Setari Cookie-uri

Arta de a fi feminina

Feminitatea e o calitate ce se gaseste in aspectul unei femei, in felul in care se poarta si in natura ei. O femeie feminina lasa impresia de delicatete si blandete. Ea are spiritul unei supuneri dulci si depinde de barbati cand vine vorba de grija si protectie.

“Feminitatea e o calitate ce se gaseste in aspectul unei femei, in felul in care se poarta si in natura ei. O femeie feminina lasa impresia de delicatete si blandete. Ea are spiritul unei supuneri dulci si depinde de barbati cand vine vorba de grija si protectie. Nimic legat de ea nu pare masculin: nu da dovada de agresivitatea masculina, de competenta, eficienta, curaj sau abilitatea de a-si omori singura serpii.”

Aceasta e definitia feminitatii pe care ne-o da Helen Andelin in cartea Fascinanta Feminitate (Fascinating Womanhood) publicata in 1965. Lucrarea in discutie s-a vandut la vremea respectiva in doua milioane de exemplare si a pornit un intreg curent anti-feminist care continua si astazi. Site-ul autoarei care a decedat anul trecut ramane in functiune bucurandu-se de apreciere a milioane de femei.

Cand am dat peste aceasta definitie am fost tentata sa rad si sa spun ca e doar un cliseu ce ar putea sa ne aduca cel mult un zambet pe buze. Si totusi dupa ce am inceput sa caut mai multe informatii si sa citesc bloguri pe subiect mi-am dat seama ca sunt destule persoane care inca mai vad feminitatea in acest fel.

Si totusi oare astazi cate femei sunt feminine daca e sa ne luam dupa o astfel de viziune asupra feminitatii? Faptul ca esti capabila sa candidezi impotriva unui barbat pentru o pozitie intr-o firma, ca poti sa lucrezi cot la cot cu el, ca poti sa te descurci la fel de bine in contexte asemanatoare, iti neaga dreptul de a fi feminina? Conform definitiei cu care am inceput, da, deoarece feminitatea e strans legata de supunere si dependenta (sau aparenta de supunere si dependenta). A fi feminina inseamna sa accepti ca esti slaba si sa te mai si bucuri de asta. Teoretic puterea ta ca femeie vine tocmai din aceasta acceptare a slabiciunii.

Astfel de definitii i-au adus feminitatii un renume negativ transformand-o intr-o arma. Astazi, calitatea de a fi feminina e vazuta de multi ca un simbol al indoctrinarii intr-o societate inca patriarhala. Pe de alta parte, lipsa feminitatii e ceva ce i se reproseaza oricarei femei ce vrea sa se impuna intr-un anumit domeniu sau care paseste pe teritoriu masculin.

Si totusi cunosc femei care lucreaza in armata sau in alte domenii 'traditional' masculine si care sunt cat se poate de feminine. Faptul ca poarta arma si stiu sa doboare pe cineva din cateva miscari nu inseamna ca nu dau voie unui barbat sa le deschida usa sau ca refuza ajutorul care li se ofera ocazional (chiar daca poate nu au nevoie de el). De observat ca egalitatea nu exclude curtoazia si nici imagini ale feminitatii si masculinitatii.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
3 Martie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.