Setari Cookie-uri

Tot ce trebuie sa stii despre ficatul gras: cauze, simptome si tratament

Un ficat gras nu produce simptome pe cont propriu, deci oamenii află de multe ori despre ficatul lor gras atunci când fac teste medicale din alte motive.

ficat gras

Ce este ficatul gras

Cauzele ficatului gras

Factori de risc ficat gras

Ficatul gras simptome

Cum devine un ficat gras

Diagnosticul bolii hepatice grase

Prevenirea și inversarea bolii hepatice grase

Tratamentul pentru ficat gras

Ce este ficatul gras

Boala hepatică grasă (steatoza) este acumularea de exces de grăsime în celulele hepatice și este o boala comună a ficatului în țările occidentale. Afectează aproximativ unul din 10 persoane. Este normal ca ficatul să conțină unele grăsimi, dar dacă grăsimea reprezintă mai mult de 10% din greutatea ficatului, atunci aveți ficat gras și puteți dezvolta complicații mai grave.

Uneori excesul de grăsime duce la inflamația ficatului. Această afecțiune, numită steatohepatită, provoacă leziuni hepatice. Uneori, inflamația de la un ficat gras este legată de abuzul de alcool. Aceasta se numește steatohepatită alcoolică. În caz contrar, starea se numește steatohepatită non-alcoolică.

Citește și:

Un ficat inflamat poate deveni cicatrizat și întărit în timp. Această afecțiune, numită ciroză, este gravă și duce adesea la insuficiență hepatică. Aceasta boala este una dintre primele trei cauze principale ale cirozei.

Cauzele ficatului gras

Consumul de exces de calorii determină acumularea de grăsimi în ficat. Atunci când ficatul nu procesează și descompune grăsimile așa cum ar trebui în mod normal, se va acumula prea multa grăsime. Oamenii tind să dezvolte ficat gras dacă au anumite alte condiții, cum ar fi obezitatea, diabetul sau trigliceridele ridicate.

Abuzul de alcool, pierderea rapidă în greutate și malnutriția pot duce, de asemenea, la ficat gras. Cu toate acestea, unii oameni dezvoltă ficat gras, chiar dacă nu au niciuna dintre aceste condiții.

Citește și:

Factori de risc ficat gras

Majoritatea, dar nu toți pacienții cu ficat gras sunt de vârstă mijlocie și supraponderali. Factorii de risc cel mai frecvent legați de boala hepatică grasă sunt:

supraponderabilitate (indice de masă corporală de 25-30)

obezitate (indicele masei corporale peste 30)

diabet

niveluri crescute ale trigliceridelor.

sindrom metabolic și boală hepatică grasă

Mulți cercetători cred că sindromul metabolic - un grup de tulburări care cresc riscul de diabet, boli de inimă și accident vascular cerebral - joacă un rol important în dezvoltarea ficatului gras.

Ficatul gras simptome

obezitatea, în special în jurul taliei (obezitatea abdominală)

hipertensiune arterială

unul sau mai multe niveluri anormale de colesterol - niveluri ridicate de trigliceride, un tip de grăsimi din sânge sau niveluri scăzute de colesterol de lipoproteine ​​cu densitate mare (HDL), colesterolul "bun"

Citește și:

rezistența la insulină, un hormon care ajută la reglarea cantității de zahăr din sânge.

Dintre acestea, rezistența la insulină poate fi cel mai important declanșator al bolii. Deoarece starea poate rămâne stabilă timp de mulți ani, provocând puțin rău, cercetătorii au sugerat că o "a doua lovitură" a ficatului, cum ar fi o infecție bacteriană sau o anomalie hormonală, poate duce la ciroză.

Cum devine un ficat gras

Nu este clar cum un ficat devine gras. Grăsimea poate proveni din alte părți ale corpului, sau ficatul dumneavoastră poate absorbi o cantitate mai mare de grăsime din intestin. O altă explicație posibilă este că ficatul își pierde capacitatea de a schimba grăsimea într-o formă care poate fi eliminată.

ficat gras

Simptome ale bolii hepatice grase

Citește și:

Un ficat gras nu produce simptome pe cont propriu, deci oamenii află de multe ori despre ficatul lor gras atunci când fac teste medicale din alte motive. Boala vă poate afecta ficatul de ani sau chiar zeci de ani, fără să provoace simptome. Dacă boala se agravează, este posibil să vă simțiți obosit, pierdeti în greutate, aveti disconfort abdominal, slăbiciune și confuzie.

Diagnosticul bolii hepatice grase

Medicul vă poate vedea ceva neobișnuit într-un test de sânge sau observa că ficatul dumneavoastră este ușor mărit în timpul unui control de rutină. Acestea ar putea fi semne ale unui ficat gras. Pentru a vă asigura că nu aveți altă boală hepatică, medicul dumneavoastră poate cere mai multe teste de sânge (inclusiv teste funcționale hepatice), ultrasunete, o scanare cu tomografie computerizată (CT) sau imagistică prin rezonanță medicală (RMN).

Citește și:

În cazul în care alte boli sunt eliminate, puteți fi diagnosticat cu aceasta boala. Singura modalitate de diagnostic sigura este obținerea unei biopsii hepatice. Medicul va elimina o mostră de țesut hepatic cu un ac și o va verifica sub microscop.

Prevenirea și inversarea bolii hepatice grase

Nu există tratamente medicale sau chirurgicale pentru ficatul gras, dar unele măsuri pot ajuta la prevenirea sau la inversarea unor daune.

pierderea in greutate - in conditii de siguranta. Aceasta înseamnă, de obicei, că nu veți pierde mai mult de o jumătate până la un kilogram (una până la două kilograme) pe săptămână

reduceți trigliceridele prin dietă, medicamente sau ambele

evitați alcoolul

controlați-vă diabetul, dacă îl aveți

mananca o dieta echilibrata, sanatoasa

Citește și:

măriți-vă activitatea fizică

faceți controale regulate la un medic care se specializează în îngrijirea ficatului.

Tratamentul pentru ficat gras

Ficatul gras este in prezent obiectul cercetarilor intense. Oamenii de stiinta studiaza daca diferite medicamente pot ajuta la reducerea inflamatiei hepatice, inclusiv noi medicamente pentru diabet zaharat care te pot ajuta, chiar daca nu ai diabet. Acestea includ metformin, pioglitazonă, rosiglitazonă și betaină. Un alt medicament care este investigat este orlistat (Xenical), un medicament care blochează absorbția unor grăsimi din alimente. Rezultatele timpurii indică faptul că orlistat poate reduce cantitatea de grăsime din ficat.

Foto: By Magic mine, Shutterstock

Foto prima pagina: By Explode, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
27 Decembrie 2018
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.