O preocupare esentiala a fiecaruia dintre noi trebuie sa devina adoptarea unui stil de viata sanatos, bazat pe o alimentatie echilibrata si activitate fizica zilnica. Starea de sanatate, atat pe termen scurt, cat si lung, depinde in mare masura de ceea ce mancam.
Pentru intocmirea unei diete echilibrate care sa asigure respectarea tuturor principiilor nutritive in cantitati optime, nutritionistii au creat “piramida alimentatiei”. Fiecare grupa de alimente reprezinta cate o treapta a piramidei si totodata ponderea in care acestea trebuie sa se regaseasca intr-o alimentatie echilibrata. “Grupa cerealelor (cereale integrale, paine, orez, paste fainoase) reprezinta baza piramidei alimentatiei si se recomanda a fi consumate din belsug (6-11 portii/zi)”, explica Prof. Dr. Gabriela Radulian de la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice ”Nicolae Paulescu”.
Energia furnizata de aceste alimente trebuie repartizata in trei mese principale si doua gustari. Insa, lipsa timpului determina obiceiul de “a sari” peste mese, in special peste micul dejun.