comunicat de presa:

9 Intrebari si Raspunsuri despre PILULA DE A DOUA ZI

Deoarece mai sunt cateva zile pana la vacanta de iarna, Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala din Romania (SECS), prin intermediul campaniei „Planifica Neprevazutul!”, atrage atentia asupra unei realitati de care trebuie sa tina cont orice persoana cu viata sexuala activa. Vacanta inseamna relaxare si distractie dar si un moment in care, feriti de stresul activitatilor cotidiene, oamenii intretin mai multe contacte sexuale decat in mod obisnuit si uita de multe ori de contraceptie.

De aceea, „Planifica Neprevazutul!” recomanda utilizarea continua a metodelor contraceptive eficiente si in perioada vacantei, iar in cazul in care acestea fie lipsesc, fie esueaza, contraceptia de urgenta trebuie sa fie la indemana.

Potrivit „Emergency Contraception Study”, realizat la inceputul anului cu sprijinul Gedeon-Richter Plc., romancele au, in medie, 38 de contacte sexuale neprotejate pe parcursul unui an. In plus, sondajul arata ca jumatate dintre femeile din Romania se expun riscului aparitiei unei sarcini nedorite, folosind metode cu risc mare de „accident”, indeosebi metoda retragerii si metoda calendarului.

Aceste <<accidente>> sunt si mai dese in perioada vacantelor, atunci cand oamenii se relaxeaza, petrec mai mult timp impreuna si au loc mai multe contacte sexuale neprotejate care pot duce la sarcini nedorite. De aceea, este bine sa avem la indemana contraceptia de urgenta. Astfel vom fi protejati in situatia in care am avea nevoie de solutii rapide, iar farmaciile sunt inchise sau de negasit, asa cum se poate intampla daca mergem in vacanta in zone „de vacanta ”, declara Dr. Borbala Koo, Director executiv, SECS.

Campania „Planifica Neprevazutul!” vizeaza o mai buna informare a publicului in ceea ce priveste contraceptia de urgenta, o optiune pentru evitarea unei sarcini nedorite in situatiile unui „accident” reprezentat de contactul sexual neprotejat. Campania este sustinuta prin platforma online www.planificaneprevazutul.ro, menita sa ofere tuturor celor interesati, in special femeilor cu varsta cuprinsa intre 16 si 49 de ani, informatii corecte si utile despre contraceptia de urgenta.

foto interior si prima pagina: DepositPhoto

Contraceptia de urgenta este singura metoda care, utilizata in maximum 72 de ore de la un contact sexual neprotejat, poate preveni instalarea unei sarcini. Eficienta metodei este de 95% daca este administrata in primele 24 de ore de la „accident” si scade la 85% la 24-48 de ore si la 58% in intervalul 49-72 de ore”, explica Dr. Mirela Popa, medic primar obstetrica-ginecologie.

Platforma www.planificaneprevazutul.ro sta la dispozitie celor care au intrebari despre contraceptia de urgenta si care pot scrie la doctorul@planificaneprevazutul.ro sau pot intra intr-o discutie in direct cu medicul specialist, prin intermediul webinarului saptamanal desfasurat in cadrul platformei.

Pilula de a doua zi: 5 lucruri pe care trebuie sa le stii
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: