Setari Cookie-uri

Afla acum: Prezinti risc de diabet?

Diabetul a devenit o afectiune din ce in ce mai frecventa si este mult influentat de stilul de viata. Daca bolile infectioase sau accidentele sunt greu de evitat, diabetul insa face parte din acele boli care pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viata sanatos, vinovat in privinta imbolnavirii fiind chiar pacientul - exceptie facand poate cei care au dibetul de tip I (insulino-dependent).

Surplusul de kilograme

Cel mai simplu mod pentru a sti daca greutatea voastra se incadreaza in limitele normale este sa calculati indicele de masa corporala (IMC) sau BMI (body mass index).

BMI reprezinta raportul dintre greutatea unei persoane masurata in kilograme si patratul inaltimii masurata metri. Dupa calcul putem avea urmatoarele situatii:

• BMI mai mic sau egal cu 18 - subponderal
• BMI intre 18 si 25 - normoponderal
• BMI intre 25-30 - supraponderal
• BMI peste 30 - obez

Spre exemplu o persoana cu inaltimea de 1,50m si greutate de 45 kilograme are IMC=45/(1,5x1,5)=20. Deci aceasta persoana este normoponderala. Ideal este sa va situati sub 23 IMC, insa medical se considera ca persoanele cu IMC peste 25 prezinta risc de diabet zaharat. Riscul de a dobandi boala este cu atat mai mare cu cat surplusul de kilograme este mai mare.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
7 Ianuarie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.