Setari Cookie-uri

Regretul ca sentiment negativ într-o relație de cuplu: de ce e important să înveți să renunți la el

Specialiștii consideră că unul dintre sentimentele negative care pot afecta o relație de cuplu este reprezentat de regret, adesea asociat cu sentimentul de vinovăție sau cu frustrările. Regretul poate afecta nivelul de satisfacție din cuplu și poate duce la crearea unor tensiuni și conflicte ce deteriorează treptat relația respectivă. Iată câteva sfaturi care ți ar putea fi utile în încercarea de a depăși aceste sentimente negative, reușind să-ți îmbunătățești relația amoroasă.

Ce înseamnă regretul într-o relație de cuplu și cum poate vă poate afecta acesta

Vom exemplifica mai multe tipuri de situații care pot genera sentimente de regret și vinovăție, iar dacă te identifici într-unul dintre acestea, probabil că acest articol este pentru tine.

Poți regreta pierderea unor oportunități din trecut, aceste oportunități pot fi ale tale sau ar fi putut aparține cuplului. Poate că nu ai făcut anumite alegeri sau nu le-ai făcut la timp și aceseta v-ar fi putut îmbunătățit cu mult traiul în momentul respectiv și puteți avea regrete din acest punct de vedere. Dacă și partenerul a fost implicat în pierderea acestor oportunități, probabil că apar și reproșurile. Poate că ați ratat plecarea în într-o altă țară sau cumpărarea unei case ori un job care ar fi avut un impact pozitiv pentru voi, gândind cu mintea de acum.

Citește și:

Este evident că trecutul nu poate fi schimbat, tocmai de aceea este important să renunțați la aceste sentimente de regret și să vă concentrați pe ceea ce puteți face de acum înainte.

Un alt exemplu poate fi legat de regretul față de anumite fapte și acțiuni pe care nu le ați făcut în trecut și care nu se referă neapărat la oportunități, ca în exemplul de mai sus, ci mai degrabă la rezultate negative sau chiar ireversibil. De exemplu poate că ați fi putut acționa altfel într-o situație de criză și ați fi putut evita un accident care a dus la urmări financiare, emoționale sau chiar fizice pentru voi sau pentru cei dragi vouă.

Un astfel de regret naște puternice sentimente de vinovăție și numeroase frustrări și având în vedere că probabil suferiți consecințele, vă treziți adesea învinovățindu-vă pentru că nu ați procedat altfel la momentul respectiv. Este un sentiment negativ cu o capacitate deosebit de corozivă pentru sufletul și mintea voastră și care vă poate trage într-un cerc vicios din care s-ar putea să aveți nevoie de un terapeut pentru a ieși.

Citește și:

Micile regrete de zi cu zi, legate de tot felul de aspecte din viața de cuplu. Cele mai dese situații întâlnite în majoritatea cuplurilor sunt reprezentate de defecte în comunicare. Nu degeaba spun specialiștii că unul dintre cei mai importanți piloni de rezistență în cuplu este reprezentat de comunicare.

Este posibil ca fiecare dintre voi să aibă un alt stil de a se exprima și de a înțelege mesajele celuilalt, astfel că vă treziți adesea vrând să spuneți una și partenerul înțelegând cu totul alta. Fie este cazul să încercați să vă ajustați unul altuia modalitățile de comunicare, fie poate fi vorba despre o relație toxică în care partenerul încearcă să dețină controlul asupra ta. Evaluează bine situația și caută soluții care să îmbunătățească aspectele ce te determină să ai mici regrete în fiecare zi.

Citește și:

Mai putem vorbi și despre regretul că nu ai curajul să îi transmiți unele lucruri importante pentru tine partenerului de viață, care ar putea să va îmbunătățească relația de cuplu. De exemplu despre cum ați putea îmbunătăți viața intimă, sexul. Sau pot fi alte aspecte din viața voastră.

Mai există situații în care poți avea regrete față de o acțiune din trecut ce nu mai poate fi schimbată și care a zdruncinat aproape ireversibil încrederea partenerului de viață. Un exemplu clasic îl reprezintă infidelitatea. Sunt cupluri care reușesc să treacă peste un astfel de incident, însă trebuie recunoscut faptul că nu vor fi într-o relație ca și când nimic nu s-a întâmplat. Trebuie să existe o asumare din partea ambelor părți și să fie construiți alți piloni ai încrederii ca relația respectivă să funcționeze. Dacă între cei doi parteneri există dragoste cu adevărat, sentimentul de regret este inevitabil.

Citește și:

    Pași și sfaturi pentru a renunța și a învinge sentimentele de regret din cuplu

    Este evident că depășirea acestor sentimente negative de regret și învinovățire au ecou pozitiv în relația amoroasă pentru că schimbă focusul dinspre trecut către prezent și către viitor, ajută la îmbunătățirea stării de spirit și a armoniei din relație și schimbarea mentalității reprezintă totodată un pas important în ceea ce privește managementul emoțiilor.

    Iată câteva moduri prin care poți să îți schimbi mentalitatea și să scapi de sentimentele de regret:

    • Accepta trecutul - Inainte sa iti poti schimba mentalitatea, este important sa accepti faptul ca trecutul nu poate fi schimbat. Este important sa recunosti ca orice s-a intamplat in trecut a fost o experienta de invatare, iar ceea ce conteaza cel mai mult este ceea ce faci in prezent si in viitor.
    • Invata din experientele trecute - In loc sa te concentrezi pe ceea ce ai fi putut face diferit in trecut, concentreaza-te pe ceea ce poti face în prezent. Acceptă că nu există om perfect și asumați greșelile tale ca lecție de viață.
    • Fii constientă de gandurile tale - Odata ce ai identificat sentimentele de regret legate de trecut, încearcă sa fii conștientă de gândurile tale și să le schimbi în altele pozitive. Dacă ți-ai înșelat persoana iubită, bucură-te și fructifică iertarea acesteia. Dacă ai pierdut anumite oportunități în viață, concentreze te pe cele pe care le ai în prezent și pe care ai putea să le creezi pentru viitorul apropiat. și tot așa.
    • Vorbește cu partenerul despre sentimentele tale - Dacă sentimentele de regret legate de trecut afectează relația, este important să discuți deschis cu el despre sentimentele tale. Cu atât mai mult cu cât aceste sentimente îl implică și pe el. E important să înțeleagă prin ce treci și n-ar fi de mirare să descoperi că și el are un punct de vedere față de respectivele evenimente.
    • Gândește-te la obiectivele comune ale cuplului și la ceea ce vă face fericiți cu adevărat: în felul acesta nu te mai concentrezi pe pierderi pe care nu le mai poți recâștiga vreodată, ci îți focusezi atenția și energia către construirea unor noi elemente care să aducă cuplului un plus de încredere și stabilitate.

    foto Lara_Coolart/ Shutterstock

    Citește și:

      Vizionare placuta


      Kudika
      7 Martie 2023
      Echipa Kudika

      Ti-a placut acest articol?

      Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.