Setari Cookie-uri

RETREAT de Yoga pentru suflet si minte

Retreaturile de yoga sunt recomandate persoanelor care, indiferent de varsta sau sex, doresc sa-si schimbe poate stilul de viata si sunt atrase de autocunoastere.

Autor: Andreea Billig

Andreea Billig este scriitoare, autoare a best-seller-ului "I Choose Love: Overcome Your Fears To Attract The Life You Want." Practica fitness, terapii alternative, mindfulness si yoga de sapte ani.

_______

Atunci cand frunzele incep sa isi schimbe culoarea din verde aprins in ruginiu, iar zilele se scurteaza, euforia verii incepe sa fie inlocuita de o stare introspectie si visare. Este un moment potrivit pentru a intra in contact cu noi insine, la cel mai profund nivele, de a descoperi cine am devenit. Unul dintre cele mai propice cadre pentru aceasta este retreat-ul. Exista mai multe tipuri de retreaturi, care implica diferite practici spirituale, insa in acest articol ne oprim asupra retreatului de yoga. Alina Grecu, instructor de yoga si pilates, ne dezvaluie ce inseamna aceasta practica si cum poti profita la maxim de participarea la un retreat.

Citește și:

Foto: MIhaela Dinca

Termenul de retreat este preluat din engleza si in traducere inseamna retragere. "Semnificatia retragerii, intruneste atat retragerea fizica a persoanei din mediul sau obisnuit, intr-un loc linistit, mai izolat, in natura cat si mental, retragerea de la gandurile zilnice, venind cu atentia catre sine," explica Alina. Retreatul este, asadar, o calatorie dinspre exterior catre interior. In retreaturile pe care le organizeaza, Alina se foloseste de yoga si de conexiunea cu natura pentru a face calatoria cat mai placuta si mai eficienta.

"Intr-un retreat de yoga te poti bucura de toate frumusetile si etapele naturii, observand ciclicitatea zi-noapte, soare-luna, anotimpuri, vremea cu toate schimbarile ei, ploaie, vand, cald, rece, curcubeu. Te poti energiza cu clase de yoga la rasarit, pe plaja, si clase relaxante la apus, te poti deconecta prin plimbari-drumetii montane. Exercitiile de respiratie si tehnicile de meditatie te pot conduce catre interiorizare, introspectie," spune Alina Grecu.

Citește și:

Foto Alina: Cosmin Motei

Printre cele mai importante beneficii ale unui retreat de yoga se numara relaxarea fizica si mentala, deconectarea de cotidian, gasirea raspunsurilor si a solutiilor la divere probleme, reechilibrarea emotiilor. Participantii pot practica posturile preferate de yoga si descoperi tehnici noi de executare a asanelor (in cazul celor experimentati) sau pot descoperi ce inseamna practica yoga. Efectele se fac simtite chiar si dupa terminarea perioadei de retreat:

"Tehnica yoga poate fi aplicata in viata cotidiana, in felul in care gandim, actionam, interactionionam cu cei din jur. Ne ajuta sa fim ne ascultam vocea interioara si sa ne descoperim adevaratele nevoi."

Un retreat de yoga de tipul celor organizate de Alina include si work-shop-uri de nutritie dar si o dieta speciala. Scopul este ca participantii sa invete cum sa manance cat mai sanatos testand meniuri vegetariene preparate din alimente cat mai proaspete si naturale.

Citește și:

Locatiile retreatului, fie ca sunt la mare sau la munte, se afla intotdeauna in mijlocul naturii: "Locatiile sunt alese in functie de tema retreatului si de anotimp. Ce au in comun, este faptul ca sunt in locuri cat mai izolate, in care sa te poti deconecta fara a fi surprins de zgomot, agitatie. La mare locatiile se afla pe plaja sau in apropiere, oferind posibilitatea de a face clasele de yoga si pe plaja. Cazarea se face in hoteluri boutique sau pensiuni cu un design placut si servicii de calitate."

Retreaturile de yoga sunt recomandate persoanelor care, indiferent de varsta sau sex, doresc sa-si schimbe poate stilul de viata si sunt atrase de autocunoastere. Daca te-ai hotarat sa participi la un retreat de yoga, Alina te sfatuieste sa iti stabilesti obiectivele legate de experienta pe care doresti sa o traiesti in timpul acestuia: relaxare, odihna, socializare. Efectul participarii la retreat poate fi maximizat. Iata cum:

Citește și:

"Unul din scopurile participarii la un retreat de yoga este acela de a avea la final o stare noua, de bine, de relaxare, pentru a face fata cu mai multa usurinta apoi agitatiei de acasa. Pentru a putea pastra acesta stare, ar fi bine sa-ti oferi zilnic cateva momente in care sa stai doar tu cu tine, fara nici un factor extern disturbator. Poti medita 5-10 minute sau chiar mai mult Practica o ora de yoga cel putin de doua ori pe saptamana, mergi la masaj, plimba-te in natura, stai la soare si respira intr-un loc cat mai linistit."

Foto: Andreea Bordeanu

Nu exista o regula in privinta frecventei ideale de participare la un retreat. Ori de cate ori simti nevoia de o pauza, de a-ti incarca bateriile, de a te bucura de momente de liniste si clipe frumoase alaturi de oameni cu multe lucruri, pasiuni in comun, mergi intr-un retreat. Alina spune ca cele mai des folosite cuvinte de participanti la finalul unui retreat de yoga sunt: calm, liniste, relaxat, senin, odihnit.

Citește și:

    "La final chipurile lor sunt mult mai luminoase, zambesc. Incruntarea si incordarea dispar."

    Alina Grecu pregateste un nou retreat de yoga, de aceasta data la poalele muntilor Ciucas, la jumatatea acestei lunii. Gasesti detalii aici.

    Vizionare placuta


    Kudika
    4 Octombrie 2016
    Echipa Kudika
    Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

    Ti-a placut acest articol?

    Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.