Setari Cookie-uri

Ce ai voie să faci și ce nu în timpul sarcinii

Protejată de toți cei care țin la ea, gravidei i se poate părea că timp de 40 de săptămâni nu va avea nimic altceva de făcut decât să doarmă, să mănânce și să se relaxeze. Și nu că n-ar fi bine sau nu i-ar plăcea, dar ar fi exagerat

Un text de Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Chiar dacă sarcina este o stare fiziologică, nu o boală, asta nu înseamnă că femeii gravide îi sunt permise absolut toate lucrurile pe care le făcea înainte să rămână însărcinată. Unele se cer total eliminate, iar altele diminuate.

Protejată de toți cei care țin la ea, gravidei i se poate părea că timp de 40 de săptămâni nu va avea nimic altceva de făcut decât să doarmă, să mănânce și să se relaxeze. Și nu că n-ar fi bine sau nu i-ar plăcea, dar ar fi exagerat. Și-apoi ritmul vieții, oportunitățile, îndatoririle, obligațiile dar și micile plăceri, toate trebuie cumva satisfăcute. Așadar, o femeie însărcinată are voie:

Citește și:

Să facă mișcare

Înotul, gimnastica specială pentru gravide, dansul, mersul pe jos, toate aceste forme de mișcare nu numai că sunt permise dar sunt și recomandate. În cazul primelor două ar fi bine totuși să ceri acordul medicului, pentru că există unele situații speciale (insuficiență cervicală, placenta praevia etc) în care riscul de avort este ridicat, iar efortul fizic interzis.

Să urmeze un tratament stomatologic

După primul trimestru de sarcină poți vizita cabinetul stomatologic pentru tratarea unor eventuale carii sau infecții dentare. Interdicția se aplică doar primelor 12 săptămâni.

Să meargă la salonul de înfrumusețare

Chiar dacă niciun studiu nu a demonstrat că utilizarea coloranților pentru păr, a oxidanților și soluțiilor pentru ondularea semipermanentă ar afecta fătul în primul trimestru de sarcină, prudența este binevenită. Din al doilea trimestru, însă, ai voie să mergi la coafor, singura condiție fiind aceea ca spațiul să fie bine ventilat. Produsele de hairstyling folosite sunt absorbite de piele într-o cantitate infimă, așa că riscurile sunt ca și inexistente.

Citește și:

Cu totul alta este discuția despre ceea ce femeia însărcinată nu are voie să facă în perioada celor 40 de săptămâni. Sunt lucruri serioase, care îi pot pune în pericol sarcina, așa că nu este nimic de negociat.

Strict interzis!

  • Fumatul și consumul de băuturi alcoolice - risc crescut de anomalii placentare și afectare fetală.
  • Automedicația – unele medicamente pot avea consecințe grave asupra fătului.
  • Consumul fructelor de mare, sushi și a speciilor pe pește cu un conținut ridicat de mercur.
  • Carnea și ouăle crude – stai departe de biftec, de sosurile tip maioneză și de tiramisu. Trinchinella și Salmonella sunt bacterii care pot crea uriașe neplăceri.
  • Băi fierbinți, saună, jacuzzi, masaj – percepute ca metode de relaxare, toate acestea sunt dăunătoare în sarcină. Vei avea timp să te bucuri de ele mai târziu.
  • Brânzeturile și lactatele nepasteurizate – renunță la brânza tip Brie, Camembert, Blue Cheese și orice alt tip de brânză cu mucegai. Pot conține Listeria, o bacterie care provoacă toxiinfecție alimentară severă care pune viața fătului în pericol.
  • Curățarea litierei pisicii – chiar dacă aceasta a fost dintotdeauna atribuția ta, câtă vreme ești gravidă ești absolvită de această corvoadă. Deleaga... competența unui alt membru al familiei. Sau, dacă nu ai încotro, fă-o purtând mănuși de protecție și spală-te foarte bine pe mâini după încheierea acestei activități. Fecalele de pisică pot conține parazitul Toxoplasma Gondii, iar boala transmisă – toxoplasmoza – poate duce la avort sau la boli foarte grave în caz că fătul supraviețuieste.

Featured foto by Coffeemill via Shutterstock

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
23 Septembrie 2019
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.