Setari Cookie-uri

Succesul, puterea, influenta si securitatea

Cateva dintre punctele comune dintre serialele House of Cards, Scandal si Madam Secretary

Toate cele trei seriale incearca sa aduca in prim plan ce se intampla in spatele culiselor guvernului american, cu bune si cu rele, cu personaje intrigante si situatii neprevazute. Pe scena, protagonistii sunt succesul, puterea, influenta.

Insa, dincolo de tematica generala si de cadrul in care se desfasoara evenimentele (Casa Alba) stau o serie de aspecte care par a fi reteta succesului in televiziune. Toate cele trei seriale au primit nominalizari, iar doua dintre ele, Scandal si House of Cards, numeroase premii. Madam Secretary are tot timpul sa recupereze decalajul, avand in vedere ca este cel mai recent lansat, in 2014.

Unele situatii sunt exagerate de dragul de a tine cu sufletul la gura telespectatorul, insa multe detalii contribuie la crearea culorii locale.

Putere la feminin

In spatele unui barbat puternic sta o femeie puternica. Un stereotip, dar este cu siguranta si concluzia pe care o putem trage din toate cele trei seriale. Bineinteles, "femeia" are roluri diferite: poate fi amanta pe care cel mai puternic om de pe Planeta o consulta in situatii dificile, persoana cu un rol atat de important incat poate determina declansarea unui nou razboi; poate fi sotia unui parlamentar insetat de putere si razbunare care are grija sa-l determine sa nu se abata de la planurile ambitioase sau poate fi secretarul de stat care prin viziunea sa asupra lucrurilor si abordarea pe care o are il ajuta pe Presedinte sa-si consolideze relatia cu electoratul.

Citește și:

Relatii la un alt nivel

Relatiile sunt redefinite in toate cele trei seriale sau duse la extrem. Relatia cu familia este o cursa in care puterea este singura care trece linia de sosire iar relatia de casatorie da noi conotatii expresiei "la bine si la rau", fie prin incalcarea principiilor moale, fie prin respectarea lor cu strictete.

Securitate

Sigur, putem face referire si la garzile de corp care apar constant in aceste seriale, mai ales cand intra Presedintele in scena, insa ne putem referi si la siguranta datelor, a informatiilor secrete care pot pune in pericol vieti daca ajung in posesia persoanelor nepotrivite. Un ochi atent poate identifica in multe dintre episoadele celor trei seriale telefoane marca BlackBerry. Coincidenta? Poate. Sau poate acesta este una dintre modalitatile de a reda culoarea locala despre care aminteam mai devreme, de a conferi actiunii din seriale un caracter verosimil.

Citește și:

In prezent Presedintele Obama foloseste un telefon BlackBerry. De altfel, presedintele Statelor Unite foloseste aceasta marca de telefon de mai bine de un deceniu. Si nu este singurul lider de stat a optat pentru siguranta oferita de firma canadiana, care in ultima perioada a inceput sa se orienteze din ce in ce mai mult pe software si securitatea oferita atat la nivel guvernamental, cat si la nivel de business.
Revenind la lumea fictiva si numitorul comun in materie de securitate la nivel inalt, si alte seriale care au o legatura sau alta cu guvernul, fie ele drame sau comedii, includ secvente in care apare BlackBerry. The West Wing, The Newsroom, The Good Wife sau Veep sunt cateva dintre ele.

foto prima pagina: iStock

Vizionare placuta


Kudika
13 Iulie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.