Setari Cookie-uri

Motivația: Secretul succesului în viața personală și profesională

Iată tot ce trebuie să știi despre motivație!

Viața este precum o poveste pe care o scrii de unul singur, astfel, cu cât faci mai multe lucruri, cu atât ea este mai interesantă. Însă, pentru a ajunge în punctul în care povestea ta să prindă contur, trebuie să ieși din zona de confort, să fii perseverent și să îți găsești mereu motivația pentru a depăși orice obstacol. Deoarece există unele momente în care motivația poate să dispară, noi îți prezentăm aspectele necesare despre acest subiect!

Ce este motivația psihologie

Motivația a primit, de-a lungul anilor, foarte multe definiții de la psihologi consacrați. Totuși, s-a ajuns la concluzia că Din perspectiva psihologiei muncii motivatia este definita ca suma a energiilor interne si externe care initiaza, dirijeaza si sustin un efort orientat spre un obiectiv al organizatiei, care va satisface simultan si trebuintele individuale.

Citește și:

Tipuri de motivație

  • Motivația intrinsecă-pozitivă

Această motivație este cel mai greu de identificat în rândul oamenilor. Ea apare în momentul în care o persoană simte să facă activități benefice, productive și care să stimuleze atât corpul, cât și mintea, din propria inițiativă. O astfel de persoană, care are motivație intrinsecă-pozitivă, reușește să se mențină într-un punct constant de motivație, ambiție și dorința de evoluție, fără a primi vreun stimul exterior.

  • Motivație intrinsecă-negativă

Motivația intrinsecă este destul de interesantă și captivantă. La bază, reprezintă un mecanism în cadrul căruia individul își creeză scenarii negative imaginare pentru probleme inexiste. De exemplu, pentru ca această persoană să înceapă o activitate productivă, trebuie să își imagineze povești ireale negative.

Citește și:
  • Motivație extrinsecă-pozitivă

Acesta este cel mai simplu mecanism prin care un om poate fi motivat. Este vorba despre motivația de tip recompensă. Cum funcționează? Foarte simplu. De fiecare dată când un individ termină o sarcină, primește ceva în schimb. Astfel, el rămâne productiv, dar și câștigătorul unui bonus.

  • Motivație extrinsecă-negativă

Dacă motivația extrinsecă-pozitivă se baza pe recompense, cea negativă se bazează pe consecințe. De această dată nu trebuie să îți imaginezi probleme, ci acestea trebuie să existe, dacă sarcinile nu sunt duse la bun-sfârșit. Un deadline, un examen la facultate sau o competiție importantă reprezintă cele mai bune exemple pentru motivația extrinsecă-negativă.

Citate despre motivație

Acum, după ce am prezentat cele patru tipuri de motivație, o să continui cu o serie de citate care să te ajute să ai mai multă ambiție în viața ta de zi cu zi!

Citește și:
  • „Priviţi lucrurile nu aşa cum sunt ele, ci aşa cum pot fi. Vizualizarea sporeşte valoarea oricărui lucru. Un gânditor eficient vizualizează mereu ceea ce poate fi realizat în viitor, nu e încremenit în prezent.” (Puterea magică a gândului)
  • „Curgerea evenimentelor ne învaţă să credem. Nu trebuie decât să ne supunem. Suntem cu toţii conduşi pe drumul bun şi, ascultând cu umilinţă, vom auzi cuvântul potrivit.” (De la idee la bani)
  • „Mintea nu cunoaşte alte frontiere decât cele pe care i le stabilim noi înşine.” (Dale Carnegie)
  • „Fiecare om care vrea să reuşească în demersul său, oricare ar fi acela, trebuie să fie dispus să-şi ardă bărcile şi să taie accesul la orice cale de retragere.” (Napoleon Hill)
  • „Fiecare eşec poartă în sine germenele unui succes echivalent.” (Gândeşte şi vei fi bogat)
  • „Dacă încerci şi nu reuşeşti, mai depune un efort şi încă unul, până reuşeşti.” (Gândeşte şi vei fi bogat)
  • „Un laş nu învinge niciodată – iar un învingător nu renunţă niciodată.” (Napoleon Hill)
  • „Nu există nicio cale spre genialitate în afara propriului efort de voinţă.” (Gândeşte şi vei fi bogat)
  • „Tot ce suntem este rezultatul a ceea ce am gândit.” (Buddha)
  • „Orice poate concepe mintea... tot ea poate realiza.” (W. Clement Stone)
  • „Dacă tot gândeşti, cel puţin gândeşte la scară mare.” (Donald Trump)
  • „Dacă doreşti să fii viu pe această planetă, trebuie să sugi măduva fiecărei zile şi să faci tot ce îţi stă în puteri pentru a o transforma într-o zi ideală.” (Drew Barrymore).
  • „Tot ceea ce îţi poţi imagina este real.” (Pablo Picasso)
  • „Indiferent dacă eşti convins că poţi sau că nu poţi, tu ai dreptate.” (Henry Ford)
  • „Dacă nu te schimbi, se poate întâmpla să te stingi.” (Cine mi-a luat caşcavalul)
  • „Când mergi împotriva fricii tale te simţi liber.” (Spencer Johnson)
  • „Nu poţi controla ce ţi se va întâmpla, dar îţi poţi controla întotdeauna sentimentele şi acţiunile faţă de evenimentele vieţii.” (Viktor E. Frankl)
  • „Aurul se găseşte în întuneric.” (Carl Jung)
  • „Majoritatea oamenilor sunt pe atât de fericiţi, pe cât de hotărâţi sunt să fie astfel.” (Abraham Lincoln)
  • „Ceea ce percepem a fi probleme în viaţa noastră nu au nimic de-aface cu ceea ce se întâmplă în lume, ci cu limitările hărţilor noastre mentale.” (Secretul de a fi fericit).

Surse de motivație zilnică

Motivația este extrem de importantă în viața unei persoane, însă pentru a fi găsită trebuie să ne uităm la cele mai întâlnite surse de motivație zilnică.

Citește și:
  1. Motivația poate fi oferită din partea celor dragi. Încurajările, sfaturile, gândurile și vorbele bune ajută foarte mult în dezvoltatea propriei personalități. Este bine să ai în jurul tău oameni cu care să creezi relații speciale și sincere.
  2. Motivația poți să o obții și de la locul de muncă sau școală, prin competitivitate. Atunci când există o recompensă de genul „angajatul lunii”, există mai multe șanse ca membrii echipei să își dorească să evolueze.
  3. În același timp, imaginea viitorului poate fi o sursă bună de motivație. Pe lângă faptul că în prezent viața trebuie trăită, acțiunile tale îți construiesc viitorul. Gândește-te la acest lucru atunci când nu găsești motivul pentru care să începi să lucrezi.

Sursă foto prima pagină: fizkes/Shutterstock

Citește și:

Vizionare placuta


Lorena Martin este redactor de beauty și skincare și s-a alăturat echipei Kudika încă de când se afla pe băncile facultății. Acum, după doi ani și jumătate, este absolventă a...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.