Setari Cookie-uri

Soare, Solar, sau Crema?

Vara e de acum pe trecute. Dar nu inseamna ca s-a terminat cu bronzul. Invatatura populara sustine ca bronzul este simbolul sanatatii. Dar oare asa sa fie?

Vara e de acum pe trecute. Dar nu inseamna ca s-a terminat cu bronzul. Invatatura populara sustine ca bronzul este simbolul sanatatii. Dar oare asa sa fie?

O piele bronzata arata mai bine, da impresia de energie, vitalitate si tinerete. Pentru sute de ani bronzul a fost considerat semnul clasei muncitoare, in timp ce pielea alba era simbolul nobletei. Dar moda se schimba in timp, e necesara doar existenta unei figure marcante care sa dea tonul. Astfel, in 1923 Coco Chanel a atras atentia mass mediei cu aspectul ei bronzat dupa ce a petrecut vacanta pe iahtul unui prieten. Moda pielii aramii a prins imediat amploare, devenind o preocupare continua a femeii moderne.

Industria frumusetii a inteles dorinta de a avea o piele bronzata tot timpul anului si de aceea a creat o serie de produse care sa faca acest lucru posibil. Ganditi-va numai la solar si la multitudinea de creme, spray-uri si alte substante al caror unic scop este sa confere un bronz rapid, uniform si fara efort. De ce sa stai ore intregi in soare, sa risti arsuri de piele, urme albe si diferente de culoare? Mai usor e sa stai intr-un solar pentru cateva sedinte sau sa aplici un autobrozant.

Vestile nu sunt deloc bune pentru adeptii bronzului de solar pentru ca e oficial: radiatiile UV emise de acestea sunt cancerigene. Agentia Internationala de Studiu al Cancerului (IARC), parte a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (WHO), a publicat recent un studiu in care solarele sunt reclasificate de la “posibil cancerigene” la ”cancerigene”.

Studiile efectuate arata ca riscul aparitiei unui melonom creste cu 75% in cazul persoanelor care incep sa foloseasca solarul inainte de varsta de 30 de ani. Expertii in domeniu mai precizeaza ca expunerea prelungita la radiatiile UV emise de aceste aparate duce la imbatranirea prematura a pielii, efectele lor fiind mai periculoase decat cele ale razelor solare naturale.

Explicatia este urmatoarea: lampile de bronzat pe baza carora functioneaza solarul emit mai putine radiatii UVB decat cele solare insa nivelul radiatilor UVA poate fi de 10 ori mai ridicat ceea ce le face extreme de periculoase. Trebuie sa recunoastem ca, pentru cele mai multe dintre noi, vestea ca solarele sunt la fel de periculoase ca tigarile, aditivii alimeantari sintetici si azbestul nu e tocmai o surpriza.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
28 August 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.