Setari Cookie-uri

Sindomul colonului iritabil, ce efecte are asupra organismului tau: simptome, cauze si tratament

Colonul iritabil nu crește riscul de apariție a cancerului gastrointestinal, dar poate avea un efect semnificativ asupra vieții dumneavoastră.

colon iritabil

Ce este colonul iritabil?

Simptomele colonului iritabil

Durerea din sindromul de colon iritabil

Cauze pentru colon iritabil

Declanșatorii colonului iritabil

Tratamentul colonului iritabil

Ce este colonul iritabil?

Colonul iritabil este, de asemenea, cunoscut sub numele de colon spastic, colită mucoasă și colită spastică. Este o afecțiune separată de boala inflamatorie intestinală și nu este legată de alte stări intestinale. Sindromul de colon iritabil este un grup de simptome intestinale care apar în mod obișnuit. Simptomele variază în funcție de severitate și durată de la persoană la persoană. Cu toate acestea, acestea durează cel puțin trei luni cel puțin trei zile pe lună.

Colonul iritabil poate provoca leziuni intestinale în unele cazuri. Cu toate acestea, acest lucru nu este obișnuit. Colonul iritabil nu crește riscul de apariție a cancerului gastrointestinal, dar poate avea un efect semnificativ asupra vieții dumneavoastră.

Citește și:

Simptomele colonului iritabil

  • crampe
  • durere abdominală
  • balonare și gaze
  • constipație
  • diaree

Nu este neobișnuit ca persoanele cu colon iritabil să aibă episoade de constipație și de diaree. Simptome cum ar fi balonarea și gazele dispar de obicei după ce aveți un scaun.

Simptomele colonului iritabil nu sunt întotdeauna persistente. Ele se pot rezolva, doar pentru a reveni in viitor. Cu toate acestea, unii oameni au simptome continue.

Simptomele colonului iritabil la femei

Femeile pot avea tendința de a avea simptome în timpul menstruației. Femeile la menopauza au mai puține simptome decât femeile care sunt încă in timpul ciclului menstrual. Unele femei au raportat, de asemenea, că anumite simptome cresc în timpul sarcinii.

Simptomele colonului iritabil la bărbați

Simptomele colonului iritabil la bărbați sunt aceleași cu simptomele la femei. Cu toate acestea, mult mai puțini bărbați își raportează simptomele și caută tratament.

Citește și:

Durerea din sindromul de colon iritabil

Durerea din sindromul de colon iritabil se poate simti precum niste crampe. Veți avea, de asemenea, cel puțin două dintre următoarele experiențe:

o anumită ușurare a durerii după mersul la toaleta
o schimbare a obiceiurilor de mers la toaleta cu care erati obisnuit
schimbări în modul în care arată scaunul

Cauze pentru colon iritabil

Deși există multe modalități de a trata colonul iritabil, cauza exactă a colonului iritabil nu este cunoscută. Cauzele posibile includ un colon sau un sistem imunitar prea sensibil. Colonul iritabil postinfecțios este cauzat de o infecție bacteriană anterioară în tractul gastro-intestinal. Cauzele variate posibile fac ca si colonul iritabil să fie dificil de prevenit.

Procesele fizice implicate în colonul iritabil pot varia, de asemenea, dar pot consta în:

Citește și:
  • mișcări încetinite sau spastice ale colonului, cauzând crampe dureroase
  • nivelurile anormale de serotonină din colon, afectând motilitatea și mișcările intestinale
  • o boală celiacă ușoară care afectează intestinele, cauzând simptomele colonului iritabil

Declanșatorii colonului iritabil

Pentru mulți, cheia pentru gestionarea simptomelor colonului iritabil este de a evita declanșatoarelor. Anumite alimente, precum și stresul și anxietatea pot fi declanșatoare pentru simptomele colonului iritabil pentru mulți oameni.

Anumite alimente sunt declanșatoare comune pentru mulți oameni cu colon iritabil. Cu toate acestea, unele dintre aceste alimente pot avea un efect mai mare asupra dumneavoastră decât asupra altora. Poate ajuta la ameliorarea simptomelor colonului iritabil prin păstrarea unui jurnal de produse alimentare pentru o perioadă de timp pentru a afla ce alimente sunt declanșatoare pentru dumneavoastră.

Recunoașterea în avans a situațiilor care vă pot crește nivelurile de stres și anxietate vă poate ajuta. Acest lucru vă poate acorda timp fie pentru a evita aceste situații atunci când este posibil, fie pentru a dezvolta strategii pentru a limita stresul și anxietatea.

Citește și:

tratamentul colonului iritabil foto: By Sebastian Kaulitzki, Shutterstock

Tratamentul colonului iritabil

Medicamente folosite pentru colonul iritabil

Dacă simptomele dvs. nu se îmbunătățesc prin remedii la domiciliu, cum ar fi modificările stilului de viață sau ale dietelor, medicul poate sugera utilizarea medicamentelor. Diferitele persoane pot răspunde

în mod diferit față de același medicament, astfel încât poate fi necesar să lucrați cu medicul dumneavoastră pentru a găsi medicamentul potrivit pentru dumneavoastră.

Ca și în cazul tuturor medicamentelor, atunci când luați în considerare medicamente noi, este important să spuneți medicului dumneavoastră ce luați deja, inclusiv remedii pe bază de plante și medicamente fără prescripție medicală. Acest lucru vă va ajuta medicul să evite orice medicament care ar putea interacționa cu ceea ce luați deja.

Unele medicamente sunt utilizate pentru a trata toate simptomele colonului iritabil, în timp ce alte medicamente sunt concentrate pe simptome specifice. Medicamentele utilizate includ medicamente pentru a controla spasmele musculare, medicamentele purgative, antidepresivele triciclice pentru a ușura durerea și antibioticele. Dacă simptomul principal al colonului iritabil este constipația, linaclotida și lubiprostona sunt două medicamente recomandate de Colegiul American de Gastroenterologie (ACG).

Citește și:

Remedii folosite acasa pentru colonul iritabil

Anumite remedii la domiciliu sau modificări ale stilului de viață pot ajuta la ameliorarea simptomelor colonului iritabil fără utilizarea medicamentelor. Exemple ale acestor modificări ale stilului de viață includ:

  • participarea la exerciții fizice regulate
  • reducerea consumului băuturilor cu cofeină care stimulează intestinele
  • mese mai mici
  • minimizarea stresului (terapia de vorbire poate ajuta)
  • probioticele (bacterii "bune" găsite în mod normal în intestine) pentru a ajuta la ameliorarea gazului și balonării evitarea alimentelor prajite sau picante

Foto prima pagina: By Emily frost, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
7 Noiembrie 2018
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.