Setari Cookie-uri

Sfânta Parascheva: Tradiții, obiceiuri, interdicții de 14 octombrie

Iată câteva tradiții și obiceiuri pentru Sfânta Parascheva!

Sfânta Parascheva, cunoscută și sub denumirea Cuvioasa Parascheva, s-a născut în apropiere de Constantinopol, din părinți bogați și credincioși. La vârsta de 10 ani, după ce a auzit în biserică vorbele ”Oricine voieste sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie”, a decis să urmeze calea celor sfinte.

În fiecare an, Sfânta Parascheva este celebrată de creștinii ortodocși pe data de 14 octombrie, iar ziua este marcată în calendar cu cruce roșie.

Această sărbătoare vine la pachet cu o mulțime de tradiții, obiceiuri și interdicții de care românii chiar țin cont! Iată care sunt acestea!

Obiceiuri de Sfânta Parascheva

În ziua de 14 octombrie, la țară, gospodarii aprind focuri în semn de a îndepărta spiritele rele. Tot la țară, ciobanii privesc oile și susțin că dacă ele dorm îngrămădite, atunci iarna ce urmează va fi una grea. Același lucru se spune și dacă de Sfânta Parascheva plouă.

Citește și:

În ceea ce privește sărbătoarea în casele oamenilor, aceștia sunt obișnuiți ca de Sfânta Parascheva să dăruiască ofrande pentru cei dragi care au trecut în neființă.

Ce nu ai voie să faci de Sfânta Parascheva

  1. Credincioșii nu au voie să lucreze în ziua Sfântă. Dacă totuși fac activități casnice, ei vor avea ghinion atât din punct de vedere profesional, cât și personal.
  2. Nu ai voie să te zgârcești la bani sau alimente. Astfel, dacă o persoană îți cere ajutorul, ar trebui să i-l oferi pentru a nu risca să ajungi la sărăcie, precum spune superstiția.
  3. În această zi nu este bine să faci foc în casă, indiferent cât de frig este. Se spune că adevărata căldură o primești din suflet!
  4. Femeilor necăsătorite le este interzis cusutul. Se spune că dacă vor pune mâna pe ață și ac, riscă să rămână singure toată viața.
  5. Nu ai voie să mănânci nimic până la ora 12:00, atunci când preotul iese din biserică. În caz contrar, vei avea mari probleme cu stomacul.

Rugăciune către Sfânta Parascheva, pentru sănătate

Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfricoșătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu nesocotință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, netrebnici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga milostivirea prin sârguința cea de toate zilele, dăruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.

Citește și:

Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slavim preasfânt numele Tău în veci. Amin.

Sursă foto: thanasus/Shutterstock

Vizionare placuta


Lorena Martin este redactor de beauty și skincare și s-a alăturat echipei Kudika încă de când se afla pe băncile facultății. Acum, după doi ani și jumătate, este absolventă a...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.