Setari Cookie-uri

4 moduri prin care poți reinventa mâncarea rămasă de la masa de Crăciun

Mesele de Crăciun, pe lângă bucurie și oameni dragi, aduc și preparate care rămân neatinse sau puțin consumate. Cum le poți reinventa pentru a evita risipa alimentară, descoperă mai jos.

Meniul de Crăciun este întotdeauna gândit cu zile bune înainte, tocmai pentru a avea timp pentru pregătirea și prepararea lui. De la aperitive, feluri principale, sarmale, gustări calde, dulciuri, toate își au locul pe masa de sărbătoare. Cu toate acestea, realizezi că oricât de multe persoane sunt la masă, vor rămâne cantități considerabile din preparate.

Pentru a preveni risipa alimentară după masa de Crăciun, trebuie să te gândești la soluții prin care să valorifici hrana. Descoperă patru moduri prin care poți face asta.

  1. Folosește mâncarea rămasă în alte rețete de mâncare

Există mai multe moduri în care poți folosi ingredientele rămase de la felurile de mâncare, servite la masa de sărbători.

  • Friptura / Carnea de pui sau porc - o poți folosi într-o tartă sărată, dacă faci rapid un aluat cu ingrediente pe care sigur le ai în casă. Mai adaugi două ouă bătute, niște brânză sau legume și te bucuri de o gustare sau chiar un fel principal. La fel de bine, carnea rămasă merge și într-un sandwich sau în salate, pentru a avea o masă mai slab calorică;

    Citește și:
  • Mezelurile / brânzeturile - dacă ai făcut un platou prea mare și au rămas brânzeturi sau mezeluri în cantități considerabile, atunci ar merge perfect o pizza. Blatul nu îți ia foarte mult timp și ai nevoie de făină, drojdie, apă călduță, sare și ulei. O altă variantă ar mai fi un sandwich cu pâine proaspătă;

  • Pâinea - pâinea rămasă poate fi transformată în crutoane pentru o supă cremă sau pentru o ciorbă. Sau, de ce nu, ca simplă gustare. O tai în bucățele, presari condimente și ulei de măsline și o bagi la cuptor.

  1. Depozitează preparatele la frigider sau congelator, pentru a le servi mai târziu

O altă soluție, prin care poți evita risipa alimentară după masa de Crăciun, este să depozitezi alimentele la rece. Imediat după ce s-a terminat festinul și vezi că nu se mai mănâncă din meniu, dar nici opțiuni nu ai să reinventezi în zilele următoare, atunci poți să congelezi.

Citește și:

Carnea de pui, friptura de porc și alte preparate din carne se pot refrigera sau congela, rezistând o perioadă îndelungată. Cu ajutorul unor pungi biodegradabile din hârtie poți să le ambalezi foarte ușor. Nu uita să le organizezi în lada frigorifică, ca să știi ce fel de mâncare ai pus la păstrat.

Poți proceda la fel și cu legumele care au rămas, chiar dacă sunt gătite. Sarmalele, la fel, stau foarte bine în congelator, într-o caserolă. În acest mod, eviți risipa alimentară și ai mâncarea asigurată pentru zilele fără inspirație de gătit.

  1. Organizează încă o masă festivă cu preparatele rămase

Ai avut toată familia invitată la masă, dar ai vrea să ai încă o cină festivă cu prietenii pe care nu i-ai mai văzut demult? Mâncarea rămasă te poate salva. Vei putea să te organizezi rapid și fără prea mult efort.

Citește și:

Poți să stabilești o nouă tematică sau să mai gătești o prăjitură diferită, dacă mai ai energie. Folosește pahare din carton albe sau cu motive de iarnă, pentru a avea parte de un design deosebit și aranjează mâncarea rămasă în diferite boluri, ca să fie apetisantă pentru noul eveniment.

  1. Dăruiește mâncarea

Simți că după toate zilele de sărbătoare tot ce ai nevoie este să te relaxezi și să mănânci salate? Este o alegere foarte bună, însă trebuie să te gândești la mâncarea rămasă de la masa de Crăciun. Cu siguranță nu vrei să o risipești, pentru că știi cât ai muncit pentru ea.

Un mod de a evita acest scenariu este să o dăruiești persoanelor nevoiașe. Ai grijă să te asiguri înainte că preparatele nu sunt alterate și că pot fi mâncate fără riscuri ulterioare. Organizează-le în caserole și ambalează-le în hârtie colorată (o poți reutiliza pe cea folosită pentru cadourile de Crăciun).

Citește și:

Pentru a evita risipa alimentară și a nu te mai întreba ce să faci cu preparatele rămase după mesele festive, încearcă variantele de mai sus. Cu siguranță vor fi de folos, pentru că poți să îți asiguri mesele pentru zilele următoare sau poți face pe cineva fericit cu preparate gătite.

Sursa foto: Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
16 Ianuarie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.