Setari Cookie-uri

10 reguli sanatoase

Vorbim tot timpul despre diete care de care mai drastice menite sa ne scape de kilogramele in plus sau sa ne ajute sa mai punem cateva pe noi. In incercarea de a avea corpul ideal uitam uneori de ceea ce e mai important, propria sanatate. Pentru a avea un corp frumos, dezvoltat armonios si sanatos trebuie sa ne impunem, in primul rand, un stil de viata cat mai echilibrat.

Vorbim tot timpul despre diete care de care mai drastice menite sa ne scape de kilogramele in plus sau sa ne ajute sa mai punem cateva pe noi. In incercarea de a avea corpul ideal uitam uneori de ceea ce e mai important, propria sanatate. Pentru a avea un corp frumos, dezvoltat armonios si sanatos trebuie sa ne impunem, in primul rand, un stil de viata cat mai echilibrat.

O alimentatie echilibrata presupune diversitate. O varietate de alimente ar trebui sa iti treaca prin farfurie astfel incat organismul sa beneficieze de substantele pe care acestea le contin. Bineinteles, o alimentatie corecta nu e indeajuns pentru un stil de viata sanatos. Trebuie sa ii adaugi un program de exercitii fizice, un somn corect dar si o cunoastere buna a propriului corp. Deocamdata ne vom preocupa insa de cele cateva reguli ce iti sigura o alimentatie sanatoasa.

1. Nu sari peste micul dejun

Stii prea bine ca micul dejun ar trebuie sa fie principala masa a zilei oferindu-ti energia de care ai nevoie pentru a trece cu bine de ziua ce tocmai a inceput. Pentru ca acesta sa isi faca datoria trebuie sa contina atat proteine cat si glucide. Prin urmare cerealele cu lapte/iaurt sau un sandwich cu branza sunt o idee excelenta. Frunctele nu ar trebui nici ele sa lipseasca de la masa de dimineata, consumate insa la cateva ore dupa.

2. Respecta proportia de aur a alimentatiei: 30%- 30%- 40%

Retine faptul ca fiecare dintre mesele tale trebuie sa contine 30% glucide (orez, grau, porumb, cartofi), 30% proteine (carne, peste, oua, lactate) si 40% fibre (fructe si legume, pe cat posibil in stare cruda). Poti pastra aceste proportii in minte atunci cand gatesti si amesteci ingredientele. Insa la fel de bine poti pregati separat diferitele categorii asezandu-le separate in farfurie.

Alege glucidele cu indice glicemic scazut, precum cele ce se gasesc in cerealele integrale, leguminoasele (mazare, fasole, linte, soia) si verdeturile. Proteinele ia-le din peste, fructe de mare, carne de pui, carne macra de vita. Cat despre lipidele care ar trebui sa isi gaseasca si ele un loc in alimentatia ta, alege grasimile nesaturate precum cele ce se gasesc in alune, masline, avocado, nuci, seminte si in uleiul de masline,

3. Stabileste-ti un program de masa si respecta-l
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
22 Martie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.