Setari Cookie-uri

Ceapa: 15 utilizari surprinzatoare

Ceapa este una dintre legumele cu cele mai multe beneficii. Descopera-le pe cele mai utile dintre ele!

De obicei folosim ceapa in mancare fie ca o gatim sau o adaugam cruda la salate pentru un plus de savoare. Personal, nu sunt o fana a acestei legume insa ii recunosc beneficiile si intrebuintarile pe care le are in afara ariei gastronimice.

1. Ceapa vindeca tusea

Pentru a trata eficient primele simptome ale tusei putem opta pentru un ceai din frunze de ceapa in locul medicamentelor ce pot avea si efecte adverse sau secundare. Ceaiul de ceapa este foarte sanatos si benefic in tratarea acestei probleme.

foto: ceapa pe tocator, Shutterstock

2. Reduce rapid febra

Pentru a reduce rapid febra se pot pune rondele de ceapa pe frunte pe care sa le legam cu o esarfa sau putem prepara un mix din suc de ceapa si miere din care trebuie sa luam cateva linguri bune.

3. Opreste sangerarea nazala

Daca se intampla ca nasul sa iti sangereze destul de des nu este motiv de ingrijorare. Aceasta problema dispare in cateva minute daca inhalam mirosul de ceapa pentru cateva momente.

Citește și:

Citeste si Berea: 10+1 utilizari neobisnuite

4. Ceapa trateaza insomnia

O ceapa consumata pe zi conduce la un somn mult mai bun si mai odihnitor evitand instalarea insomniei si problemele ce deriva din aceasta afectiune.

5. Vindeca arsurile

Arsurile solare sunt o pacoste, dar se pare ca ceapa ne ajuta sa le tratam mult mai repede si mai eficient. Tot ceea ce trebuei sa faci este sa masezi zona afectata cu o felie de ceapa proaspata.

6. Ajuta la indepartarea aschiilor din piele

Se intampla adesea ca o aschie sa isi faca loc prin mana noastra si sa ramana acolo fiind aproape imposibil de scos. Daca pui o felie de ceapa si o legi in locul respectiv lasand-o sa actioneze o ora, aschia va fi slabita si va fi mult mai usor de scos.

Citeste si Iaurtul: 8+1 utilizari surprinzatoare

7. Trateaza intepatura de albina

Daca pana acaum foloseai sare sau ulei cald pentru tratarea intepaturilor dureroase de albina incearca sa freci zona cu o bucatica de ceapa cruda si durerea dispare imediat.

Citește și:

8. Ceapa ajuta la vopsirea parului

Bunica mea imi spunea intr-o zi ca in tinerete se vopsea cu frunze de ceapa si ca acea culoare era atat de rezistenta si de frumoasa incat procedeul era repetat maxim de doua ori pe an. Se fierb frunze de ceapa pentru a obtine o solutie concentrata. Se intinde uniform pe par si se mentine timp de cateva ore ( in functie de intensitatea dorita) dupa care se clateste cu apa calduta.

9. Coloreaza ouale de Pasti

Pentru a colora ouale de Pasti intr-un mod cat mai natural infasoara-le in coji de ceapa si pune-le intr-un prosop apoi intr-o oala mare la fiert, vor capata o culoare frumoasa si stralucitoare.

Citeste si Vodka: 15 utilizari neobisnuite

10. Trateaza cariile

Ceapa nu este un aliment pe care fiecare dintre noi sa il toleram la fel de bine, insa este foarte sanatoasa si un consum adecvat previne aparitia cariilor pentru ca distruge bacteriile din gura.

Citește și:

11. Scade colesterolul rau

Consumul zilnic de ceapa proaspata scade colesterolul rau din sange, colesterol ce duce la afectiuni serioase ale inimii.

12. Previne caderea parului

Sucul de ceapa reduce matreata si previne caderea excesiva a parului. Acesta se poate aplica atat de scalp cat si pe lungimea firului de par inainte de spalare. Se lasa sa actioneze 20-30 de minute.

Citeste si MIEREA: 15 utilizari surprinzatoare

13. Ceapa trateaza acneea

Ceapa are beneficii antimicrobiene, antibacteriene si antiinflamatorii, lucru ce ajuta la tratarea acneei. Un tratament eficient este mixul preparat din suc de ceapa si ulei de masline. Se aplica pe fata curatata in prealabil si se lasa sa actioneze timp de 20-30 minute dupa care se clateste cu apa calda.

14. Reduce petele pigmentare

Antioxidantii pe care ii regasim in sucul de ceapa face minuni in ceea ce priveste petele pigmentare de pe ten si piele. Se poate prepara o lotiune din parti egale de suc de ceapa si iaurt proaspat. Se aplica pe zona afectata si se lasa sa actioneze 20-25 de minute dupa care se clateste cu apa calda.

Citește și:

15. Lustruieste metalul

O ceapa zdobita, apa rece si un prosop. Inmoaie prosopul in apa amestecata cu ceapa zdrobita si sterge metalele. Acestea vor capata o stralucire frumoasa si vor arata ca noi.

foto prima pagina: diferite soiuri de ceapa, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
3 Septembrie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.