Setari Cookie-uri

 Nu trebuie să îți ceri iertare tot timpul. Iată când ar trebui și când nu 

 Femeile, în special, tind să își ceară scuze sau iertare mai mult decât o fac bărbații. Însă nu trebuie să fie așa. 

Potrivit psihologului Margaret Paul pentru mindbodygreen, nu trebuie să ne cerem scuze sau chiar iertare tot timpul. Scuzele pot fi folosite ca o formă de control și nu este deloc în regulă în momentul în care ajungi să folosești scuze pentru a manipula cealaltă persoană.

Când sunt scuzele folosite pentru a manipula?

- Când îți ceri scuze pentru a încerca să îl liniștești pe celălalt astfel încât să nu mai fie nervos. Încerci să controlezi sau să schimbi sentimentele, trăirile, emoțiile unei alte persoane decât să îți exprimi sincer regretul pentru că ai rănit-o.

- Când cealaltă persoană a cerut să îți ceri scuze și ajungi să faci asta doar pentru a evita un alt conflict. Renunți la tine și te lași controlată doar pentru că nu vrei să dai naștere unei alte discuții aprinse.

- Când îți ceri scuze pentru ceva ce faci în mod constant și nu ai niciun plan de a renunța la asta. Să-ți ceri scuze nu înseamnă nimic dacă intenționezi să nu îți schimbi comportamentul sau obiceiul.

- Când scuza este o modalitate de a te elibera de responsabilitatea pentru acțiunile tale. Uneori oamenii folosesc scuze că o formă de "mărturisire".

Când trebuie să ne cerem scuze/iertare?

Timpul potrivit pentru a ne cere scuze este atunci când chiar ne pare rău pentru comportamentul sau acțiunile noastre și intenționăm să facem orice ne stă în putință pentru a nu mai repeta ceea ce s-a întâmplat. Un astfel de moment dezvăluie iubire și alte sentimente sincere pentru cealaltă persoană, dar și pentru noi înșine. De fapt, să îți ceri iertare este ceva ce faci pentru beneficiul tău, pentru sufletul tău. Suntem aici, pe această planetă, pentru a evolua în abilitatea noastră de a iubi și, din moment ce o scuză este sinceră, ea dezvăluie iubire, ne face să ne simțim liniștiți, pașnici pe interior. O scuză sinceră este aliment sănătos pentru suflet.

Citește și:

foto main: pexels

Vizionare placuta


Kudika
13 Mai 2019
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.