Setari Cookie-uri

Ce mananca cei mai sanatosi si logevivi oameni din lume? Principiile dietei Okinawa

Centenarii din aceasta insula au o viata sociala bogata, sunt activi si fericiti. Cum reusesc?

dieta Okinawa foto: KPG Payless2, Shutterstock

Japonezii din Okinawa, o insula din sudul arhipelagului nipon, se numara printre cele mai longevive si sanatoase populatii din lume. Centenarii din aceasta insula au o viata sociala bogata, sunt activi si fericiti. Cum reusesc? Am aruncat o privire catre cele mai comune obiceiuri alimentare ale lor:

Consuma frecvent cartof dulce, cea mai sanatoasa leguma (CSPI, 1990)

Cartoful dulce a ajuns in Okinawa in 1600 si a devenit rapid una dintre principalele surse de mancare pentru populatia Japoneza de aici datorita rezistentei culturilor de cartof dulce la conditiile de mediu.

cartof dulce
foto: EQRoy, Shutterstock

Cartoful dulce este bogat in fibre alimentare, are un indice glicemic mic si un continut bogat in vitamina A, C, potasiu, fier, calciu.

Inlocuiesc sarea cu ierburi aromatice

In vreme ce japonezii au o problema in general cu consumul de sare si implicit cu tensiunea arteriala, in Okinawa se consuma mai multe ierburi aromatice si condimente picante care adauga valoare mancarurilor fara a le creste continutul in sare. De altfel, dieta Dash, recomandata bolnavilor cardiovasculari, contine chiar aceasta recomandare - de a inlocui sarea cu ierburi aromatice.

Citește și:

Dieta Okinawa este foarte variata in legume

Japonezii din Okinawa sunt aproape vegetarieni - nu neaparat din dorinta de a renunta la carne, ci mai repede datoritata dificultatilor in a o procura. Pentru a compensa acest deficit caloric, ei consuma o varietate spectaculoasa de legume si cereale, cam 30 de tipuri diferite zilnic. Printre cele mai comune legume se afla cartoful dulce, pepenele amar si yam purpuriu, fiind cunoscut popular consumul crescut de legume verzi si galbene.

Mai putin porc, mai mult peste

dieta Okinawa foto: Charoenkrung Studio99, Shutterstock

Japonezii din Okinawa sunt numitii oamenii marii, evident datorita geografiei locale care le-a oferit permanent acces la o sursa de peste proaspat si fructe de mare.

Traditional se consuma si carne de porc, dar in cantitati foarte mici: obiceiul local presupune sacrificarea unui porc de An Nou din care urmeaza sa se alimenteze toata familia, vreme de un an. Acest obicei inclina mult balanta in favoarea consumului de grasimi bune, din peste, un obicei care pare a fi responsabil pentru longevitatea locuitorilor din Okinawa.

Citește și:

Cele 10 caracteristici principale ale dietei Okinawa:

1. este saraca in calorii

2. este foarte variata in legume (cam 30 tipuri diferite de legume in fiecare zi)

3. bogata in soia

4. contine cantitati moderate de peste

5. contine cantitati mici de carne de porc

6. contine cantitati mici de lactate

7. contine cantitati mici de grasimi

8. contine carbohidrati cu indice glicemic mic

9. contine cantitati mare de fibre

10. contine cantitati moderate de alcool

Recomandare de carte

Secretul Longevitatii. Programul Okinawa >> http://bit.ly/2AAnOm2

Referinte

Willcox DC, Scapagnini G, Willcox B (2014) Healthy diets other than the Mediterranean: A focus on the Okinawan diet. Mech of Ageing and Development. 136-137:148-162.

Foto prima pagina: sunabesyou, Shutterstock

Vizionare placuta


Oana a fost primul redactor sef Kudika.ro, pe vremea când era singurul angajat din redacție. Este pacifistă convinsă (când totul merge conform planului) și...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.