Setari Cookie-uri

Experiment unic: Teoria geamurilor sparte

Un experiment unic în psihologia socială. Despre teoria geamurilor sparte și deteriorarea unei societăți.

Philip Zimbardo, psiholog la Universitatea Stanford, a realizat în anul 1969 un experiment unic în psihologia socială - acesta a fost denumit "Teoria geamurilor sparte" și ar trebui cunoscut de intreagă lume.

Să ne întoarcem în anul 1969. Experimentul a constat în a lăsa două mașini identice în două zone diferite: prima zonă a fost o stradă din Brox, un cartier rău famat din New York, iar cealaltă zona a fost Palo Alto, o zona bogată și liniștită din California.

În Bronx, după doar zece minute mașină a fost jefuită. După trei zile nu a mai rămas nimic de valoare în mașină. Pe de altă parte, în Palo Alto, mașină era intactă - când a văzut că după o săptămână nu se întâmplă nimic, psihologul a decis să spargă unul dintre geamuri, iar rezultatul s-a schimbat imediat. Astfel, mașină a trecut de la a fi în stare perfectă la a ajunge o epavă.

Citește și:

Ipoteza a fost confirmată de Zimbardo. Ce s-a întâmplat? În momentul în care mașină părea să se deterioreze, locuitorii din Palo Alto au început să fure din ea cu aceeași viteză cu care au furat și cei din Bronx.

Ce presupune teoria geamurilor sparte: dacă într-o clădire un geam spart nu este înlocuit imediat, în scurt timp alte geamuri vor ajunge să fie distruse. De ce? Deoarece mesajul transmis aici este unul foarte clar: nimănui nu îi pasă de acest lucru, acesta este abandonat.

Intrepretarea acestei teorii poate fi analizată în multe domenii ale vieții de zi cu zi:

- dacă cineva a făcut un graffiti pe peretele casei tale și nu acoperi graffiti-ul rapid, în scurt timp (doar câteva zile) zidul va deveni unul plin de desene.

- dacă arbitrul permite o mică încălcare a meciului, este probabil să apară momente din ce în ce mai violente până când se declanșează o luptă;

Citește și:

- dacă începi să spui minciuni mici, vei începe să le crezi și vei ajunge să spui din ce în ce mai multe.

- dacă nu ești atentă la relația cu partenerul de cuplu și începi să eviți miciile detalii (cele care fac diferența), poți accelera distanțarea dintre voi doi.

Photo main by Artyom Kulakov from Pexels

Vizionare placuta


Kudika
6 August 2019
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.