Setari Cookie-uri

Muze, Dive, Modele: Revenirea

Ne-au fascinat inca de la inceput; filiforme, misterioase, inaccesibile si frumoase, fotomodelele au cucerit lumea prin simplu act de a exista. Au fost asezate pe un piedestal de industria modei, au devenit muze pentru romancieri, fotografi si regizori, si au reprezentat idealul de frumusete pentru lumea vestica pentru mai bine de jumatate de secol. Dar tirania lor s-a terminat odata cu sfarsitul secolului al XX-lea, sau cel putin asa se credea. Locul lor a fost preluat de vedetele pop si de cele hollywoodiene care si-au extins teritoriul de la studiourile de inregistrari si platourile de filmare la campaniile publicitare, sedintele foto si chiar podiumurile de moda.

Ne-au fascinat inca de la inceput; filiforme, misterioase, inaccesibile si frumoase, fotomodelele au cucerit lumea prin simplu act de a exista. Au fost asezate pe un piedestal de industria modei, au devenit muze pentru romancieri, fotografi si regizori, si au reprezentat idealul de frumusete pentru lumea vestica pentru mai bine de jumatate de secol. Dar “tirania” lor s-a terminat odata cu sfarsitul secolului al XX-lea, sau cel putin asa se credea. Locul lor a fost preluat de vedetele pop si de cele hollywoodiene care si-au extins teritoriul de la studiourile de inregistrari si platourile de filmare la campaniile publicitare, sedintele foto si chiar podiumurile de moda.

Astazi, se pare ca fotomodelele se intorc in atentia publicului, deocamdata in calitatea de imagine iconica. Daca sfarsitul anilor '90 le-a transformat in simbol al frivolitatii, paradigma socio-culturala in care traim a vazut necesar sa le ofere premiul cuvenit - cel de muze. Recent, statutul special al fotomodelelor a fost recunoscut printr-o expozitie realizate de muzeul newyorkez Metropolitan Art Museum. Expozitia “Modelul ca muza: Intruchipand moda” (“The Model as Muse: Embodying Fashion”) incearca sa arate felul in care personalitatea modelelor reflecta aerul cultural al timpurilor lor. Scopul declarat al expozitiei este de a vedea lumea modei printr-o perspectiva intelectuala, recunoscand meritul fotomodelelor atat in crearea pieselor vestimentare cat si in cadrul imaginarului social. Realizatorii sustin ca adevaratele fotomodele fac mai mult decat sa proiecteze intentia designerilor de moda purtandu-le modelele; prin linia corpului, prin gesturile si atitudinile lor, fotomodelele se transforma in sursa de inspiratie pentru acestia si intruchipeza idealul timpului.




Expozitia e constituita din imagini a 51 de frumuseti care de-a lungul timpului au ajuns sa fie identificate cu anumiti designeri sau curente de moda. Inca de la intrare privirea e atrasa de imaginea iconica a anilor '50, fotomodelul Dovima in faimoasa fotografie a lui Richard Avedon din 1955. Imbracata intr-o superba rochie de seara negru cu alb semnata Christian Dior, Dovima pozeaza inconjurata de elefanti. Alaturi de aceasta fotografie se gasesc si alte imagini de neuitat reprezentand sofisticatele fotomodele ale decadei (Sunny Harnett, Lisa Fonssagrives). Imbracate in rochii elegante acestea au impus un stil caracterizat prin feminitate sofisticata combinata cu incredere in sine.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
18 August 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.