Setari Cookie-uri

POSTUL, o provocare pentru trup și spirit

Pe lângă postul religios, în ultima vreme a câștigat mult teren postul din motive de sănătate.

Postul creștin, în special postul ortodox este unul riguros, cu multe restricții. Înseamnă, înainte de toate, abținere de la o listă-ntreagă de feluri de mâncare (toate produsele de origine animală), dar și rugăciune și fapte bune. Însă postul poate fi ținut și din alte motive în afara celor religioase. Și chiar după alte reguli, pe care le poți crea singură, astfel încât să ți se potrivească și să-ți fie util.

Pe lângă postul religios, în ultima vreme a câștigat mult teren postul din motive de sănătate. Sau de dragul mediului înconjurător sau al animalelor sacrificate pentru a ajunge pe mesele noastre. Cert este că, indiferent de motivul pentru care alegi să postești, ai numai de câștigat.

Postul altfel

Sunt oameni care înțeleg prin a ține post un singur lucru: eliminarea produselor pe bază de carne, ouă și lactate din meniu. Nu din motive etice și nici ca să-și întărească imunitatea, ci pentru că așa o cere datina religioasă. Și dacă reușesc acest lucru vreme de 40 de zile, se consideră triumfători, chiar dacă în tot acest timp mănâncă din belșug alte lucruri deloc sănătoase, dar foarte gustoase: hamburgeri vegetali, cartofi prăjiți, torturi din frișcă vegană și câte și mai câte. Să postești nu înseamnă să înlocuiești o plăcere vinovată cu alta. Să postești înseamnă să te autoeduci.

Citește și:

Să înveți să te abții. Înseamnă să simți foamea și să o accepți. Înseamnă să-ți controlezi poftele și să fii mai puternic decât ele. Dacă vrei să renunți la toate produsele de origine animală, este minunat. Dacă nu ești pregătită să faci pasul ăsta, poți să renunți, pentru început, numai la carne. Poți să plusezi, ținând post numai cu sucuri de legume o zi pe săptămână sau poți pur și simplu să-ți impui să nu mai mănânci nimic după ora 18.00, până a doua zi la micul dejun, care trebuie să fie tot unul frugal. Tu alegi varianta potrivită ție, tot tu te bucuri de efecte. Iar un astfel de post nu trebuie ținut doar înainte de sărbătorile importante, ci poate deveni un mod de viață.

3 beneficii surprinzătoare ale postului

1. Dai dovadă de empatie

Citește și:

Când mâncăm anumite feluri de mâncare, suntem, fără să ne dăm seama, egoiști: nu vrem să ne gândim la mielul, la iepurele sau la puiul din farfurie, vrem doar să ne bucurăm de gustul bun. Postul te ajută să conștientizezi cât ești de norocos că ai la dispoziție atâtea resurse pentru a trăi, pentru a te hrăni, fără să fie nevoie de sacrificarea altor ființe pentru asta. Tu ai norocul să poți alege să renunți la anumite alimente pentru o perioadă determinată, în vreme ce în unele zone de pe glob oamenii nici nu au acces la hrană și băutură. Fii recunoscătoare pentru ceea ce ai la îndemână, pentru verdețuri, legume, fructe, fără să-ți dorești mereu mai mult. Un meniu mai ușor înseamă un corp mai ușor, înseamnă și o minte mai limpede și o inimă mai generoasă.

Citește și:

2. Te echilibrezi mental

Suntem dependenți de mâncare, de gustul ei, de plăcerea pe care ne-o produce, de confortul pe care îl simțim când avem masa plină, iar în momentul în care înveți să te abții de la excese, reușești să ții sub control această dependență. Sunt oameni care nu rezistă mai mult de o oră-două fără să mănânce, alții păcălesc foamea vreme de cinci-șase ore fără probleme. Dacă reușești să nu mănânci vreme de minimum 12 ore, mai multe zile la rând, își vei reseta astfel metabolismul, îți vei obișnui corpul să ardă calorii din rezerve și să nu mai ceară mâncare în exces.

3. Îți corectezi obiceiurile alimentare

Scopul postului este să mănânci mai rar și mai puțin decât o făceai înainte. Să nu mănânci până când nu mai poți, ci doar cât să nu simți că te doboară foamea, că nu te roade stomacul. Aceste perioade în care te abții de la mâncare dau o pauză sistemului tău digestiv. Astfel îți îmbunătățești sistemul imunitar, îți ajuți metabolismul și, pe termen lung, îți îmbunătățești imunitatea și îți prelungești viața.

Citește și:

foto: By PopTika, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
16 Martie 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.