Setari Cookie-uri

Probleme cu banii în cuplu? Câteva soluții pentru a încerca să rezolvați problemele financiare din relație

Când vine vorba de bani, chiar și cele mai fericite cupluri pot întâlni dificultăți. De cele mai multe ori problemele financiare pot pune o presiune importantă asupra oricărei relații, însă specialiștii ne oferă și câteva modalități pe care le putem pune în practică pentru a încerca să trecem mai ușor peste problemele legate de bani, pe care le întâlnim în relația de cuplu.

Partenerii de cuplu ar trebui să discute deschis despre finanțele lor, atunci despre părțile bune ale aspectelor financiare, cât și despre cele mai puțin bune, pe care consideră că le-ar putea îmbunătăți. Este foarte important ca ambii parteneri să fie conștienți de nevoile și dorințele celuilalt, dar și de propriile perspective pe care trebuie să le identifice atunci când vine vorba de bani, de economii, de planuri financiare și proiecte de viitor.

Așa cum fiecare om este diferit și unic, ei bine această diferență pot fi uneori mai stridentă între partenerii de cuplu dacă privim focusat pe un anume domeniu de viață și de relație.

În ceea ce privește planul financiar, unul dintre parteneri poate avea datorii, iar celălalt trebuie să decidă dacă poate și dacă vrea să-l ajute ori dacă vrea să își asume întreaga povară.

Citește și:

Un alt exemplu ar putea face referire la caracterul fiecăruia dintre parteneri, astfel că unul poate avea tendința să facă economii și să se abțină de la unele cheltuieli, pe când celălalt poate considera că este foarte important să trăiască viața, clipa, astfel că poate fi mai cheltuitor și mai orientat către satisfacerea plăcerilor de moment. Ambii parteneri au dreptate și amândoi au dreptul să-și trăiască viața conform propriilor valori, dar atunci când problemele financiare se adâncesc, pot să apară dezechilibre în cuplu până la certuri și stres.

Există, de asemenea, situații în care doar unul dintre parteneri rămâne cu un loc de muncă sau reprezintă sursa principală de finanțe în cuplu, ceea ce comută majoritatea responsabilităților financiare pe umerii acestuia. Sub un stres mai mare, conflictele nu vor întârzia să apară. Este nevoie de implicarea și susținerea ambilor parteneri în depășirea unei astfel de situații.

Citește și:

Pentru că viața este plină de experiențe și de neprevăzut, problemele financiare pot fi diverse și pot să apară în orice moment, chiar și când suntem cel mai puțin pregătiți să le facem față. tocmai de aceea este recomandat ca partenerii de cuplu să discute deschis despre proiecțiile pe care le au privind bugetul lor și câștigurile viitoare, despre modul în care își cheltuiesc în prezent banii, în viața de zi cu zi, dar și despre cum cred că ar putea să îmbunătățească managementul financiar în relație.

Așadar, indiferent de cauza conflictelor financiare, este important să avem în minte faptul că putem găsi soluții de a trece împreună peste acestea. Comunicând deschis și lucrând împreună, partenerii de cuplu pot stabili pașii prin care să iasă dintr-o situație stresantă financiar sau pot cădea de comun acord în ceea ce privește o decizie ce necesită o sumă mare de bani.

Citește și:

rezolvarea certurilor pentru bani din relatia de cuplu Foto: Khakimullin Aleksandr/ shutterstock.com

Iată câteva sfaturi care pot ajuta în rezolvarea problemelor financiare din cuplu:

Încercați să împărțiți responsabilii tățile financiare comune

De exemplu, dacă cei doi parteneri locuiesc împreună, cheltuielile locuinței și cele care implică nevoile de zi cu zi pot fi împărțite într-un mod echitabil pentru ambii participanți. Această împărțire nu trebuie realizată neapărat în mod egal când vine vorba de bani, dar poate fi realizat procentual de exemplu din salariu pe care fiecare îl are. Este puțin probabil ca amândoi să câștige aceeași sumă de bani, astfel că cel ce încasează o sumă mai mică va putea susține mai greu cheltuielile mai mari. Indiferent cum aleg să-și împartă banii în cuplu, este foarte important ca ambii parteneri să fie sinceri atunci când își exprimă părerile și să fie mulțumiți, să se simtă îndreptățiți, cu sentimentul de corectitudine atunci când deciziile au fost luate de comun acord.

Citește și:

Stabiliți bugete pentru diverse planuri financiare pe care le aveți

Stabilirea unui buget este importantă pentru încercarea de a nu depăși anumite sume atunci când vine vorba de cheltuieli, dar este și mai importantă pentru conștientizarea și identificarea detaliilor pe care cei 2 parteneri trebuie să le parcurgă pentru stabilirea acelui buget. Printr-o astfel de practică devin mai conștienți de realitatea financiară din viața lor, învață să identifice puterea riscului și a neprevăzutului când vine vorba de bani, pot observa unde se pot face îmbunătățiri pentru planurile lor financiare și pot estima în timp atingerea unor obiective. În felul acesta rămân amândoi într-o direcție comună, fără a-și face tot felul de impresii poate greșite unul despre celălalt.

Citește și:

Mai mult decât atât, această practică ajută partenerii de cuplu să își prioritizeze cheltuielile și proiectele financiare viitoare, creând astfel o eficiență mai mare a circuitului banilor în cuplu.

Comunicați deschis atunci când aveți anumite dorințe sau nemulțumiri

Printre toate responsabilitățile financiare, este normal să mai avem și mici dorințe ce ne aduc bucurii în viață. Poate dorim din când în când să ieșim la un restaurant, poate să cumpărăm o rochie ori un joc video. Indiferent de natura lor, aceste mici dorințe ne fac viața mai frumoasă și ne pot oferi un sentiment de împlinire. Tocmai de aceea, chiar dacă aceste mici dorințe nu fac parte din planurile mai mari pe care cuplul le are privind finanțele, totuși ele trebuie comunicate și pe cât posibil respectate.

Citește și:

Gândiți-vă la investiții

Se spune că un ban necheltuit împreună cu un ban economisit fac 2 bani, dar un ban investit poate face mult mai mulți bani. Cu alte cuvinte posibilitatea noastră de a economisi rămâne limitată atunci când avem încasări fixe, cum sunt cele salariale. Tocmai de aceea, dacă cel puțin unul dintre cei 2 parteneri de cuplu prezintă abilități antreprenoriale, acestea ar putea fi încurajate pentru dezvoltarea unor afaceri sau pentru crearea unor investiții care, pe termen lung, să aducă sume mai mari de bani.

Este recomandat ca ambii parteneri de cuplu să aibă control asupra banilor din relație

Acest aspect devine foarte pregnant în situația în care unul dintre parteneri rămâne activ în câmpul muncii, își păstrează locul de muncă, pe când celălalt rămâne, de exemplu, să se ocupe în special de responsabilitațile casei. La o primă vedere ar părea că vorbim despre familia clasică, însă pot fi destul de multe motive care să conducă la o astfel de situație. Este foarte important ca și partenerul care a rămas fără venituri să aibă libertatea de decizie asupra finanțelor cuplului, pentru că există tendința ca cel care câștigă să facă regulile, iar asta ar putea fi foarte toxic pentru relație.

sursa foto articol: Roman Samborskyi/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
19 Iulie 2022
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.