Setari Cookie-uri

Măceșele pentru sănătate: 5 rețete naturiste de preparat acasă

Măceșele sunt cunoscute încă din antichitate pentru beneficiile lor curative. Măceșul mai este numit și “Trandafirul sălbatic”, are flori cu un parfum foarte plăcut, iar bine-cunoscutele sale fructe acrișoare și roșii sunt folosite atât în alimentație, cât și în scopuri terapeutice sau cosmetice. Ce și cum putem folosi de la măceș? Va prezentăm în acest articol cum și când puteți folosi florile, fructele, sâmburii și frunzele măceșului.

Retete din macese pentru acasa, cu proprietati terapeutice

Vinul de măceșe

Vinul de măceșe este deosebit de gustos, prezintă o aromă fină și o textura ușor înțepătoare. Are o nuanță portocalie și nu întotdeauna este foarte limpede.

și proprietăți terapeutice, vinul de măceșe ajută în slăbire, detoxifică organismul, este recomandat după iradierea corpului, în unele boli pulmonare, în detoxifiere colonului, în tratarea insomniei și a depresiei. Rețeta completă a vinului de măceșe o regășiți în acest articol: REȚETE SĂNĂTOASE: VINUL DE MĂCEȘE

Tinctura de macese: retete

În 100 ml de alcool alimentar se pun aproximativ 25 de grame (4 lingurițe) de fructe de măceșe fără samburi și bine mărunțite (poți fi atât proaspete, cât și uscate).

Citește și:

Compoziția se păstrează în recipient din sticlă închisă la culoare, recipientul fiind foarte bine închis și lăsat în debara sau loc întunecos timp de 10 zile, agitându-se de 2-4 ori/zi.

După această perioada se strecoară prin tifon de câteva ori compoziția și se păstrează în recipientul de sticlă la frigider.

Mod de administrare: 10 picături în apă sau ceai de 3 ori pe zi, timp de 1-3 luni, cu pauză 2-3 luni. ATENȚIE: pentru că este un preparat pe baza de alcool, întrebați medicul dacă aveți voie să consumați acest preparat și eventual, dacă urmați un anumit tratament, dacă nu interferă cu efectele medicamentelor.

Tinctura este benefică în cazul răcelilor, în unele tulburări intestinale (balonări, crampe intestinale, diaree), în unele viroze (răceli, gripă), în cistite, cefalee și migrene, în amigdalita, în lipsa poftei de macare. Se recomandă prudență în administrarea acestui preparat dacă suferiți de tulburări ale pancreasului sau ficatului (ficat gras, hepatite).

Citește și:

Măceșe cu miere: rețeta

Există două variante ale acestei rețete: cea cu măceșe curățate și cea cu măceșe necurățate. Este important de menționat măceșele crescute în aer curat și în sălbăticie pot fi folosite necurățate și nespălate cu acuratete (nu au crescut în poluare), pentru prezintă pe suprafață fructului ceruri foarte sănătoase pentru organism, cu proprietăți probiotice valoroase.

Așadar dacă doriți varianta cu măceșe curățate, se spală bine fructele, se curată de semințe și puful de la interor, se taie mărunt. Dacă doriți varianta cu măceșe necurățate, acestea se trec foarte rapid prin apă, cât se curețe praful, apoi se zdrobesc în mojar sau la blender.

Avem nevoie de 500g de măceșe și 2 kg de miere de salcâm. Se amestecă cele două ingrediente și se lasă la macerat în debara sau alt loc întunecos și răcoros minim 6 săptămâni.

Citește și:

Se consumă înainte de masă cu jumătate de ora câte o linguriță, nu mai mult de 3 lingurițe pe zi.

Pentru mierea poate crește glicemia sau poate produce alergii, este recomandat discutați întâi cu medicul dacă acest preparat este potrivit pentru dumneavoastră.

Ceaiul din frunze și flori de măceș

Este un ceai care aduce un plus de minerale și săruri organismului. Acest ceai este indicat în stimularea poftei de mâncare, în fortifierea și remineralizarea organismului, în perioadele de suprasolicitare intelectuală și efort fizic, în convalescență, adjuvant în avitaminoze.

Mod de preparare: o linguriță cu vârf de flori uscate și frunze uscate de măceș la 200 ml apă fierbinte (însă nu clocotită), se lasă 5-9 minute la infuzat. Se beau până la 2 căni pe zi.

Citește și:

Uleiul din samburi de măceșe presat la rece

Puteti folosi o presa de camera - pe care o puteti comanda de aici – pentru a obtine uleiul din samburi de macese, sau puteti comanda direct Ulei din samburi de macese presat la rece din magazinul Vegis.ro.

Acest ulei poate fi folosit pentru ten și piele în general, având efecte de întinerire, revitalizante și antirid, conferă pielii tinerețe, luminozitate (prin efectele antioxidante), antipete (efecte depigmentare), cicatrizant, putând fi utilizat și în reducerea vergeturilor nou formate.

Foto: By roma'Studio/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
3 Octombrie 2019
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.