Setari Cookie-uri

Marimea zero

Anorexia este o boala grava, ce ucide in fiecare an mii de femei din lumea intreaga, toate avand o singura obsesie: sa ajunga prin diete halucinante la mult-ravnita marime zero, purtata pana acum doar de manechinele de pe podium. Femeile anorexice au o parere foarte proasta despre ele insele si un respect de sine scazut, crezand cu adevarat ca nu pot fi acceptate sau iubite daca nu sunt extrem de slabe. Unii specialisti afirma faptul ca in spatele anorexiei se afla si anumite probleme la nivel psihic, precum incapacitatea de a se auto-controla sau imaginea distorsionata din oglinda, intrucat ele se considera grase, chiar daca nu au decat 40 de kilograme.

Anorexia este o boala grava, ce ucide in fiecare an mii de femei din lumea intreaga, toate avand o singura obsesie: sa ajunga prin diete halucinante la mult-ravnita marime zero, purtata pana acum doar de manechinele de pe podium. Femeile anorexice au o parere foarte proasta despre ele insele si un respect de sine scazut, crezand cu adevarat ca nu pot fi acceptate sau iubite daca nu sunt extrem de slabe. Unii specialisti afirma faptul ca in spatele anorexiei se afla si anumite probleme la nivel mental, precum incapacitatea de a se auto-controla sau imaginea distorsionata din oglinda, intrucat ele se considera grase, chiar daca nu au decat 40 de kilograme.

In culisele prezentarilor de moda ia amploare un fenomen surprinzator si incurajator pentru sanatatea femeilor la nivel mondial: manechinele ultra-slabite de diete drastice sunt trimise acasa, la propriu! Chiar si Karl Lagerfeld, designerul casei Chanel, cunoscut pentru rigoarea si strictetea cu care lucreaza si isi selecteaza modelele, a trimis acasa cateva dintre manechinele contractate pentru o prezentare de moda recenta, argumentand: “Aratau de parca ar fi crescut intr-o tara din lumea a treia, fara niciun fel de hrana”. Cuvintele lui suna dur, dar, daca luam in considerare cate femei frumoase se infometeaza zi de zi pentru a se incadra in niste tipare absurde, ce nu sunt in armonie cu un trup feminin si voluptuos, atunci parca putem intelege de ce insusi Lagerfeld a intrat in lupta de combatere a anorexiei.

Ce este, de fapt, aceasta marime zero? Exista mai multe variante de raspuns, cea mai raspandita fiind ca marimea zero este o masura “ideala” a hainelor, dorita de toate femeile care tin la imaginea lor. Complet fals! Marimea zero este de fapt o utopie, complet nerealista in comparatie cu masurile femeii perfecte, sanatoase si atragatoare. Purtand marimea zero, ai avea zero decolteu, zero curbe voluptuoase, zero forme feminine, deci ce sens are sa-ti doresti sa fii foarte slaba, daca astfel ti-ai pierde formele? Fetele slabe in mod natural, deci nu anorexice sau dependente de diete, sunt norocoase si trebuie sa se bucure de corpul lor, exact asa cum este, intrucat fiecare are propriul ritm biologic si propria structura osoasa si musculara.

Un alt raspuns ar fi ca marimea zero este o strategie de marketing, creata cu scopul de a le face pe femei sa se simta bine purtand o marime foarte mica (marimea zero corespunde cu masurile 4 in UK si 32 in Europa). Trucul specialistilor din marketing consta in faptul ca aceasta marime zero nu este chiar zero, ci un pic mai… mare. Femeile isi pacalesc astfel psihicul ca poarta o masura extrem de mica la haine, se simt mai increzatoare, iar marimea zero ramane, din nou, o fabulatie.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
3 Noiembrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.