Setari Cookie-uri

Despre slăbire de la A la Z: Tot ce ai nevoie să știi ca să ajungi la greutatea ta ideală

Slăbirea nu este un mister. Reduci conținutul caloric et voila! Slăbești! Dacă este atât de simplu, atunci de ce ne dă atât de multe bătăi de cap?

slabire
foto: By Pewara Nicropithak

Slăbirea nu este un mister. Reduci conținutul caloric et voila! Slăbești! Dacă este atât de simplu, atunci de ce ne dă atât de multe bătăi de cap?

O dată pentru că mâncăm din atât de multe motive și prea rar pentru că ne e foame. Mâncăm pentru că ne plictisim sau pentru că suntem stresați, pentru că suntem triști sau pentru că suntem fericiți, pentru că suntem la o masă în familie sau pentru că ne amintește de momentele când eram într-o atmosferă plăcută. Și lista poate continua. Pe scurt, mâncăm prea mult.

Ca și când nu ar fi suficient, mâncăm prost. Dacă în trecut mâncarea venea direct din natură și orice pofteam trebuia procesat cu propriile mâini, timp și efort considerabil, acum e suficient să dăm o fugă până la colțul străzii și putem consuma orice, oricât, cu cât mai procesat cu atât mai ieftin.

Citește și:

Deci mâncam mult și prost. Cum luptam împotriva acestor obiceiuri?

Pentru partea cu “prost” nu există scurtătură. Trebuie să înveți să mănânci corect! Și, pentru că industrializarea ne-a adormit instinctele și ne-a oferit mai multe opțiuni decât “abecedarul” cu care ne-a proiectat natura, trebuie să o luăm pas cu pas și să ne educăm instinctele în “jungla” realității moderne unde ambalaje sclipitoare și potențători de gust își propun să te prindă în mrejele lor. Nu spun că o brioșă ocazională te va atrage în zona crepusculară! Spun doar că este bine să iei decizii conștiente, calculate, asumate.

O soluție rapidă este să mergi la un specialist care să îți ofere liste cu meniuri și rețete. Dar eu cred că, dacă vrei să faci schimbări pe termen lung și să obții rezultate care să dureze, trebuie să înveți să “pescuiești”. Mi-am propus așadar că prin intermediul întâlnirilor noastre din fiecare miercuri să deveniți "pescari" din ce în ce mai buni.

Citește și:

În privința mâncatului mult, cred că soluția nu este complicată ci doar, uneori, puțin neplăcută. Pentru că adevărul este că mâncarea ne alintă simțurile, ne oferă bucurie și pretext de socializare. Iar asta dacă vorbim doar de asocierile pozitive! Așadar ne trezim față în față cu un adevăr inflexibil: dacă mănânc când îmi e foame ȘI când vreau să îmi fac o bucurie ȘI când mă regăsesc seara, acasă, cu membrii familiei, atunci risc să mă îngraș considerabil. Ce e de făcut în această privință?

De-a lungul timpului au apărut un milion de soluții disperate și formule magice: nenumărate diete, pastile, ceaiuri și vraci. Afirmații ispititoare de tipul “mănânci până nu mai poți și slăbești până la mărimea 0” încă își găsesc un loc premiant pe coperțile best-seller-urilor. Undeva, în adâncul sufletului nostru, știm că nu există formula magică, dar cădem în plasa de fiecare dată pentru că ne ating o coardă sensbilă.

Citește și:

Și atunci ce e de făcut? Vom fi grași pe vecie?

slabire foto2: By Kiselev Andrey Valerevich

Sigur că nu. Dacă ai nevoie cu adevărat să slăbești, cel puțin din punct de vedere medical, atunci un instrument simplu, cum este calcularea indicelui de masă corporală (IMC) îți va spune adevărul întocmai ca oglinda din basmul cu Albă ca Zăpadă.

Calculator IMC >> https://www.nhlbi.nih.gov/health/educational/lose_wt/BMI/bmi-m.htm

Greutate ideala >> https://healthy.kudika.ro/articol/healthy~preventie/36280/formule-de-calcul-greutate-ideala-greutate-minima-greutate-maxima-imc.html

Dacă ești supraponderal sau obez sau pur și vrei să dai jos câteva kilograme și ai stabilit deja, în urma unui consult cu medicul tău, că nu ai nicio boala, am câteva trucuri în mâneca pe care ți le ofer cu drag:

Citește și:

1. Elimină din dietă alimentele care nu îți aduc niciun beneficiu

Sucurile acidulate au atât de multe minusuri și niciun plus, altul decât că îți satisfac o dependență. Personal, le asociez de multe ori cu țigările pentru că adicția mi se pare similară: nu știi că le vrei până nu ai consumat suficient cât să “îți ceară organismul”.

Cele care conțin zahăr au o încărcătură calorică atât de mare încât aș alege în orice moment să îmi fac de cap într-o cofetărie decât să beau toate acele calorii. Ca să-ți faci o idee, 100 ml de suc conțin 40-50 kcal, toate din zahăr! În plus, glicemia nu va face un salt la fel de brusc din orice altceva comparativ cu saltul pe care îl fac din suc.

Citește și:

“Varianta light are 0 kcal”

Este replica pe care o primesc când îmi ține teoria cu cofetăria vs bidonul de suc. Există o sumă de teorii (unele dovedite) care arată de ce e rău să consumi produse cu îndulcitori artificiali. Eu personal o prefer pe cea care se referă la afectarea microbiomului intestinal. Atunci când este “hrănit” cu îndulcitori artificiali microbiomul își modifică componenta având efecte secundare pe care abia începem să le cuprindem. Ești dispusă să riști boli pe care încă nu le cunoaștem de dragul unui pahar cu suc?

Ce alternative am?

Cafeaua, ceaiurile, smoothie-urile, apă “vie” (în care pui diverse fructe, plante aromatice) sunt băuturi “cu gust” cu care te poți răsfăța pentru a scăpa de viciul tău. Un pahar de vin roșu este și el, un răsfăț acceptat, datorită conținutului mare de antioxidanți pe care această licoare îl conține.

Citește și:

O altă categorie de produse pe care îți recomand să o elimini din dietă sunt alimentele albe. Este o regulă simplu de urmat pe care a inventat-o Oprah. Zahărul, paștele, orezul, pâinea - toate albe - sunt multe prea procesate pentru a-ți aduce un beneficiu. Ce mănânci în locul lor? Varianta integrală, cât mai puțin procesată a cerealelor - orez brun sau negru, pâine din orice tip de cereală integrală, paște din grâu dur preparate “al dente”. În cazul zahărului, opțiunile sănătoase sunt melasa și zahărul de curmale.

Când vine vorba de zahăr și cereale, trebuie să fii realistă: nu vei reuși să le elimini complet dacă nu ai o motivație extrem de puternică și, uneori, nu este neapărat de dorit pentru ca riști să greșești pe altă parte atunci când te concentrezi prea tare pe un singur aspect. De exemplu, în cazul persoanelor fără intoleranță, alergie sau sensibilitate la gluten care încearcă să-l evite pe acesta de dragul siluetei, este riscul unui consum exagerat de porumb care poate dăuna mult mai mult decât un consum moderat de gluten.

2. Urmărește densitatea calorică!

Căută volumul maxim pentru numărul minim de calorii. Vei observa, deloc surprinzător, că găsesc multe calorii în produsele animale și mult mai puțin în produsele vegetale așadar îți recomand să încerci să migrezi către o dietă integrală, predominant vegetală. Acest tip de alimentație este prietenos pentru siluetă, dar și pentru sănătate pentru că o alimentație vegetală este bogată în vitamine și minerale dar săracă în grăsimi saturate, adică acele grăsimi rele care contribuie la apariția bolilor de inimă.

Dacă îți dorești să renunți complet la produsele de origine animală, nu uita să iei un supliment vegan de vitamina B12. Eu folosesc pulberea de spirulină.

Dacă ești preocupată de controversele din jurul alimentației vegane și vegetariene, am răspuns pe larg acestor întrebări în acest text.

Revenind la subiectul densitații calorice, îți las mai jos câteva exemple pe care te rog să le parcurgi păstrând în minte că aportul caloric normal pentru un adult care vrea să se mențină, nu să slăbească, este de 2000 kcal.

  • un mar - 50 kcal
  • o caisă - 20 kcal
  • o piersică - 30 kcal
  • un kiwi - 25 kcal
  • o varză - 250 kcal (25 kcal/100g)
  • o friptură (200g) - 500 kcal
  • 100 g brânza telemea - 280 kcal
  • 100 g brânză topida - 250 kcal
  • 100 g brânză de vaci - depinde de sortiment, în medie 150 kcal

Uite cum arată 200 kcal în diverse opțiuni in acest articol.

3. Regim de slabire ideal: fa compromisuri rezonabile

Toată lumea poate să slăbească. Arta în diete este să slăbești și să rămâi slabă. Să slăbești și să mănânci suficient cât să fii satisfăcut. Să slăbești cu o dietă care nu îți provoacă frustrări. Cum reușim asta?

Prin stabilirea priorităților și a scopurilor realiste. Până unde ești dispusă să mergi ca să slăbești? La ce ești dispusă să renunți? Și care este greutatea care te va face fericită? Ai cu adevărat nevoie să porți mărimea 0 pentru a te simți frumoasă? Sunt întrebări pentru care nu vei găsi răspuns în niciun articol și în nicio carte. Sunt răspunsuri numai pentru tine și pentru sufletul tău.

Îți recomand să le pui pe hârtie și să faci un contract cu tine însăți. Și, pentru că este o discuție diferită pentru fiecare dintre noi, nu pot decât să-ți dau exemplul meu: Mi se pare că arăt cel mai bine când am 55 kg. Dar, ca să mă mențin la această greutate, trebuie să refuz fiecare desert și fiecare cină care îmi iese în cale. Pe de altă parte, dacă mănânc fiecare desert și fiecare cină care îmi iese în cale, mă mențin pe la 70 kg și sunt nefericită din pricina aspectului meu. Prin urmare, am considerat că pot să fiu fericită pe la 60 kg, mâncând ocazional un desert care îmi provoacă plăcere și bucurandu-mă de 2-3 cine pe săptămână, în zilele în care acestea îmi provoacă plăcere cu adevărat, de obicei vinerea și sâmbătă, când reușim să ne strângem toți în familie sau ieșim în oraș cu prietenii.

Fă-ți asemenea calcule și tu. Și, odată ajunsă la o concluzie, semnează contractul cu tine însăți. Vor fi zile în care îți vei dori să arăți ca un fotomodel și să nu știi ce gust are tortul cu mere. Acelea sunt zilele în care te întorci la contract și îți amintești care îți sunt prioritățile. Nu le poți avea pe toate, nimeni nu le are, de aceea este foarte important să decizi ce este cu adevărat important pentru tine.

greutatea ideala

4. Caută ingrediente care îți activează metabolismul

Aceasta este partea din discuție care atrage întotdeauna interes maxim! Există trucuri de slăbire? Există, desigur, însă nu trebuie să vă imaginați că ele vor face treabă în locul vostru. Câteva ingrediente din natură te vor ajuta în drumul spre silueta pe care ți-o dorești, dar nu vor face munca în locul tău.

  • Flavonoide

Flavonoidele sunt una din cele mai cuprinzătoare subgrupe de fitonutrienți. Sunt substanțe antiinflamatoare, anti-diabetice, anti-cancerigene. Dar, desigur, sunt iubite pentru capacitatea lor de stimula termogeneză prin activarea depozitelor de grăsime.

Unde le găsim?

Nuci, ceai verde și struguri negri. Poftă bună!

  • Grăsimea brună, propriul nostru rezervor de magie

Grăsimea brună este un tip de grăsime din corpul nostru despre care, în trecut, se credea că îi este de folos numai copilului nou-născut, cu scopul de a se adapta la mediul înconjurător. Această grăsime face termogeneză, crescând temperatura corpului atunci când copilul trece de la căldura confortabilă din interiorul uterului la cea din mediul înconjurător. La adult această grăsime devine utilă la temperaturi joase când începe să își facă magia: să crească rata metabolismului bazal, adică să consume mai multe calorii.

Ca să se petreacă acest fenomen, ai de ales: poți să îți petreci câteva ore pe zi în frigider sau poți să consumi capsaicina, un compus care se găsești în ardeii iuți. Primești și bonus! Capsaicina pare să fie și anticancerigen, antimicrobian, antidiabetic.

  • O linguriță de chia pe zi ține cântarul fericit

Semințele de chia sunt populare în lumea veganilor și raw-veganilor pentru că sunt un excelent înlocuitor de ou și sunt folosite în diverse preparate precum budinca de chia sau icrele vegane. Pe lângă versatilitatea sa, acest ingredient are un mare talent: este foarte sațios astfel încât este recomandat frecvent în curele de slăbire: o linguriță de chia măcinate la micul dejun (în smoothie, iaurt, porridge sau budincă) este atât de sățioasă încât ușurează prânzul de 300 kcal!

  • Arginina, cel mai iubit dintre aminoacizi

Arginina este un aminoacid, deci o mărgelușă de pe lanțul proteic, care este suspectată ca ajută la slăbire. Cum? Încă nu se știe sigur, ceea ce este un motiv în plus să apelați la alimente în matricea lor naturală și nu din cine știe de pastile magice.

Unde găsești arginină?

În proteinele vegetale: Soia, semințe (de dovleac, de pepene roșu, susan, pîn, floarea soarelui), alune, migdale.

Flavonoide, aminoacizi, arginină, capsaicină. Sună complicat? Da, chiar și specialiștii mai stâlcesc aceste denumiri. Vestea bună este că nu trebuie să le ții minte! Dacă arunci un ochi mai sus vei vedea că am bolduit alimente integrale și vegetale. Tot ceea ce trebuie să faci este să mănânci sănătos, să îți găsești un echilibru în alimentație, să faci mișcare cât mai frecvent posibil și să-ți păstrezi privirea asupra jumătății pline a paharului. Acestea sunt ingredientele pentru o viață sănătoasă și frumoasă!

"Fac totul corect și nu slăbesc"

Primesc frecvent această replică după ce înșir toată povestea de mai sus. Primul gând care îmi trece prin cap (pentru că știu atât de multe fețe frumoase obsedate să fie slabe bat) este că persoana care mă întreabă nu are, de fapt, nevoie să slăbească. Nu întotdeauna greutatea care ne-a fost proiectată, în armonie cu corpul nostru, este și greutatea pe care noi avem impresia că ar trebui să o avem. Din păcate, standardele promovate până recent ne-au creat o imagine nerealistă despre ce înseamnă un trup frumos. Din fericire, tendințele încep să se schimbe. Este promovată diversitatea, respectul și dragostea față de sine. Așadar, îndrăznesc să sper că mergem într-o direcție bună.

Dacă totuși nu este cazul despre o imagine greșită asupra propriei greutăți, atunci le recomand celor care se confruntă cu această problemă să țină un jurnal alimentar. Uneori greșelile devine evidente din primele zile. Alterori simplul fapt că păstrezi un jurnal duce la pierderea în greutate. În alte situații, soluția pur și simplu stă ascunsă. De această dată consultul unui nutriționist devine foarte util, un ochi experimentat putând lesne observă care sunt problemele.

Dacă nici jurnalul nu-și face treaba, probabil este cazul să treceți la investigații mai amănunțite, inclusiv teste mai puțin obișnuite precum identificarea sensibilităților alimentare sau de evaluarea a microbiomului intenstinal.

Referințe:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20439553

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20199999

https://nutritionfacts.org/video/boosting-brown-fat-through-diet/

https://draxe.com/capsaicin/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28089080

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20437186

https://nutritionfacts.org/video/fat-burning-via-arginine/

foto prima pagina: By Yuriy Maksymiv

Vizionare placuta


Oana a fost primul redactor sef Kudika.ro, pe vremea când era singurul angajat din redacție. Este pacifistă convinsă (când totul merge conform planului) și...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.