Setari Cookie-uri

Cum ne influenteaza alimentatia munca de la birou: Cele mai frecvente greseli

Persoanele care stau la birou intre 8 si 10 ore pe zi tind sa faca greseli de alimentatie care le influenteaza atat sanatatea, cat si performantele intelectuale sau capacitatea de concentrare. Nutritionistii consultati de Wall-Street fac o trecere in revista a celor mai frecvente greseli in obiceiul de alimentatie si dau sfaturi pentru a le indrepta.

Orarul meselor zilnice

In acest context, intrebarea fireasca este “ce ar trebui sa contina alimentatia zilnica a unei persoane care petrece zilnic intre 8 si 10 ore la birou?”

Doctorul Gabriela Man spune ca, in primul rand, trebuie sa optam pentru un regim alimentar sanatos, bazat pe cereale, legume si fructe cu indice glicemic scazut (paine speciala hipoglucidica "slabesti mancand", ciuperci, dovlecei, conopida, broccoli, rosii, castraveti, salata verde, varza, fasole, linte, naut, caise, piersici, cirese, visine, smochine proaspete, prune), proteine de buna calitate (peste cel putin de doua ori pe saptamana, pui, curcan, vita, oua) si grasimi benefice din seria acizilor grasi esentiali omega3 (peste, nuci, alune, seminte de canepa, seminte de in, uleiuri etravirgine de masline, rapita).

Fiind persoane supuse unui stres foarte mare, ar trebui sa consume des alimente bogate in magneziu, deoarece stresul epuizeaza rezervele de magneziu ale organismului. Printre acestea se numara alimete precum cacao, germeni de grau, soia, migdale, alune, nuci, paine speciala "slabesti mancand", spanac sau prune”, completeaza Gabriela Man.

Un alt aspect important in ceea ce priveste alimentatia este si orarul meselor zilnice, astfel ca acesta ar trebui sa fie compus din 3 mese pe zi si 1-2 gustari intre mese.

“Daca pleaca spre birou dimineata la prima ora si nu pot lua micul dejun la o ora matinala, sa consume 1-2 fructe pe stomacul gol, deoarece atunci se absoarbe mai bine vitamina C (citrice, kiwi, mere, caise, prune). Ideal ar fi, ulterior si un bol de fulgi integrali de cereale cu fructe uscate/proaspete, nuci, migdale, alone”, spune Man.

Intre sfaturile sale se mai numara si un pachet la birou sau sa apeleze la o firma de catering si sa comande preparate sanatoase precum combinatia gratar/carne fiarta cu o salata.

“Astfel, seara cand ajung acasa, nu vor fi infometati deoarece au servit mese peste zi, gustari, si pot lua o cina in liniste, fara sa exagereze cu cantitatile de alimente consumate”, spune Gabriela Man, care adauga ca alimentatia zilnica trebuie sa contina obligatoriu 2-3 fructe si 3-4 legume proaspete, dar si hidratare corespunzatoare cu minimum 2 litri de apa zilnic.

In ceea ce priveste gustarile rapide, in criza de timp, dar care sa fie sanatoase si sa aduca energia necesara, nutritionistul recomanda sandvich cu felii de paine hipoglucidica "slabesti mancand", cascaval, oua, felii de carne (pui, vita), nuci, migdale, alune, 3-4 patratele de ciocolata neagra cu peste 70% continut de cacao, fructe proaspete sau o salata.

In plus, la aceste sugestii de alimetatie, Gabriela Man recomanda evitarea sedentarismului, nu transformarea neaparata in sportivi de performanta, insa mici schimbari pot aduce mari beneficii: 30 minute miscare zilnic- mers usor alert pe jos, urcatul scarilor pe jos, nu cu liftul.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
28 Septembrie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.