Setari Cookie-uri

25+1 Noutati sanatoase

Asa cum v-am obisnuit, de fiecare data cand apar noutati ce ne ajuta sa ne mentinem sanatatea si frumusetea ne straduim sa va informam cu privire la acestea. Asadar au fost lansate cateva produse pe piata despre care merita sa aflati.

Diabetologii avertizeaza: „Amanarea din ratiuni psihologice a inceperii tratamentului cu insulina poate conduce la complicatii grave ale diabetului zaharat!”
Tehnica interviului motivational, prezentata in cadrul evenimentului, atrage atentia asupra importantei abordarii psihologice in tratarea unei afectiuni cronice. Tema intalnirii a fost stabilita ca urmare a identificarii unor praguri psihologice in cazul persoanelor cu diabet, ce pot avea implicatii serioase asupra starii de sanatate si a aparitiei complicatiilor. Una dintre cele mai frecvente situatii intampinate cu reticenta este recomandarea de a trece de la medicatia orala la insulina. Ca urmare a amanarii inceperii tratamentului cu insulina, pacientul cu diabet se expune riscului de a dezvolta complicatii grave precum: tulburari de vedere sau chiar orbire, infarct miocardic, afectiuni ale rinichilor si amputatii la nivelul membrelor inferioare.
„In mod normal, persoanele care au diabet si se trateaza cu medicatie orala ar trebui sa treaca in 2-3 ani pe insulina. In realitate insa, in Romania, acest lucru se intampla abia dupa 10-15 ani. Exista un prag psihologic, o incercare de amanare pe cat posibil a momentului, care afecteaza insa starea de sanatate a pacientului. Ceea ce trebuie sa cunoasca pacientii este faptul ca tratamentul cu insulina este cel mai complex din patologia umana, existand posibilitatea de a se aplica cu succes si 50-60 de ani”, a explicat Prof. Dr. Nicolae Hancu, Centrul de Diabet Cluj. „Depresia este prezenta la circa un sfert dintre pacientii care au diabet. In acest context, medicul este cel care are un rol decisiv in depistarea corecta a starii de spirit, corelata cu factori sociologici si familiali, si in „montarea” psihologica. Practic, prin intelegerea si insusirea tehnicii de sustinere a interviului motivational prezentat in cadrul evenimentului, noi, medicii, vom putea sa ii intelegem mai bine pe pacienti si sa le oferim suport in intelegerea corecta a contextului in care se afla. Pasul imediat urmator este responsabilizarea directa a pacientului, pentru ca el este cel care are pana la urma controlul real in gestionarea bolii. Aceasta este diferenta intre a trata si a ingriji”.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
12 Aprilie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.