Setari Cookie-uri

4 semne ca ar trebui sa apelezi la terapia de cuplu

Esther Perel, psihoterapeuta de cuplu renumită la nivel mondial, subliniază importanța relațiilor, la nivel personal și profesional, spunând că acestea determină calitatea vieții. Iar oamenii de știință îi susțin afirmația.

Relațiile de cuplu au trecut prin schimbări radicale în ultimele decenii. Dacă bunicii noștri se căsătoreau în adolescență, cu cineva din satul lor sau din comuna învecinată, știind că o să fie cu acea persoană pentru tot restul vieții, noi avem opțiuni aproape nelimitate, datorită site-urilor de dating și libertății de mișcare. Ne dorim ca partenerul să fie sufletul nostru pereche, dar în același timp știm că avem oricând posibilitatea de a încheia o relație sau un mariaj, acest lucru nemaifiind stigmatizat ca în trecut. Pe lângă acestea, există stresorii clasici, precum infidelitatea, copiii, problemele financiare sau stresul legat de locul de muncă. Asta pune foarte multă presiune pe cuplu, care nu va rezista dacă partenerii nu iau măsuri active pentru a-și îngriji relația pe termen lung.

Esther Perel, psihoterapeuta de cuplu renumită la nivel mondial, subliniază importanța relațiilor, la nivel personal și profesional, spunând că acestea determină calitatea vieții. Iar oamenii de știință îi susțin afirmația.

Citește și:

”Unul din cele mai lungi și importante studii asupra fericirii și succesului oamenilor a arătat că o viață de familie și cuplu armonioasă este cel mai importanet indicator al fericirii și satisfacției în viață, dar și al sănătății acestora”, ne declara Dr Gabriella Bondoc, medic primar psihiatru Clinica Hope.

Studiul despre care se mentioneaza mai sus, efectuat la Harvard pe o perioadă de 80 de ani, a documentat atât sănătatea cât și viața personală a 268 de studenți de sex masculin. Studiul a ajuns la o concluzie surprinzătoare pentru lumea științifică: relațiile au un efect crucial asupra sănătății fizice și psihice. Relațiile fericite și apropiate acționează ca un antidot împotriva declinului mental, tulburărilor de memorie, anxietății sau depresiei, și sunt predictori mai importanți ai unei vieți lungi și fericite decât clasa socială, IQ-ul sau genele participanților.

Vestea bună e că România e pe locul 2 în Europa la numărul de căsătorii (7,3 la 1000 de locuitori), raportul divorțurilor, comparat cu căsătoriile e de 22%, de două ori mai mic decât media europeană. Vestea proastă e că asta nu înseamnă că relațiile noastre sunt fericite. Violența domestică este un fenomen în creștere, în 2017 46 de femei au fost ucise de un membru al familiei, iar alte mii de femei au sesizat autoritățile pentru acte de violență împotriva lor. Iar acestea sunt doar cazurile în care victimele apelează la poliție.

Citește și:

Featured foto by sakkmesterke via Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
8 Aprilie 2019
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.