Setari Cookie-uri

6 Minciuni, așa-zise „motive”, care te țin blocată într-o relație toxică

Indiferent de tipul de toxicitate din cuplu (poate fi vorba despre violență verbală sau fizică, despre manipulare, contrangere, control, gelozie, consum de alcool etc.), un lucru este cert: într-o relație toxică niciodată nu vei fi fericită, deși ai acest drept uman. Dacă simți că poate ar fi cazul să pui capăt unei relații care îți face rău, însă crezi că ai unele motive „logice” care încă te rețin, îți recomandăm să citești rândurile de mai jos.

Te țin blocată într-o relație toxică: cele 6 minciuni pe care ți le spui singură

Pot să mă schimb pentru a fi bine

Adesea, când suntem victimele unei agresiuni, indiferent dacă conștientizăm sau nu acea agresiune (vezi manipularea), încercăm sentimente de vinovăție. Ne considerăm și noi vinovați de ceva, de trigerul acelei agresiuni.

Așadar, conștient sau nu, ne tot gândim să ne schimbăm, că acele lucruri care nu ne plac să nu se mai întâmple.

Dacă simți că te tot schimbi, sau că pur și simplu mai mereu se cere că tu să te schimbi ca să fie bine, cu siguranță nu te aflii în relația potrivită pentru tine.

Sigur, nu vorbim despre transformările personale, ci de a te transforma în cine vrea altcineva să fii.

Îmi iubesc partenerul, nu voi mai găsi altul că el

Dacă crezi că lucrurile mai pot conținuă așa, de dragul iubirii, ei bine sacrificiul acesta poate are un final fericit în romanele de dragoste. Însă, în realitate, o relație toxică va deveni și mai toxică, de cele mai multe ori.

Citește și:

Așadar, chiar dacă iubești, nu uita că tu trebuie să rămâi pe primul loc pentru tine.

Chiar și astrologii ne spune că fiecare dintre noi poate avea mai multe suflete pereche. Cu siguranță există și a doua șansă. Ori, mai mult decât atât, uneori viața e mai frumoasă singur, decât în doi.

Am situația sub control

Dacă îți tot spui că ai situația sub control și că poți face ceva pentru a atenua acele comportamente sau acțiuni din cuplu care te fac să te simți rău, este foarte posibil să fii prinsă în capcana unei minciuni.

Dacă partenerul tău este cel care manifestă o formă de abuz, indiferent de tipul acesteia, controlul nu este la nimeni, decât la el. Nu putem controla alți oameni, dar putem răspunde de propria noastră viață și fericire.

Citește și:

Este normal ce se întâmplă, în toate cuplurile există certuri

Suntem diferiți, așadar este firesc ca, din când în când, între noi să existe discuții în contradictoriu. Este imposibil să gândim toți la fel, de fiecare dată.

Dar cum ne simțim în aceste discuții sau certuri? Simțim nevoia să ne demonstrăm dreptatea, ori pur și simplu simțim că este bine să ne argumentăm opinia, însă ne simțim acceptați de celălalt și ascultați în propriile noastre idei. Simțim că partenerul ne iubește chiar și când este supărat pe noi. Este o siguranță emoțională, un atașament sănătos care există în relațiile mature, bazate pe respect și pe iubire sinceră.

Dacă însă simți că celălalt încercă cu orice preț să îți impună ideile lui, acest lucru nu este tocmai sănătos. Este o diferența majoră între convingere și impunere.

Citește și:

În timp, va înțelege ce mult îl iubesc și se va schimba

Speranța că cineva se va schimba nu ar trebui să existe pentru noi, pentru că nu putem răspunde de viață, valorile și fericirea celorlalți. Sigur, putem contribui la schimbarea cuiva, însă nu ne putem pune baza în asta. Se poate întâmpla sau nu se poate întâmpla ca celălalt să se schibe. Când vine vorba despre viață intimă, emoțională, de cuplu, astfel de speranțe pot fi prea mult.

Nu mă pot descurca fără el, depind de el

Din păcate, este o realitate că în relațiile toxice se creează (adesea voit din partea celuilalt) o relație de dependență.

Dacă simți că nu te poți despărți, în special din pricina lipsurilor financiare, cere ajutorul (prieteni, rude, specialiști, autorități etc.), caută un job, caută soluții până prinzi rampa pe care poți pleca.

Citește și:

Și încă ceva, indiferent de cât de mult înseamnă relația de cuplu pentru noi, niciodată nu ar trebui să picăm în plasa dependenței.

Din păcate, lucrurile pot fi mai complicate de atât, fiind legate de cultura societății, de drepturile femeilor, de posibilitățile fiecăreia și așa mai departe.

Însă peste toate acestea, toți avem dreptul la fericire și merită să luptăm pentru el.

Sursa foto: fizkes/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
24 Mai 2022
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.