Setari Cookie-uri

De ce ne abandonam si cum sa nu mai facem asta

Îți este greu să ai încredere în tine? Porți măști diferite pentru a îi mulțumi pe cei din jurul tău? Nu spui ce crezi pentru că ești de părere că oricum nu contează?

Dacă ai răspuns da ... înseamnă că te abandonezi pe tine însăți destul de des.

Exemple de auto-abandonare:

- când nu ai încredere în instinctele tale;
- când încerci să îi mulțumești prea mult pe cei din jurul tău;
- când ascunzi cine ești cu adevărat;
- când ai așteptări nerealiste pentru tine;
- când ești foarte critică și te judeci non-stop;
- când nu ești atentă la ceea ce simți sau vrei;
- când îți suprimi sentimentele;
- când nu acționezi în conformitate cu valorile tale;
- când nu impui limite oamenilor din jurul tău.

De ce ne abandonăm pe noi înșine?

Auto-abandonarea începe încă din copilărie. Părinții sau alți adulți influenți nu ne satisfac nevoile emoționale și/sau fizice în copilărie - ne părăsesc emoțional sau fizic, făcându-ne să ne simțim lipsiți de valoare.

Citește și:

Ca adulți, avem tendința de a repeta aceste tipuri de modele de comportament pentru că le știm foarte bine. Alegem parteneri de viață și prieteni care ne fac aceleași lucruri. Și facem și noi înșine pentru noi sau pentru alții la fel. Nu știm cum să fim acolo pentru cineva pentru că nimeni nu a fost acolo pentru noi în copilărie.

Auto-abandonarea este un model de comportament auto-distructiv care poate contribui la anxietate, depresie, stima de sine scăzută și relații neîmplinite.

Cum să ai grijă de sufletul tău și să înveți să nu îl mai abandonezi?

Cea mai importantă relație din viața ta este relația pe care o ai cu tine însăți. Pentru că indiferent de ce se întâmplă, vei fi întotdeauna cu tine. Trebuie să te bazezi pe tine, să creezi o relație specială între tine și sufletul tău pentru că aceasta va deveni modelul pentru toate celelalte relații pe care le formezi de-a lungul vieții tale.

Citește și:

Încetezi să te mai abandonezi și începi să creezi o relație bazată pe iubire cu tine însăți atunci când:

1. Îți permiți să ai sentimente și nevoi

Toată lumea are sentimente și nevoie. Poate că nu ai avut voie să le exprimi în copilărie, însă acum nimic nu te mai oprește. Dacă asculți, sufletul tău îți va spune de ce are nevoie și cum și când îți poți satisface nevoile pentru a fi mai fericită.

Pentru a începe, practica identificarea sentimentelor tale pe tot parcursul zilei. Dacă acest lucru este nou pentru tine, poți încerca să vorbești cu tine după modelul de mai sus: "Astăzi mă simt.... De ce am nevoie acum?"

2. Permite-ți să fii creativă, ciudată poate... unică în felul tău

Fii tu însăți. Nu încerca să ascunzi părți din tine doar pentru că îți este teamă să nu fii arătată cu degetul. Nu toată lumea te va iubi - și asta este în regulă. Permite-ți să fii creativă, să faci ce îți place, să te iubești pentru cine ești.

Citește și:

3. Nu uita de compasiune

Toată lumea merită atenție, compasiune. De multe ori, suntem alături de oamenii din jurul nostru în momentele dificile, dar ne minimalizăm propriile lupte și propriile puteri când vine vorba despre noi. Alege să fii atentă cu sufletul tău când treci printr-o perioadă grea.

4. Impune limite cu blândețe

Fii acolo pentru tine. Acordă prioritate îngrijirii de sine. Vrei să faci ceva la care visezi de mult timp? Fă-o. Vrei să impui limite în relația cu cei din jurul tău? Fă-o cu blândețe fără să te simți vinovată.

foto main: Captblack76, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
13 Martie 2019
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.