Setari Cookie-uri

Soluții de ambalare din plastic utile în sectorul agricol

Ca și toate celelelate sectoate industriale și de activitate de la noi din țară, fiind de altfel și unul dintre cele mai mari, sectorul agricol s-a dezvoltat și el de la un an la altul, în diverse aspecte și în diverse sub-sectoare ale sale. În timp ce în unele se afla la un nivel foarte avansat, în altele încă mai este nevoie de numeroase îmbunătățiri.

În principiu, când vorbim despre agricultură, fie că este vorba despre creșterea animalelor sau a pasărilor sau creșterea plantelor, vorbim despre a obține ceva: carne și alte produse de origine animala, fructe, legume, cereale, produse utile în alimentație și multe altele. Așadar, foarte importante sunt și sarcinile ce țin de ambalare, depozitare sau transport, într-un cuvânt, logistica. Aceasta este o chestiune de care trebuie să se ocupe orice producător, chiar și cei ce practică agricultura în folosul propriu, asemeni celor ce au terenul lor în zonele rurale și îl prelucrează în acest scop.

Vorbind despre agricultura veche, cea pe care probabil că mulți dintre cei ce au locuit în zonele de la sat o știu, cu utilaje vechi, chiar cu animale sau realizate de oameni, manual, sădirea cât și cultivarea se fac în anumite perioade în funcție de culturi iar depozitarea și prelucrarea roadelor, prin procedee specifice, tot în anumite perioade. Erau nevoie însă, că și acum, alături de echipamente și ustensile, și numeroase sisteme potrivite de depozitare a culturilor obținute. De bază a rămas în multe sarcini lădiță, de dimensiuni suficient de mici cât să fie cărată de o singură persoană dar în același timp, suficient de mare încât să poată fi depozitat cât mai mult în acestea.

În timp, oamenii au adoptat diverse materiale din care să poată realiza soluții de ambalare, de la metal și lemn până la carton și mai nou plastic. Ei bine, nu neapărat nou dar din ce în ce mai folosit, în multe domenii, date fiind proprietățile acestor materiale, rezistenței și posibilităților de mentenata și reutilizare, un aspect de care din ce în ce mai multe business-uri țin cont, alaturi de reciclarea eficientă. Exista așadar și numeroși producători de astfel de soluții de ambalare, din plastic, printre acestea aflandu-se și Schoeller Allibert. Aceștia caută în permanență soluții prin care aceste produse să fie cât mai utile și mai eficiente, prin diverse designuri și forme ale lor alături și de anumite accesorii care se pot adaugă sau elimina în unele cazuri, prin care o cutrie de exemplu să poată fi folosită în mai multe sarcini.

Revenind la sectorul agricol, să enumerăm toate subcaterogiile și ramurile acestuia, am avea nevoie de foarte mult timp astfel încât, ne putem limita în schimb la un singur sector, că de exemplu, cel viticol, de creștere și cultivare a strugurilor. Viticultura este unul dintre cele mai vechi sectoare ale agriculturii că un întreg, vinul fiind astfel și una dintre cele mai vechi dar și mai consumate băuturi alcoolice. Climatul tarii noastre le permite fermierilor, numiți în acest caz viticultori, să cultive cu succes numeroase specii de vita de vie și astfel, țara noastră a avut de-a lungul anilor unele dintre cele mai apreciate și consumate vinuri din lume.

În ceea ce privește culegerea strugurilor, preferate sunt tot metodele manuale, existând desigur și anumite automatizări în acest. Este nevoie așadar de soluții de ambalare a acestora cât mai eficiente. Pentru că unele boabe se pot desprinde de pe ciorchini și se pot spargel, este nevoie de cutii cu baza și pereții plini și nu perforați, prin care sucul obținut accidental să nu fie risipit ci mai degrabă să poată fi păstrat.

De asemenea, dacă strugurii nu sunt folosiți doar pentru a face din ei vin sau chiar compoturi ci sunt și puși la vânzare, fie direct de la producător la client, fie în piețe și spatii comerciale, mai eficiente sunt cutiile și lădițele perforate. Acestea ajuta cel mai mult la aerisirea conținutului astfel încât strugurii, în cazul de față, să nu facă condens, cei de la fund să se incaleasca și astfel să se și strice mai rapid sau să capete gust sau miros urat.

În această industrie, sunt foarte utile și containerele, de mari dimensiuni dar și boxpatetii, care practic sunt cutii de mari dimensiuni ce au la baza un palet, cu ajutorul căruia pot fi manevrate cu ajutorul unui stivuitor, atât electric cât și manual. Totodată, în procesele de obținere a vinului, sunt utile în transportarea strugurilor sau chiar a sucului de la o zona la alta în cadrul unei fabrici de exemplu. În containerele IBC de pot ambala și transporta lichide ceea ce înseamnă că nu ar fi nicio problemă nici în cazul prezentat. De aseamenea, la acestea se pot adaugă numeroase accesorii și alte dispozitive după preferințele clienților.

Printre cele mai utile soluții de ambalare se numără cele pliabile și cele modulare, care practic, au părti ce pot fi înlocuite, înlăturate sau adăugate. Astfel, dintr-o cutie mică putem obține una mai mare sau invers. Iar în cazul unui container IBC, putem înlocui un perete plin cu unul care să conțină un robinet sau mufa pentru montarea unui furtun, printre altele.

În depozitare dar și în transport, alături de boxpaleti, preferate sunt și cutiile și containerele stivuibile, ai căror pereți sunt realizați astfel încât acestea să poată fi stivuite ieficient. Acest lucru, în cazul oricărei soluții de ambalare, creste gradul de siguranță al conținutului.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
27 Septembrie 2022
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.