Setari Cookie-uri

Dragă Alma, mă simt exclusă de prietenele mele pentru că în prezent sunt singură, iar ele nu. Ce mă sfătuiești să fac?

Cel puțin o data în viață ne-am nimerit să avem o prietenă care e singură, când restul nu sunt, sau chiar să fim noi acea prietenă. Dar ce se întâmplă și cum acționăm când prietenele noastre încep să ne evite? Să facă activități doar în perechi și în cuplu? Să iasă la double dates în fiecare weekend și să-ți construiască o rutină în care nu există loc pentru cei singuri?

Faptul că prietenele tale te exclud din activități și ieșiri de weekend pentru că ești singură, iar ele refuză să participe fără partener poate fi extrem de dureros și frustrant. Îmi doresc să te ajut să găsești claritate și putere în această situație.

În primul rând, vreau să știi că este complet normal să simți durere și dezamăgire în fața excluderii sociale. Prieteniile sunt esențiale pentru bunăstarea noastră emoțională, iar sentimentul de apartenență este o nevoie fundamentală. Când aceste legături sunt amenințate, este firesc să simțim o varietate de emoții negative.

Există o frumusețe aparte în a fi singur, o oportunitate de a te cunoaște pe tine însuți într-un mod profund și autentic. În loc să vezi singurătatea ca pe o povară, încearcă să o privești ca pe o perioadă de autocunoaștere și dezvoltare personală. Petrece timp explorându-ți pasiunile și interesele tale, dezvoltând noi hobby-uri și îmbunătățindu-te pe tine însuți. Încearcă să fii propria ta cea mai bună prietenă și să te bucuri de compania ta.

Citește și:

Totodată, îți sugerez să ai o discuție sinceră cu prietenele tale.

Spune-le cum te simți și explică-le motivele pentru care refuzi sau nu te simți confortabil să participi la anumite activități când ele își cheamă una, doua și partenerii. Uneori, oamenii nu realizează cum acțiunile lor îi afectează pe cei din jur.

Comunicarea deschisă poate aduce claritate și poate deschide calea pentru o înțelegere mai profundă. În același timp, ascultă-le și pe ele – poate au și ele puncte de vedere pe care nu le-ai considerat.

Nu uita că este important să îți protejezi bunăstarea emoțională. Dacă simți că anumite activități îți provoacă disconfort sau anxietate, este perfect în regulă să spui nu.

Prieteniile autentice se bazează pe respect reciproc și înțelegere. Totuși, încearcă să găsești un echilibru – poate există evenimente sau activități la care te-ai simți confortabil să participi chiar și fără un partener. Flexibilitatea și deschiderea spre noi experiențe pot aduce surprize plăcute.

Citește și:

De asemenea, poate fi util să îți extinzi cercul social. Alătură-te unor grupuri sau comunități care împărtășesc interese similare cu ale tale. Astfel, vei avea ocazia să cunoști oameni noi și să formezi legături care nu depind de statutul tău relațional. O rețea socială diversificată îți poate oferi sprijin și noi perspective.

Schimbarea e inevitabilă, de aceea trebuie acceptată.

Prieteniile evoluează în timp, la fel ca și noi. Uneori, oamenii își iau drumuri diferite și asta este în regulă. Dacă simți că prieteniile tale actuale nu îți mai aduc bucurie și sprijin, poate este momentul să reevaluezi aceste relații. Învață să accepți schimbarea ca pe o parte naturală a vieții și să îți dai voie să lași în urmă ceea ce nu îți mai servește. Fiecare experiență din viața noastră vine cu lecții valoroase. Reflectă asupra a ceea ce ai învățat din această situație și cum poți aplica aceste lecții pentru a-ți îmbunătăți viitorul. Reziliența ta, capacitatea de a comunica eficient și de a stabili limite sunt calități prețioase care te vor ajuta în toate aspectele vieții tale.

Citește și:

În final, cel mai important lucru este să te iubești și să te respecți pe tine însăți. Încrederea și stima de sine nu trebuie să depindă de aprobarea sau acceptarea altora. Ești minunată exact așa cum ești, iar valoarea ta nu este definită de statutul tău relațional sau de numărul de prieteni pe care îi ai.

Dacă ai și tu nevoie de un sfat despre viață, scrie-i Almei pe adresa redacție@kudika.ro cu mențiunea ”Pentru Alma”.


Alma se numără printre primele cititoare Kudika și a crescut în același timp cu noi. S-a alăturat echipei redacționale sub formă de colaborator pentru că vrea să împărtășească din...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Psihologii dezvăluie 10 greșeli majore ce pot duce la dispariția iubirii în relația de cuplu și cele 10 rezolvări ale acestora

Într-o lume în care relațiile de cuplu sunt din ce în ce mai pline de provocări, menținerea iubirii vii poate părea o sarcină incredibil de grea pentru unii oamenii. Psihologii... Kudika


Dragostea la 40 de ani are fundații mai solide decât la 20 de ani

Cu toate acestea, pe măsură ce trecem prin experiențele vieții și ajungem la vârsta de 40 de ani, perspectiva asupra dragostei se maturizează, devenind mai profundă și mai solidă. Haideți... Kudika

Femeilor geloase nu le funcționează mesageria vocală

Efectele sale sunt deosebit de intrigante și, la fel de rapid ca un ceas elvețian, blochează toate canalele de comunicare rațională, inclusiv mesageria vocală. Femeile geloase au un fel unic de... Kudika

Dragă Alma, am 45 de ani și sunt proaspăt divorțată. Mi-e teamă că  o să mor singură

Îți mulțumesc că mi-ai scris și îmi dau seama că te afli într-o perioadă dificilă a vieții tale. Divorțul este o experiență profundă și complicată, indiferent de circumstanțe,... Alma

Iubirea care vindecă: Omul care îți va ține inima în mâini și va face durerea să tacă.

Când vine vorba de iubire, mulți dintre noi ne imaginăm pasiuni arzătoare, bătăi de inimă accelerate și nopți fără somn petrecute gândindu-ne la persoana iubită. Este acea iubire pe... Alma