Renuntarea la tigari este foarte dificila fiindca fumatorii nu sunt neparat dependenti fizic, cat mai ales psihic. Astfel, privarea de o obisnuinta devine dificila, mai ales pentru cei care asociaza tigarile cu toate momentele cheie din viata: cafeaua de dimineata, tigara de dupa masa sau de dupa constactul sexual, fumatul in starile de stres sau bucurie, fumatul cu colegii, fumatul la televizor etc.

Majoritatea fumatorilor gasesc o scuza atunci cand ideea renuntarii le trece prin minte. Cea mai frecvent invocata este teama de a nu se ingrasa. Intr-adevar, renuntarea la tigari poate duce la o usoara ingrasare, de 3-4 kilograme, insa multe persoane care s-au lasat de fumat pot confirma faptul ca au slabit, in loc sa acumuleze un surplus de kilograme.
- Nicotina creste rata arderilor metabolice. Renuntarea la aceasta scade initial metabolismul bazal, insa acesta poate fi crescut considerabil prin sport.
- Nicotina inhiba foamea. Astfel dupa renuntarea la nicotina este posibil ca pofta de mancare sa creasca usor;
- Tigarile atrofiaza papilele gustative, le amorteste, astfel ca simtul gustativ scade. Dupa renuntare gustul se intensifica, astfel ca alimentele devin mult mai gustoase.
- In lipsa tigarii, persoanele simt nevoia sa inlocuiasca fumatul cu ceva, astfel au tendinta de a apuca ceva in mana sau chiar de a duce mana la gura, adesea rontaind. Astfel consuma mai multe calorii decat le sunt necesare in fiecare zi.
Pentru a renunta la fumat fara a lua in greutate puteti adopta cateva metode.