Setari Cookie-uri

Cum să fii un prieten bun? Sfaturi vechi de mii de ani de la Cicero

Cum să fii un prieten bun are cele mai frumoase sfaturi despre relații (sfaturi ce au trecut testul timpului). Printre cele mai bune sunt următoarele: 

"Despre prietenie" (în latină "De Amicitia") este, fără îndoială, cea mai bună carte scrisă vreodată despre acest subiect. Sfaturile pe care le oferă Cicero sunt cinstite și simple. Mulți romani priveau prietenia în cea mai mare parte precum o relație între oameni pentru avantaj reciproc. Cicero nu neagă faptul că astfel de prietenii sunt importante, însă el vorbește despre un nivel mai profund de relație - acela în care doi oameni se găsesc unul în celălalt, care nu caută profit sau avantaj de la relația pe care o au.

foto interior si prima pagina: Benjamin Haas, Shutterstock

Cum să fii un prieten bun are cele mai frumoase sfaturi despre relații (sfaturi ce au trecut testul timpului). Printre cele mai bune sunt următoarele:

1. Există diferite tipuri de prietenii.

Citește și:

Cicero recunoaște că există mulți oameni buni cu care intrăm în contact în viața noastră, oameni pe care îi numim prieteni, fie ei și parteneri de afaceri, vecini, colegi sau orice fel de cunoștințe. Însă el face o distincție cheie între aceste prietenii comune și destul de utile și acele prietenii rare pe care le legăm la un nivel mult mai profund. Prieteniile speciale sunt mai rare deoarece necesită timp și iubire investite în ele. Însă merită tot efortul deoarece relația pe care o avem cu acești oameni ne schimbă adânc viețile.

2. Numai oamenii buni pot fi adevărați prieteni.

Oamenii negativiști, pesimiști, toxici pot avea prieteni, dar relația nu este una foarte personală - este vorba despre o prietenie din necesitate, în care se oferă ajutor reciproc. Însă, prietenia reală necesită încredere, înțelepciune, răbdare și bunătate. Răutatea nu are ce căuta într-o relație atât de frumoasă.

Citește și:

3. Ar trebui să ne alegem prietenii cu mare grijă.

Trebuie să fim atenți la toate detaliile deoarece poate fi greu să încheiem o relație în care am investit timp și iubire pentru că aflăm că prietenul nu era persoana pe care am crezut-o inițial. De aceea, Cicero ne sfătuiește să ne luăm timpul necesar, să analizăm cu răbdare, să facem pași mărunți și să descoperim ce se află în sufletul unei persoane înainte de a ne pune inima pe tavă.

4. Prietenii te fac o persoană mai bună.

Nimeni nu poate prospera în izolare. Dacă rămâi singură, stagnezi, devii incapabilă să vezi cum ești de fapt, să îndrăznești să faci ceva pentru visurile tale. Prietenii sunt cei care te ajută să vezi lumea cu alți ochi, să faci planuri, să ai încredere în tine și să lupți pentru ceea ce îți dorești.

Citește și:

5. Fă-ți prieteni noi, însă păstrează-i pe cei vechi.

Nu există prieten mai bun decât cel care a fost cu tine chiar de la început. Nu renunța niciodată la această persoană pentru că între voi chiar există o prietenie adevărată.

6. Prietenii sunt sinceri unul cu celălalt.

Sinceritatea este unul dintre pilonii prieteniei adevărate. Există numeroși oameni în această lume care te vor flata pentru propriile scopuri, însă numai un prieten adevărat va risca să îți simtă furia, spunându-ți adevărul. Și, dacă eșți o persoană bună, trebuie să îți asculți prietenii și să afli ce au de spus.

7. Un prieten nu cere niciodată unui alt prieten să facă ceva greșit.

Un prieten va risca mult pentru persoana la care ține, însă nu va face ceva greșit. Dacă ți se cere să minți, să înșeli sau să faci ceva imoral, gândește-te cu atenție dacă persoana care îți cere asta este cine credeai că este cu adevărat.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
10 Octombrie 2018
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.