Setari Cookie-uri

Cum a aparut moda?

Pentru cele mai multe dintre noi, moda se rezuma la tendinte si shopping, dar in spatele acestui cuvant se afla o istorie fascinanta si indelungata. Oamenii au inteles din cele mai vechi timpuri importanta vestimentatiei si a accesoriilor ca mijloc de comunicare non-verbala, pentru a delimita clasa sociala, profesia, statutul financiar, apartenenta la un grup sau chiar disponibilitatea sexuala. Specialistii privesc moda ca fiind un limbaj complex, format dintr-o multitudine de simboluri, de la haine si bijuterii pana la coafura, piercing-uri sau tatuaje.

Pentru cele mai multe dintre noi, moda se rezuma la tendinte si shopping, dar in spatele acestui cuvant se afla o istorie fascinanta si… indelungata. Oamenii au inteles din cele mai vechi timpuri importanta vestimentatiei si a accesoriilor ca mijloc de comunicare non-verbala, pentru a delimita clasa sociala, profesia, statutul financiar, apartenenta la un grup sau chiar disponibilitatea sexuala. Specialistii privesc moda ca fiind un limbaj complex, format dintr-o multitudine de simboluri, de la haine si bijuterii pana la coafura, piercing-uri sau tatuaje.

Iata, asadar, ca moda nu este nici pe departe un simplu capriciu al femeilor contemporane, ci un fenomen elaborat si studiat in amanunt de catre critici, de-a lungul timpului. In Antichitate si la inceputul Evului Mediu, hainele erau considerate bunuri de pret, fiind foarte scumpe, intrucat nu existau mijloace de productie in masa, ci totul era realizat manual; majoritatea oamenilor nu aveau decat o singura tinuta, pe care o purtau pana cand se invechea complet. Trend-urile existau doar la curtile regale si nu numai femeile, dar si barbatii cu sange albastru erau pasionati de stilul vestimentar – faimosului Rege-Soare al Frantei ii placeau materialele catifelate si dantela, afirmand ca moda este precum o oglinda.

Unul dintre procesele cele mai complicate din lumea modei este gasirea unor surse de inspiratie pentru a crea si a reinterpreta anumite piese vestimentare. De exemplu, in Grecia, Egipt si Imperiul Roman femeile purtau tunici din lana sau in, ce au inspirat foarte multi designeri in realizarea colectiilor cele mai noi si mai trendy. O alta sursa importanta de inspiratie este sari-ul, fiind imbracamintea traditionala a femeilor din India de secole incoace si totusi, vei gasi sari-uri reinterpretate pe podiumurile celor mai sofisticati designeri. La fel se intampla si in cazul kimono-ului japonez, o alta piesa vestimentara traditionala si reinterpretata constant.
Moda reprezinta simbolurile ce spun povestea unei persoane. Katherine Hamnett, unul dintre designerii importanti din Marea Britanie, a spus: “Hainele creeaza o punte de comunicare tacita, pe care o intelege toata lumea”. Moda a aparut din dorinta oamenilor de a apartine unui grup si de a-si exprima, zi de zi, pozitia in societate.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
17 Octombrie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.