Setari Cookie-uri

Emoții toxice în relație - Cum să scapi de sentimentele de vinovăție și să ai din nou încredere în tine începând chiar de ACUM

Gândurile negative ne inundă în mod toxic viața, adesea fără să fim conștienți, fără să ne dăm seama. Aceste gânduri ne taie aripile, ne înfrânează evoluția și ne mențin blocați într-un prezent pe care ar fi trebuit să îl depășim de mult timp. Sentimentele de vinovăție ne pot umbri percepțiile actuale și ne țîn încătușați într-o buclă din care ne este greu să ieșim, pentru a evolua și pentru a construi o relație sănătoasă. Iată cum poți scăpa de sentimentele de vinovăție începând chiar de azi.

Cum să scapi de sentimentele de vinovăție și să ai din nou încredere în tine, fiind gata să construiești relația fericită la care visezi

Sentimentul de vinovăție este o povară grea. Vinovăția care acaparează conștiința cuiva poate provoca o mulțime de tulburări emoționale și fizice.

Aceste sentimente de vinovăție pot fi legate de trecut, de experiențe pe care le regreți, de prezent sau viitor. În prezent poate simți că nu faci destul, că ai putea mai mult, dar că te îneci în confortul personal, de exemplu.

Sau, în cazuri mai puțin plăcute, dar deloc rare, te afli într-o relație toxică în care partenerul îți face tot felul de reproșuri din care tu ieși mai mereu cu stima de sine șifonată. Și nu este în regulă să ai sentimente de vinovăție atât de des.

Citește și:

Sentimentul de vinovăție apare atunci când simți că nu poți îndrepta unele lucruri. Dar chiar și așa, a rămâne blocată în acest sentiment nu îți aduce niciun plus.

Renunțarea la gândul negativ de vinovăție poate fi de mare ajutor într-o relație de cuplu, deoarece poate îmbunătăți starea de spirit și comunicarea dintre parteneri. Sau, dacă vorbim de o relație toxică, te ajută să rupi lanțul și să ieși din cercul vicios.

Iată câteva moduri prin care poți să îți schimbi mentalitatea și să scapi de gândurile de vinovăție:

  • Numește-ți vina! - Identifică și explorează cauzele gândurilor de vinovăție. Înainte să îți poți schimba mentalitatea, este important să înțelegi de ce te simți vinovată. Încearcă să identifici situațiile care îți provoacă aceste sentimente și să explorezi din ce motive simți că ești vinovată. Uneori, poți descoperi că motivele te uimesc prin faptul că, de fapt, nu sunt atât de importante precum credeai.
  • Acceptă responsabilitatea pentru propriile acțiuni - Este important să îți asumi responsabilitatea pentru propriile acțiuni, dar nu și să te simți vinovată pentru lucruri care nu sunt în puterea ta să le schimbi. În loc să te concentrezi pe ceea ce nu ai putut face, concentrează-te pe ce poți face în prezent și în viitor.
  • Vorbește cu partenerul despre sentimentele tale - Dacă te simți vinovată pentru ceva care s-a întâmplat în relația ta, este important să discuți deschis cu partenerul despre sentimentele tale. Poate fi util să exprimi ce te face să te simți vinovată și să încerci să ajungi la o înțelegere comună cu partenerul tău.
  • Învață să te ierți pe tine însăți - O parte importantă a renunțării la gândurile de vinovăție este să înveți să te ierți pe tine însăți. Nu ești perfectă și este normal să faci greșeli. Învață să accepți aceste greșeli și să înveți din ele, în loc să te blamezi sau să te judeci aspru.
  • Fii conștientă de gândurile tale - Odată ce ai identificat gândurile de vinovăție, încearcă să fii conștientă de ele și să le schimbi în gânduri pozitive. În loc să te concentrezi pe ceea ce nu ai putut face sau ce ai greșit, concentrează-te pe ceea ce poți face în viitor pentru a îmbunătăți relația ta.
  • Exploreaza sursa sentimentelor de vinovăție – uneori nu îți va fi ușor să înțelegi de ce te simți vinovată. Sau mai ales de ce te simți vinovată pentru lucruri care constați că sunt mărunte. Dacă simți că reacțiile tale sunt exagerate, caută mai adânc, explorează cauza profundă a sentimentelor de vinovăție. Adesea acestea își au rădăcinile în copilărie, în experiențe trăite în perioade de vulnerabilitate, cum este copilăria sau o traumă.

În general, renunțarea la gândurile de vinovăție poate fi un proces dificil și poate necesita timp și efort pentru a reprograma modul în care gândești. Dar, prin practicarea conștientă a acestor sfaturi, poți ajuta la îmbunătățirea stării tale de spirit și la consolidarea relației tale cu partenerul tău.

Citește și:

Sursa foto: luboffke/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
28 Februarie 2023
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.