Setari Cookie-uri

Otita: cum apare, cate tipuri sunt si ce tratament este indicat

Infecțiile la urechi au loc atunci când virusurile sau bacteriile ajung în urechea medie, spațiul din spatele timpanului.

otita foto: Kristiana Gankevych, Shutterstock

Despre otita

Semnele care indica o otita

Cum apare otita?

Simptomele otitei

Diagnostic otita

Tratament pentrru otita

Despre otita?

Infecțiile la urechi au loc atunci când virusurile sau bacteriile ajung în urechea medie, spațiul din spatele timpanului. Când un copil are o infecție a urechii (numită și otita medie), urechea medie se umple cu puroi (lichid infectat). Acesta împinge pe timpan, fenomen care poate fi foarte dureros.

Care sunt semnele unei infecții la nivelul urechii?

Durerea urechilor este semnul principal al infecției urechii medii. De asemenea, copiii ar putea avea febră și probleme de a mânca, de a bea sau a dormi, deoarece mestecarea, sugerea și întinderea pot provoca modificări dureroase ale presiunii în urechea medie.

Dacă presiunea din acumularea fluidului devine suficient de mare, ea poate rupe timpanul, cu scurgerea fluidului de la ureche. Aceasta este o cauză obișnuită a timpanelor sparte la copii. Un copil cu un timpan spart s-ar putea simți amețit sau ar putea prezenta greață.

Citește și:

Cum apare otita?

O infecție a urechii medii se întâmplă de obicei din cauza inflamatiei în una sau în ambele tuburi eustachiene (care conectează urechea medie la spatele gâtului). Tuburile lasă mucusul să se scurgă din urechea mijlocie în gât.

O infecție în gât, reflux de acid sau alergii poate face ca tuburile eustachiale să se umfle. Acest lucru blochează scurgerea mucusului. Apoi, virușii sau bacteriile cresc în mucus și produc puroi, care se acumulează în urechea medie.

Când medicii se referă la o infecție a urechii, înseamnă mai degrabă otita medie decât otita externa. Otita medie cu efuzie este atunci când lichidul neinfectat se acumulează în ureche. S-ar putea să nu provoace simptome, dar la unii copii, lichidul creează o senzație de plinătate a urechii. Aceasta mai este denumita si otita seromucoasa

Citește și:

Simptomele otitei

Simptome otita interna

  • Vertifo
  • ameteli
  • tiuit in urechi

Simptome otita medie

  • Durere la nivelul urechii
  • Irascibilitate
  • Tulburari ale somnului
  • Febra
  • Senzatie de infundare a urechii
  • Secretii galbene care curg din ureche
  • Pierderea echilibrului
  • Probleme de auz
  • Greata si varsaturi
  • Diaree
  • Pierderea apetitului
  • Congestie nazala

De ce fac copiii infecții ale urechii?

Copiii (mai ales în primii 2 până la 4 ani de viață) au mai multe infecții ale urechilor decât adulții din mai multe motive:

Tuburile lor eustachiene mai scurte, mai orizontale, permit bacteriilor și virușilor să ajunga mai ușor în urechea medie. Tuburile sunt, de asemenea, mai înguste, astfel încât este mai probabil să fie blocate.

Adenoizii lor, structuri asemănătoare glandelor din spatele gâtului, sunt mai mari și pot interfera cu deschiderea tuburilor eustachiene.

Alt lucru care poate pune copiii în pericol este fumatul pasiv.

Citește și:

    Infecțiile la urechi sunt mai frecvente la băieți decât la fete.

    Infecțiile la urechi nu sunt contagioase, dar poate fi răceala care le provoacă uneori. Infecțiile sunt frecvente în timpul iernii, când mulți oameni suferă de infecții ale căilor respiratorii superioare sau de răceli (un copil cu o infecție a urechii poate avea și simptome de raceala, ca nas înfundat sau tuse).

    Cât durează infecțiile urechii?

    Infecțiile urechii medii se remit pe cont propriu în 2 sau 3 zile, chiar și fără tratament specific.

    În unele cazuri, o infecție poate dura mai mult timp (cu fluid în urechea medie timp de 6 săptămâni sau mai mult), chiar și după tratamentul cu antibiotice.

    Diagnostic otita

    Doctorii vor face un examen fizic și vor examina urechea. Ei folosesc un otoscop, un instrument similar unei lanterne, pentru a vedea timpanul.

    Citește și:

      tratarea otitei foto: EstherQueen999, Shutterstock

      Tratarea otitei

      Pentru a trata o infecție a urechii, furnizorii de servicii medicale iau în considerare multe lucruri, printre care:

      • tipul și severitatea infecției urechii
      • cât de des are copilul infecții ale urechii
      • cât durează această infecție
      • vârsta copilului și factorii de risc
      • dacă infecția afectează auzul

      Tipul de otită afectează opțiunile de tratament. Nu toate tipurile trebuie tratate cu antibiotice. Deoarece cele mai multe infecții ale urechii se pot remite pe cont propriu, mulți medici iau o abordare "așteaptă-și-vezi". Copiii vor primi medicamente pentru ameliorarea durerii fără antibiotice pentru câteva zile pentru a vedea dacă infecția se amelioreaza.

      Antibioticele nu sunt prescrise în mod obișnuit deoarece:

      • nu sunt de ajutor la o infecție cauzată de un virus
      • nu vor ajuta cudrenarea fluidulul urechii medii
      • pote provoca efecte secundare

      De asemenea, utilizarea excesivă a antibioticelor poate duce la aparitia bacteriilor rezistente la antibiotice, care sunt mult mai greu de tratat.

      Dacă medicul prescrie antibiotice, este de obicei recomandat un curs de 10 zile. Copiii cu varste de 6 ani si peste, care nu au o infectie severa, ar putea lua un curs scurt pentru 5-7 zile.

      Unii copii, cum ar fi cei cu infecții recurente și cei cu pierdere de auz durabilă sau cu întârziere de vorbire, pot necesita intervenții chirurgicale la nivelul urechii. Un ORL-ist va introduce chirurgical tuburi care permit evacuarea fluidului din urechea medie. Acest lucru ajută la egalizarea presiunii în ureche.

      Cum putem face ca pacientul sa se simta mai bine?

      Cu sau fără tratament cu antibiotice, puteți ajuta să ușurați disconfortul, dând copilului acetaminofen sau ibuprofen pentru durere și febră după cum este necesar. De asemenea, medicul dumneavoastră vă poate recomanda utilizarea picăturilor de urechi care diminuează durerea, atât timp cât timpanul nu este rupt.

      Infecțiile urechii pot afecta auzul?

      Cresterea nivelului de fluid în urechea medie blochează, de asemenea, sunetul, ceea ce poate duce la probleme de auz temporare. Copiii care au o problemă ar putea sa:

      • nu raspunda la sunete noi
      • vorbi mai tare
      • para inactiv în școală

      La copiii care au otita medie cu efuziune, lichidul din spatele timpanului poate bloca sunetul, astfel incat pierderea usoara temporara a auzului poate avea loc, dar poate nu este evidenta.

      Foto prima pagina: Artem Furman, Shutterstock

      Vizionare placuta


      Kudika
      25 Aprilie 2018
      Echipa Kudika
      Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

      Ti-a placut acest articol?

      Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.