Setari Cookie-uri

Femeie sau copil?

Trebuie sa recunosc ca am mari dificultati in a-mi reprezenta ceea ce mai inseamna sa fii femeie in societatea contemporana. Trecand peste clasicele dispute: femeia casnica-femeia de cariera, femeia dominata-femeia dominanta si asa mai departe, vreau sa vorbesc acum despre o problema foarte serioasa a societatii, care din pacate este intretinuta de media in general si de creatorii de moda in special: "femeia copil".

Trebuie sa recunosc ca am mari dificultati in a-mi reprezenta ceea ce mai inseamna sa fii femeie in societatea contemporana. Trecand peste clasicele dispute: femeia casnica-femeia de cariera, femeia dominata-femeia dominanta si asa mai departe, vreau sa vorbesc acum despre o problema foarte serioasa a societatii, care din pacate este intretinuta de media in general si de creatorii de moda in special: “femeia copil”.

Cand spun femeia copil nu ma refer la acea femeie ingenua, copilaroasa, jucausa, optimista, pe care nu ai cum sa nu o iubesti! Ei bine nu, ma refer chiar la un copil, urcat pe podium si transformat fortat intr-o femeie. Cand spun fortat nu vreau sa sugerez ca asta se intampla independent de vointa celei implicate, ci fortat ca proces natural al maturizarii fizice si psihice, proces al devenirii. Varsta manechinelor, a celor care prezinta creatiile vestimentare dedicate femeilor, a scazut radical. Acest lucru are repercursiuni grave asupra “fetitelor” (nici nu mai stiu cum sa le spun) a caror dezvoltare si transformare sunt mult fortate, atat acelea care deja au patruns in lumea modei cat si a celor, foarte multe, care viseaza numai sa urce la randul lor pe podium si sa apara in reviste. Dar ele nu sunt singurele afectate, ci ma hazardez sa afirm ca toate reprezentantele sexului feminin au de suferit.

Acum ceva timp, pustoaicele de 12 anisori probau pe furis hainele mamei, indesandu-si sosete in sutien, tragand nonsalant dintr-un pix, dorindu-si sa fie femei. Acum “femeile” in acceptiunea clasica (daca permiteti) a cuvantului, le urmaresc pe aceste fetite si incearca sa incapa in hainele pe care ele le prezinta. Deja cele care depasesc 25 de ani sunt o raritate pe podiumurile de prezentare. In emisiunile televizate vedem pustoaice de 16-20 de ani fataindu-si formele dezgolite prin fata camerelor de filmat. Si atunci nu inteleg: creatorii de moda au renuntat sa mai faca haine pentru femei, si le imbraca doar pe pustoaice si foarte tinere? Sau, de fapt, femeie esti doar de la 12 la aproximativ 25 de ani, dupa care devii... hm...oare ce? O...femeie batrana? Dati-mi voie sa refuz sa cred asta! Refuz sa cred ca la varsta de 12 ani te poti numi femeie! Facand abstractie de clasificarile de specialitate, care imi confirma refuzul, si facand apel la bunul simt... puteti oare sa ma contraziceti?
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
21 Ianuarie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.