Setari Cookie-uri

Antimonogamia: Ce este poliamoria și de ce nu înseamnă infidelitate?

Poliamorosii recunosc și acceptă posibilitatea ca oamenii să simtă și să ofere iubire și intimitate în moduri diferite, și nu văd monogamia ca pe singura opțiune viabilă pentru relații de succes.

Poliamoria devine tot mai prezentă în discuțiile despre dragoste și angajament. Dar ce înseamnă cu adevărat poliamoria și cum se diferențiază de alte forme de relații? În acest articol, vom explora conceptul de poliamorie, variantele sale, modul în care te poți identifica ca fiind poliamoros și cum se diferențiază această practică de înșelat.

Ce este poliamoria?

Poliamoria este un termen care derivă din grecescul "poly", însemnând "mult", și "amor", însemnând "iubire". Acesta se referă la capacitatea unei persoane de a avea mai mult de o relație romantică sau sexuală simultan, cu acordul și în cunoștință de cauză a tuturor partenerilor implicați. Poliamorosii recunosc și acceptă posibilitatea ca oamenii să simtă și să ofere iubire și intimitate în moduri diferite, și nu văd monogamia ca pe singura opțiune viabilă pentru relații de succes.

Citește și:

Forme de relații poliamoroase

 1. Poliamorie ierarhică: În această formă, unii parteneri pot avea o prioritate mai mare decât alții. De exemplu, unul dintre parteneri poate fi considerat partenerul "primar", iar ceilalți parteneri pot fi "secundari". Acest lucru implică adesea reguli și structuri clare de comunicare pentru a gestiona emoțiile și nevoile tuturor implicaților.

 2. Poliamorie egalitară: În contrast cu varianta ierarhică, aici toți partenerii sunt considerați egali în cadrul relației. Nu există ierarhii de putere sau privilegii speciale pentru un anumit partener. Toate relațiile sunt tratate cu aceeași atenție și respect.

 3. Relații deschise: Uneori, termenul "poliamorie" este folosit în mod interșanjabil cu "relații deschise". Într-o relație deschisă, partenerii își pot explora conexiuni romantice sau sexuale cu alți oameni, dar aceste relații pot fi mai puțin structurate decât în poliamorie. De exemplu, nu există întotdeauna un angajament emoțional profund cu ceilalți parteneri într-o relație deschisă.

  Citește și:

Identificarea ca poliamoros

Identificarea ca poliamoros poate fi un proces individual și complex. Pentru unii, sentimentul de a fi capabil să iubească și să fie intim cu mai mult de o persoană este firesc încă din tinerețe. Alții pot descoperi această latură a lor în timpul unei relații monogame, simțind că un singur partener nu le poate oferi toate aspectele pe care le caută într-o relație.

Semnele că ai putea fi poliamoros includ:

 • Atracția față de mai multe persoane simultan: Dacă te afli într-o relație monogamă și te simți atrăgător și interesat de alte persoane în mod regulat, este posibil să fii poliamoros.

 • Dorința de a oferi și primi iubire fără limite: Poliamorosii valorizează adesea libertatea de a simți și a oferi iubire fără constrângeri și limite impuse de monogamie.

  Citește și:
 • Abilitatea de a compara și contrasta relații: Poliamorosii pot fi capabili să simtă iubire și intimitate în moduri diferite cu diferiți parteneri și să nu vadă aceste relații ca fiind în competiție între ele.

Poliamorie versus înșelat

O distincție crucială între poliamorie și înșelat este consensul și transparența. În timp ce poliamoria se bazează pe comunicare deschisă și consensul tuturor partenerilor implicați, înșelatul implică violarea înțelegerii și a încrederii dintre parteneri. Poliamorosii sunt sinceri și onesti cu toți partenerii lor despre intențiile și acțiunile lor romantice și sexuale, în timp ce cei care înșeală ascund adesea aceste aspecte ale vieții lor de partenerii lor.

Citește și:

Poliamoria este o formă de relație complexă și diversificată care pune în lumină natura umană de a căuta și oferi iubire în mai multe forme și contexte. Înțelegerea acestei practici necesită o deschidere către diversitatea experiențelor umane și o abordare cu mintea deschisă față de diferitele modalități de exprimare a dragostei și intimității. Cu o comunicare deschisă, consensuală și respectuoasă, poliamoria poate oferi oportunități pentru creșterea personală și conexiuni autentice într-o lume în continuă evoluție a relațiilor.


Kudika
4 Iunie 2024
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Femeilor geloase nu le funcționează mesageria vocală

Efectele sale sunt deosebit de intrigante și, la fel de rapid ca un ceas elvețian, blochează toate canalele de comunicare rațională, inclusiv mesageria vocală. Femeile geloase au un fel unic de... Kudika


Dragă Alma, am 45 de ani și sunt proaspăt divorțată. Mi-e teamă că o să mor singură

Îți mulțumesc că mi-ai scris și îmi dau seama că te afli într-o perioadă dificilă a vieții tale. Divorțul este o experiență profundă și complicată, indiferent de circumstanțe,... Alma


Iubirea care vindecă: Omul care îți va ține inima în mâini și va face durerea să tacă.

Când vine vorba de iubire, mulți dintre noi ne imaginăm pasiuni arzătoare, bătăi de inimă accelerate și nopți fără somn petrecute gândindu-ne la persoana iubită. Este acea iubire pe... Alma


Sunt femeie, dar mă port ca un bărbat: după ce mă culc cu tine, nu mă mai interesezi

Unul dintre aceste comportamente este exprimat de femeile care adoptă atitudini aparent masculine în ceea ce privește intimitatea. Ideea că o femeie se poate aventura într-o relație... Kudika

Cele mai norocoase zodii în iubire în luna iulie 2024

Luna iulie 2024 aduce noroc în iubire pentru aceste zodii, fiecare având ocazia de a trăi momente speciale și de a-și îmbunătăți relațiile. Fie că este vorba despre... Kudika