Poate ca nu sunt la fel de cunoscute precum Marele Zid Chinezesc sau Taj Mahal, insa cu siguranta merita incluse pe lista locurilor de vazut o data in viata. Bazandu-se pe rezultatele unui sondaj Quora, publicatia Brightside.me a realizat recent un top 7 al celor mai spectaculoase atractii turistice ale lumii, insa carora nu le-a fost acordata (INCA!) celebritatea binemeritata. Iata asadar care sunt, conform topului Bright Side cele 7 minuni ale lumii, capodopere arhitecturale spectaculoase si impresionante. Insa una dintre ele iti este cunoscuta cu siguranta, caci se afla chiar in... Romania.

1. Marea Moschee din Djené, Mali

Marea Moschee din Djene, Mali, inclusa in patrimoniul mondiala UNESCO, se afla pe malul raului Bani si este cunoscuta drept cea mai mare cladire de argila si chirpici din lume si din Africa. Constructia impresionanta poarta amprenta vizibila a stilului architectural sudano-sahelian si a fost ridicata in secolul al XIII-lea din materiale precum argila, lut, lemn si paie.

India, o experienta vindecatoare pentru cei ancorati in material

Moscheea din Djenne, Mali

Foto: JM / Flickr.com

Foto: Bradley Watson /Flickr.com

2. Chand Baori (India) - fantana cu 3500 de trepte

Chiar daca fantanile cu trepte sunt o constructie arhitectonica specifica aproape exclusiv Indiei (le mai regasim si in unele zone din Pakistan), Chand Baori este cu siguranta una dintre cele mai impresionante si mai mari fantani din aceasta zona a lumii. Localizata in satul Abhaneri, langa Jaipur, fantana are 3500 de trepte dispuse in 13 etaje si se intinde 30 de metri sub pamant. A fost construita in anii 800-900 I.H de regele Chanda din dinastia Nikumbha, drept omagiu zeitei Hashat Mata, zeita bucuriei si a fericirii. Fiind amplasata intr-un mediu arid, scopul initial al fantanii a fost acela de a acumula apa in perioadele secetoase. Fantana are o forma inedita, de piramida intoarsa invers, iar temperatura la baza fantanii este cu 5-6 grade mai scazuta decat la suprafata.

Chand Baori, India

Foto: Chand Baori, Shutterstock. Credite foto: suronin / Shutterstock.com

Foto: VetraKori / Shutterstock.com

3. Palatul Parlamentului (Casa Poporului) din Romania

Situat pe Dealul Arsenalului, Palatul Parlamentului se poate mandri cu titlul de cea mai mare cladire administrativa din lume, atat ca suprafata, cat si ca greutate. Impunatoarea cladire are 84 de metri in inaltime si se intinde pe 9 nivele la suprafata, 9 in subteran. Este totodata si cea mai scumpa cladire administrativa a lumii. Nu mai putin de 700 arhitecti si aproximativ 20 000 de muncitori au participat la constructia Palatului Parlamentului.

Palatul Parlamentului, Casa poporului

Foto: Daniel Korzeniewski / Shutterstock.com

Foto: Nico Trinkhaus / Flickr.com

Foto: Narcis Parfenti / Shutterstock.com

Citeste despre celelalte Minuni ale Lumii de care, poate, nu ai auzit pana acum

Un baietel a fost intrebat care sunt minunile lumii. Raspunsul lui te va uimi
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: