30 de ori, atat pentru usurarea digestiei, pentru tranzitul intestinal, cat si pentru scaderea numarului de calorii (prin procesul de masticatie) continute in fiecare aliment.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
15 Octombrie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.