Setari Cookie-uri

Condimente cu rol de afrodisiace

Aromele imbietoare ale condimentelor de lux sunt garantia unei atmosfere unice.

Cateva betisoare parfumate, un masaj cu uleiuri pe baza de plante exotice si ai toate sansele sa petreci o noapte de neuitat alaturi de partenerul tau. In Vechiul Testament erau descrise senzatiile olfactive deosebite induse de scortisoara, smirna, sofran, trestie parfumata si de numeroase alte arome. In Grecia si Roma condimentele erau incluse in compozitia unor antidoturi in cazul otravirii cu venin sau cu alte substante, insa proprietatile revitalizante le-au adus si reputatia de afrodisiace. Cuvantul "scortisoara", la romani, era echivalentul a ceea ce numim astazi "sweetheart" sau "darling", in engleza. Daca romanii vorbeau despre influenta scortisoarei si a piperului, chinezii erau impresionati de proprietatile ghimbirului, arabii aveau asa-numitele "Gradini parfumate", iar la hinduisti exista celebra Kama Sutra, in care era recunoscut efectul "energizant" al unor condimente ca nucsoara, ghimbirul sau cuisoarele. De-a lungul anilor condimentele au asigurat savoarea unor senzatii sublime. Fiind accesibile in primul rand aristocratilor, au fost intotdeauna incluse in retete pentru sporirea performantelor sexuale. Este interesant faptul ca ceea ce era candva un antidot pe baza de plante, se comercializeaza si astazi in Turcia sub numele (tradus aproximativ) de: "Mixtura Sultanului"(cu referire la numele unuia dintre sultanii Turciei antice), avand uz cosmetic. Acest tip de produse sunt promovate acum mai mult ca afrodisiace sau sub forma de arome care se declanseaza prin ardere, utilizate si in ceremoniile religioase. Fara indoiala ca variantele "condimentate" ale unor retete stravechi continua sa faca minuni si astazi. Aromele deosebite ale parfumurilor de lux sau ale uleiurilor parfumate sunt catalizatorii multor povesti romantice actuale. Cel mai apreciat dintre afrodisiacele moderne este cu siguranta ceea ce aztecii numeau "mancarea zeilor" ciocolata. Uleiurile si substantele aromatice din condimente contribuie la mirosul, gustul si senzatia tactila ale acestora. Eugenol-ul continut de scotisoara, cuisoare si paprica actioneaza ca anestetic local utilizat in stomatologie. Despre cuisoare se credea ca intensifica impulsurile sexuale. Nucsoara este populara in India si in cultura araba, iar in China se folosea pentru improspatarea respiratiei. Exista un soi al acestei plante ce contine substante asemanatoare mescalinei. Folosita ei in doze mari produce halucinatii. Piperul din India stimuleaza performantele sexuale, iar substanta continuta de sofran induce senzatii erotice. Ghimbirul are cativa agenti aromatici care au facut ca acest condiment sa fie foarte utilizat in cultura asiatica si in cea araba. Vanilina este de asemenea afrodisiac, la fel si rozmarinul, salvia, cimbrul, menta si chiar usturoiul. Unele substante, de exemplu cea continuta de smirna, au un efect mai intens, iar folosirea lor in exces poate avea efecte nefaste. Planta numita Asafetida This are miros respingator, insa folosita in cantitati mici emana o aroma placuta. Acelasi lucru este valabil si in cazul uleiului de mosc. Secretiile cu miros neplacut ale unor animale precum castorul, sconcsul sau zibeta adauga parfumurilor o nota de senzualitate, un miros usor amarui, "animalic", daca sunt diluate in mod corespunzator. Plantele si condimentele intra in compozitia unei adevarate industrii a cosmeticelor. In prezent substantele aromate ale condimentelor exotice sunt tot mai des utilizate si in aromoterapii sub forma de uleiuri sau esente parfumate. Un articol de Alina Boicu
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
20 Martie 2006
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.