Setari Cookie-uri

Cerealele, baza alimentatiei

Mihaela Bilic, autoarea celei mai vandute carti a anului 2008, Traiesc deci ma abtin (editura Coreus Publishing), ne recomanda sa consumam zilnic cereale, sub diverse forme pentru a ne bucura de o alimentatie echilibrata si de o sanatate de fier.

Mihaela Bilic, autoarea celei mai vandute carti a anului 2008, “Traiesc deci ma abtin” (editura Coreus Publishing), ne recomanda sa consumam zilnic cereale, sub diverse forme pentru a ne bucura de o alimentatie echilibrata si de o sanatate “de fier”.

“Cerealele reprezinta cel mai important element al alimentatiei umane datorita amidonului, un carbohidrat complex, cu absorbtie lenta ce asigura energia necesara functionarii organismului. Ele contin de asemenea fibre solubile si insolubile, proteine, minerale (calciu, fier, zinc), vitamine (grupul de vitamine B si vitamina E) si antioxidanti.

Este obligatoriu sa consumam zilnic fainoase in cantitate limitata, deoarece au glucide lente (amidon) care nu duc la cresteri bruste ale glicemiei si nu stimuleaza productia de insulina. Cu ajutorul unei cantitati reduse de amidon este furnizata organismului glucoza de care are nevoie si ne va fi mai usor sa rezistam pana la masa urmatoare datorita absorbtiei lente (3-4 ore), care da satietate.

Lipidele ard in “focul” glucidelor, deci pentru a slabi din depozitele de grasime avem nevoie de un aport de carbohidrati la fiecare masa, de preferat carbohidrati complecsi, cum sunt in fainoase.

Deoarece metabolizarea grasimilor, activitatea musculara si creierul necesita glucoza, o dieta sanatoasa contine paine, orez, paste fainoase si cereale in cantitate moderata, pentru ca numai excesul de amidon se poate transforma in grasimi.

Cerealele integrale contin fibre insolubile care accelereaza tranzitul intestinal, previn constipatia si diminueaza riscul de cancer de colon si rect. Fibrele continute in cerealele integrale au efect antioxidant si antiinflamator; impreuna cu vitamina E previn si chiar elimina placile arteriale ce determina arteroscleroza si protejeaza impotriva maladiilor cardio-vasculare. O lingura cu varf de germeni de grau furnizeaza necesarul zilnic de vitamina E pentru un adult.

Mesele bogate in carbohidrati cresc nivelul serotoninei in creier, mai mult decat mesele bogate in proteine, reducand si pofta pentru dulciuri. Asadar, orice regim pentru slabit trebuie sa contina amidon pentru a fi mai usor de respectat.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
14 Ianuarie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.