Un test simplu de finante le-a dat batai de cap rusilor si romanilor, dar si americanilor. Asta arata ca gradul de alfabetizare financiara este scazut chiar si in tarile dezvoltate economic.

Daca ai un cont in banca, citesti cateva stiri economice sau urmaresti pur si simplu tranzactiile din jurul tau, cu siguranta stii raspunsul la cele trei intrebari din test. De ce este important sa stii A B C-ul finantelor? Simplu. Daca stii cum sa iti gestionezi finantele vei sti cum sa economisesti, cum sa investesti si cum sa iti asiguri un trai decent la pensie, arata Time.

Iata intrebarile:

1. Sa presupunem ca ai 100 de dolari intr-un cont de economii si ca rata dobanzii e de 2% pe an. Dupa cinci ani, cati bani crezi ca vei avea in cont daca il lasi sa creasca?

A) peste 102 dolari B) fix 102 dolari C) mai putin de 102 dolari

2. Imagineaza-ti ca rata dobanzii pentru contul tau de economii este de 1% pe an si inflatia de 2% pe an. Dupa un an, cat vei putea sa cumperi cu banii din cont?

A) mai mult decat astazi B) la fel C) mai putin decat astazi

3. Adevarat sau fals: Cumpararea unei singure actiuni la o companie iti asigura de obicei un profit mai bun decat un fond mutual.

Inainte de raspunsuri, sa vedem care tari sunt alfabetizate in domeniul finantelor si care au picat testul. "Am gasit un grad raspandit de analfabetism financiar chiar si in tarile relativ bogate si cum piete financiare dezvoltate, cum ar fi Germania, Olanda, Elvetia, Suedia, Japonia, Italia, Franta, Australia si Noua Zeelanda. Performanta cea mai scazuta a fot inregistrata in Romania si Rusia", au declarat cei care au creat testul - Olivia Mitchell, profesor la Scoala de afaceri Wharton si Annamaria Lusardi, profesor la Scoala de afaceri George Washington.

In ceea ce priveste nivelul de educatie, in America s-a descoperit ca 55,7% dintre absolventii de facultate au gresit cel putin o intrebare, comparativ cu 81% dintre cei care au liceul terminat. In schimb, cercetatorii au aflat ca cei bogati se descurca mai bine la test decat cei saraci. In plus, acestia sustin ca o treime din inegalitatea economica este determinata de gradul de educatie financiara.

Corelatia dintre gradul de alfabetizare financiara si performanta economica

Expertii financiari sustin ca cei care nu inteleg conceptele financiare de baza, cum ar fi evolutia monedei, felul in care ne afecteaza inflatia sau cum se poate reduce riscul, iau decizii financiare proaste si au rezultate negative pe masura ce se apropie de varsta de pensionare. "Analiza gradului de cunostinte financiare si performanta investitiilor ne arata ca cei care au cunostinte de finante vor investi in bunuri mai sofisticate si se pot astepta sa aiba profituri mai mari de pe urma fondurilor de pensii", spun cei care au creat testul.

Daca ati raspuns corect, specialistii in finante va recomanda sa va imbunatatiti gradul de cunostinte financiare printr-un proces continuu de invatare, pentru a evita datoriile, pentru a profita de oportunitatile de refinantare, pentru a optimiza beneficiile de securitate sociala, dar si pentru a evita escrocheriile financiare.

WALL-STREET.RO iti recomanda sa citesti 7 carti de economie pe intelesul tuturor.

Iata si raspunsurile corecte: A, C, fals.

Sursa foto: Barbat pe fond alb/ Shutterstock.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri