Setari Cookie-uri

5 Modalități de a-ți exprima eficient emoțiile și sentimentele în cuplu

Cu siguranță sentimentele noastre sunt puternice în multe momente ale relației noastre și descoperim unele comportamente, gesturi sau reușite ale partenerului care ne fac plăcere, ne stârnesc admirația și ne conferă o stare de bine. Și am vrea să îi transmitem și partenerului ceea ce simțim, însă nu întotdeauna este atât de natural și ușor să comunicăm. Îți propunem 5 modalități de a-ți exprima sănătos sentimentele în cuplu.

5 Modalități de a-ți exprima sănătos și eficient sentimentele și emoțiile în cuplu

Exprimă-ți aprecierea și mulțumirea ori de câte ori ai ocazia

Poate îți place cum s-a îmbrăcât astăzi, cum îi stă părul, apreciezi cafeaua pe care ți-a făcut-o sau micul dejun gata pregătit, ori pur și simplu telefonul lui, doar că să vadă ce faci, te-a binedispus. Spune-i, complimentează-l când simți, mulțumește-i când ai ocazia.

Cuvintele frumoase în cuplu conturează sentimentul de apreciere, de grijă, de siguranță emoțională și este bine să fie rostite recirpoc.

Respectă limbajele iubirii

Îi recomandăm pe această tema să descoperi toate detaliile limbajelor iubirii în cartea: Cele 5 limbaje ale iubiri

Ți s-a întâmplat ca cineva să țină la tine, dar tu să nu te simți neapărat iubită? Adesea experimentăm astfel de sentimente față de părinți, mai ales la vârstă adolescenței. Sau invers, să iubeșți pe cineva foarte mult, dar acea persoană să nu se simtă mereu iubita? Practic iubirea există, dar o înțelegem diferit.

Citește și:

Tocmai pe acest concept au fost elaborate limbajele iubirii. Unii se simt iubiți, apreciați atunci când primesc complimente, alții când li se fac sevicii. Pentru unii, cadourile sunt dovada iubirii, pentru alții atingerile fizice aprobă intimitatea (mangaieri, săruturi, ținerea de mâna, îmbrățișările etc.).

Este important să identificăm limbajul iubirii, al nostru, dar și al partenerului, pentru a putea trimite „mesajele” astfel încât să fie înțelese și eficiente.

Cele 5 limbaje ale iubirii sunt considerate: cadourile, serviciile, cuvintele, atingerile fizice și timpul petrecut în doi.

Sigur, acestea se întrepătrund, însă unul dintre limbaje este dominant și reprezentativ pentru fiecare.

De exemplu este posibil ca tu să te simți iubită, să poți comunica și să te deschizi atunci când petreceți timp împreună, când aveți activități împreună, dar el poate se simte iubit atunci când este mângâiat, alintat, îmbrățișat.

Citește și:

Cel mai ușor ne comunicăm emoțiile atunci când folosim tipul de mesaj potrivit. Cu toate acestea, este bine să existe un echilibru între aceste „limbaje” ale iubirii.

exprimarea sentimentelor in cuplu Foto: Roman Samborskyi/ shutterstock.com

Ascultare activă

Ușor de spus, greu de făcut. Ascultarea activă înseamnă să lași partenerul să spună până la capăt mesajul său, dar să rămâi prezentă și atentă nu doar la cuvinte, dar și la limbajul sau non-verbal, la emoțiile pe care le asociază mesajului. Uneori aproape că nu este nevoie să spui nimic, ci doar să fii prezentă, doar să îl asculți.

Cu siguranță și tu ai trecut prin astfel de momente și ai avut nevoie ca cineva să te asculte cu adevărat. Fără să te judece, fără să îți dea neapărat o soluție, fără să te încurajeze în van, doar să fie acolo, poate să îți spună doar că uneori viața nu e roz, dar tu ești minunată.

Citește și:

Cu toții avem nevoie de ascultare activă în anumite momente din viața noastră.

Susținere și încurajare non-toxică

Ți s-a întâmplat ca cineva să te încurajeze, dar tu să simți încurajarea ca o povara și mai mare? De exemplu când ai de dat un examen, ai emoții mari și ți se spune „Hai că o să fie bine, o să îl iei”, dar în sinea ta ai vrea să te simți susținută orice ar fi, chiar și când nu treci examenul acela. Ba mai mult, te poți simți și mai presată să ai un rezultat bun. Acest tip de încurajări sunt astăzi considerate de către specialișți ca fiind „toxice”.

O alternativă la exemplul nostru ar fi fost: „Înțeleg că ai emoții foarte mari, dar te încurajez să încerci. Vei face atât cât vei putea, dar vom merge mai departe orice ar fi.

Citește și:

Acest al doilea mesaj exprimă empatie, dovedește că acea persoană s-a conectat emoțional cu tine și îți înțelege cu adevărat temerile, spunându-ți că îți rămâne aproape orice ar fi.

Specialiștii ne spun că aceste încurajări non-toxice și modalități de susținere reală ne ajută să ne conectăm emoțional cu persoana de lângă noi, să cultivăm empatie și altruism, să comunicăm eficient.

Managementul furiei

Degeaba ai încercat să construieșți pilonii încrederii în relație, dacă la o ceartă vei lăsa furia să te controleze, spunând cuvinte ce provoacă răni adânci. Se zice că multe minciuni le spunem la nervi, doar din dorința de moment de a-l face și pe celălalt să sufere, însă, din păcate, unele cuvinte dor și sunt greu de uitat. Sau chiar imposibil de uitat.

Citește și:

Tocmai de aceea, mai ales în cuplu, față de persoana pe care pretinzi că o iubeșți, este important managementul furiei, pentru a nu crea situații pe care să le regreți apoi.

Iată câteva idei de a ține furia sub control:

  • Concentrează-te pe mesaj, nu pe reproșuri. Chiar dacă îți vine să îl faci în toate felurile, adu-ți aminte că nu acela este mesajul pe care vrei să îl transmiți. Concentrează-te pe ce vrei să transmiți și nu pe reproșuri. Chiar dacă te simți acuzată, apară-te pe tine și nu încerca să îl acuzi și tu, la rândul tău.
  • Nu ridica tonul, căci va intră în defensivă și discuția va fi deja ratată.
  • Alege cu grijă cuvintele cu care te exprimi, pentru a nu jigni.
  • Ia o pauză dacă simți că furia preia controlul. Poate ieși la o gură de aer, mergi la baie, găsește o modalitate să iei o pauză.

Sursa foto: altafulla/ shutterstock.com

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
10 Ianuarie 2023
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.