Setari Cookie-uri

Acestea sunt cele 5 probleme incomode care rănesc cuplu și pe care trebuie să le discuți cu partenerul de viață

Relațiile de cuplu sănătoase se bazează, bineînțeles, pe iubire, dar alături de aceasta stau respectul, loialitatea, sinceritatea și încrederea. Se întâmplă ca în aproape fiecare cuplu să existe anumite probleme delicate, greu de adus în discuție și greu de gestionat odată ce cărțile au fost puse pe masă, dar care mai mereu pot evolua negativ pentru cuplu și pot duce la nefericire sau chiar la despărțire dacă sunt ignorate. Acestea sunt cele mai frecvente 5 probleme incomode care afectează cuplurile.

5 probleme incomode care ar trebui discutate în orice cuplu atunci când există

Așa cum tocmai am menționat, aceste probleme sunt legate de subiecte sensibile, iar rezolvarea lor necesită în primul rând acceptarea existenței acestor probleme și mai departe implicarea ambilor parteneri, ceea ce necesită anumite sacrificii din partea celor doi. Tocmai de aceea aceaste situații sunt dificile, putând atinge vulnerabilități și zone ale vieții care, oricât ar fi de dureroase, trebuie musai rezolvate și depășite pentru binele relației în viitor.

Adicțiile

Unele dintre aceste adicții par nevinovate și nu se reflectă în mod direct asupra comportamentului în cuplu, altele însă au efecte vizibile și puternic negative pentru viața în doi.

Citește și:

Fumatul știm deja că afectează sănătatea pe termen lung și fertilitatea, alcoolul conduce la tulburări comportamentale indezirabile în cuplu și în altele relații, adicțiile alimentare ori ticurile sau alte probleme repetitive pot avea impact în viața relațională, socială sau chiar personală.

Atunci când aceste adicții deranjează într-un mod mai mult sau mai puțin evident celălalt partener sau viața de cuplu în general, este recomandat ca cei doi să discute pe seama acestora, oricât de incomod va fi subiectul respectiv. Este important ca cei 2 să găsească o soluție pe care să o poată pune în practică, etapizat sau deodată, astfel încât să elimine acest inconvenient.

De multe ori în tratarea adicțiilor este nevoie de un ajutor extern, oferit de un specialist sau chiar o echipă de specialiști care vizează problema respectivă.

Citește și:

Foto: Prostock-studio/ shutterstock.com

Rănile trecutului

Trecutul este cel care ne formează, pe baza acestuia suntem... așa cum suntem în prezent, însă este foarte important să încercăm să nu lăsăm trecutul să ne influențeze în mod negativ, ci din contră, să extragem din acesta lecțiile ce trebuiau învățate și mai departe să ne schimbăm cu fiecare experiență într-o variantă mai bună a noastră.

Teoria sună frumos, însă practica este destul de dificilă. așa se întâmplă că de multe ori aducem în relațiile curente diverse emoții negative din trecut și comportamente învățate, ca un pattern, fără a ne da seama că avem opțiuni mai bune, care să ne conducă spre efectele pe care le dorim.

Unele comportamente din relații pot fi luate chiar de la părinții noștri, așa cum de la aceștia putem să preluăm și fricile în copilărie și să le dezvoltăm mai târziu în viața de adult. De asemenea, rănile din vechile relații ne pot determina să facem greșeli în actuala relație.

Citește și:

Este important să identificăm aceste elemente negative din trecut și să încercăm să le rezolvăm. De multe ori nici nu ne dăm seama că acestea există, dar dacă avem lângă noi un partener deschis spre comunicare și sincer cu noi, cu siguranță acesta ne va spune că unele comportamente ale noastre sunt deranjante. Și reciproca ar trebui să fie valabilă.

Așadar partenerii de cuplu ar trebui să aibă și discuții legate despre rănile din trecutul lor, pentru a primi garanția de încredere în relația actuală de la celălalt și pentru a putea fi înțeles și mai ușor atunci când fac unele greșeli.

Tulburări psihice și de dispoziție

Dacă în pandemie aceste modificări ale comportamentului oamenilor au devenit mult mai evidente, fiind reprezentate în special de depresie și pusee de anxietate, ei bine astfel de situații intervin în viața noastră de zi cu zi chiar și în vremurile acelea bune.

Citește și:

Aceste tulburări pot fi date de suprasolicitare, de anumite patologii care apar pe parcursul vieții, cum ar fi cel endocrine ori cardiovasculare, de experiențe negative care ne marchează emoțional și așa mai departe.

Este foarte important că atunci când simțim aceasta sau observăm la jumătatea noastră un comportament de acest fel să nu ne facem că nu îl vedem, prefăcându-ne că nu există, considerând că va trece cumva. Cel mai bine este să discutăm pe seama acestor emoții și comportamente și să încercăm să le rezolvăm fie în cuplu, fie alături de un specialist.

Nepotrivirile de natură sexuală

Educația sexuală este un tabu, însă este evident ca un cuplu fără o viață sexuală sănătoasă nu poate fi longeviv decât, poate, în situații absolut excepționale. Oamenii sunt foarte diferiți între ei, și așa cum viața de cuplu în general necesită anumite ajustări, la fel se întâmplă și când vine vorba de dormitor.

Citește și:

Este deosebit de important ca partenerii să fie sinceri unul cu celălalt și să aibă curajul să spună ceea ce le place, ceea ce îi deranjează sau ceea ce și-ar dori pe viitor.

Discuțiile legate de viitorul cuplului

Există situații în care cuplul se confruntă cu infertilitatea ori unul dintre parteneri își dorește copii iar celălalt nu. Dacă viziunea asupra familiei nu a fost creionată încă de la începutul relației, este bine ca aceste discuții să apară cât mai devreme atunci când cuplul s-a consolidat deja.

Astfel de situații sunt dificil de controlat, mai ales când cei doi au viziuni destul de diferite asupra familiei. Diferențele pot să nu fie legate neapărat de a avea sau nu copii, poate unul dintre parteneri își dorește să emigreze cu adevărat, poate că unul dintre parteneri și-ar dori să aibă animale de companie ori să studieze într-o altă localitate sau țară.

Citește și:

Toate aceste proiecții de viitor trebuie acceptate de către ambii parteneri și asumate totodată, până la mici detalii, ca lucrurile să funcționeze cât mai bine.

Sursa foto: aslysun/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
26 Iulie 2022
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.