Setari Cookie-uri

5 Lucruri pe care părinții nu ar trebui să le facă pentru copiii lor

Uneori părinții își ajută prea mult copiii. Sarcina noastră de adulți este să ne ajutăm copiii să crească și să aibă o experiență frumoasă a vieții, însă fără a exagera. 

Uneori părinții își ajută prea mult copiii. Sarcina noastră de adulți este să ne ajutăm copiii să crească și să aibă o experiență frumoasă a vieții, însă fără a exagera.

Am adunat câteva lucruri pe care nu ar trebui să le facem niciodată pentru copiii noștri. Luați aceste lucruri în considerare și copiii voștri vă vor mulțumi.

foto interior si prima pagina: Yuganov Konstantin Shutterstock

1. Vorbești pentru el

Totul începe cu acele momente fericite când un copil este întrebat "Și care este numele tău?"... și noi, părinții, dorim să răspundem "Este Mihai." Ar fi frumos dacă acest obicei s-ar încheia odată ce copilul învața să vorbească. Dar nu, reușim să oferim răspunsuri în locul micuților chiar și atunci când aceștia sunt deja maricei.

Citește și:

Luăm șansa copiilor noștri de a răspunde singuri.

Ce este de făcut: Data viitoare când vrei să vorbești în locul copilului tău, încearcă să te oprești. Lasă-l să se exprime singur.

2. Ești prietena/-ul ei

Mulți părinți încearcă să devină prieteni cu copiii lor și nu doresc ca aceștia să aibă secrete față de ei. Putem să înțelegem cu ușurință de ce părinții doresc acest lucru, dar să încercăm să privim această situație dintr-un punct mai profund. Ce este un prieten? Este o persoană cu care poți vorbi de la egal la egal.

Cu toate acestea, părinții au un rol diferit - le pasă de copiii lor și îi iubesc. Nu este nevoie să încerci să fii prietenă cu copilul tău. Lasă-l să își caute singur proprii prieteni printre copiii de vârsta lui. Mama și tata sunt acolo pentru că el are nevoie de dragoste și sprijin.

Citește și:

Ce este de făcut: Învață să îți sprijin copilul. Între voi trebuie să existe respect reciproc.

3. Îl ajuți prea mult

Copiii de 2-3 anișori se pot îmbrăca singuri. Mai mult decât atât, la această vârstă ei își doresc cu adevărat să se descurce singuri.

De multe ori încercam să îi ajutăm, susținând acest comportament cu argumente de genul "Nu poate face asta singur".

Ce este de făcut: lasă copilul să experimenteze, să învețe, să greșească, să fie el.

4. Consideri că succesul lui este și al tău

Prea multe mame pe Instagram postează imagini cu copiii lor și spun "Am terminat de mâncat" sau "Am început să mergem"... și așa mai departe. Bineînțeles, ele își susțin copiii foarte mult însă, totuși, acestea nu sunt succesele mamei - ci ale copiilor. Iar când copiii cresc, părinții încep să vorbească despre ei ca și cum ar fi terminat împreună liceul, facultatea sau chiar și-ar fi găsit un loc de muncă. Și fac asta pentru a își lua merite.

Citește și:

Ce este de făcut: bucură-te pentru succesele copilului tău, însă nu le confunda cu succesele tale.

5. Intri în viața sa personală

Acest lucru este valabil mai mult pentru părinții adolescenților. Copiii au prieteni, au iubiți, au întâlniri. Este o evoluție absolut normală. O interogare de genul "Cine este băiatul/fata?" doar va enerva copilul. Mulți copii vor împărtăși lucrurile personale cu părinții doar dacă se simt în siguranță.

Ce este de făcut: în loc să interoghezi copilul, lasă-l să aibă propriul spațiu privat. Nu pune prea multe întrebări dacă vezi că nu vrea să împărtășească detalii.

Vizionare placuta


Kudika
1 August 2018
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.