Setari Cookie-uri

14 septembrie: Inaltarea Sfintei Cruci- tot ce trebuie sa stii despre aceasta sarbatoare!

Pe data de 14 septembrie 2022, toti credinciosii vor sarbatorii una dintre cele mai vechi si importante sarbatori ale calendarului ortodox: Inaltarea Sfintei Cruci. Aceasta este cea mai veche sarbatoare inchinata cinstirii lemnului sfant si este cea care ne aminteste de doua evenimente importante.

Inaltarea Sfintei Cruci 2022

În această zi minunată sărbătorim 2 evenimente pe care orice credincios ar trebui să le știe. Unul dintre acestea este aflarea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos și înălțarea acesteia în fața oamenilor. Acest eveniment s-a petrecut în 14 septembrie 335, la Ierusalim și a fost posibil datorită episcopului Macarie pe care toți cei care urmăresc istoria creștinismului îl recunosc ca fiind o persoană deosebit de generoasă și un exemplu veritabil pentru popor.
Cel de al doilea eveniment care ne îndeamnă să celebrăm data de 14 septembrie este aducerea Sfintei Cruci dr la perșii păgâni mai bine de 300 de ani mai târziu de la primul eveniment, în anul 629. În acea vreme împăratul bizantin Heraclius era cel care a făcut dus la bun sfârșit depunerea Crucii în biserica Sfântului Mormant din Ierusalim.

Citește și:

Cum se sărbătorește Înălțarea Sfintei Cruci?

Desigur, cei credincioși sărbătoresc data de 14 septembrie prin post pentru a își găsi liniștea și pacea și pentru a își aduce aminte de patimile și de moartea Mântuitorului Iisus Hristos. Această zi este a doua cea mai importantă din luna septembrie după Nașterea Maicii Domnului și este un prilej pentru enoriași de a se conecta cu Dumnezeu și de a își aduce aminte de toate aceste evenimente biblice și învățăturile lor.

Traditii romanesti in Ziua Crucii

Românii au tot felul de tradiții în această zi. Unele dintre ele se respectă și astăzi, unele au fost uitate însă iată 3 tradiții oe care nici noi nu le știam în ziua de 14 septembrie!

1. Românii numesc Ziua Crucii și Ziua Șarpelui deoarece se spune că această zi este ultima zi este cea care anunță finalul verii. De asemenea, șerpii și reptilele se pregătesc pentru hibernare, dar nu înainte de a se aduna mai mulți într-un singur loc și de a produce ceea ce românii numesc "piatra nestemata": o pietricică ce se spune că este vindecătoare.

Citește și:

2. O altă tradiție românească pentru ziua Înălțării Sfintei Cruci este aceea că pe 14 septembrie pentru culese plantele lecuitoare (micșunele, mătrăguna etc). Acestea sunt duse împreună cu alte flori la biserică pentru a fi puse în jurul Crucii. Ulterior sfințirii acestora, românii le păstrează acasă și le folosesc atunci când au nevoie de proprietățile acestora.

3. Tot în Ziua Crucii, românii pun busuioc sfințit un lăutoarea fetelor și femeilor pentru a nu le cădea părul și la stresinele caselor pentru a feri familia de rele sau neajunsuri.

Calendar ortodox 2022

Următoarea sărbătoarea mare din Calendarul Ortodox este în prima zi de octombrie: Acoperamantul Maicii Domnului (notată cu cruce roșie în calendar), iar mai apoi credincioșii o sărbătoresc pe 14 octombrie pe Sfânta Cuvioasă Parascheva.

Citește și:

CoverPhoto New Africa/Shutterstock

Vizionare placuta


Cătălina este cel mai nou și tânăr redactor Kudika, acoperind zonele de Travel, Artă și Cultură. Cătălina este pasionată de teatru și cinematografie, de cinci ani este membru activ al...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.