10 FAQ-uri in Vama Veche

10 FAQ-uri in Vama Veche
Kudika
13 Mai 2010

Traditia petrecerii zilei de 1 Mai in Vama Veche este una impamantenita in subconstientul tineretului nostru, si lucrurile tot ruleaza-nainte fara vreo explicatie clara de atat de multa vreme incat acum poti vedea haladuind pe-asfalturile Vamii oameni in toata firea, fostii liceeni vamaioti care isi aduc bebelusii aici. Am fost si anul asta sa-mi serbez Ziua Muncii fara munca in coada zburdalnica a litoralului romanesc, iar Vama a fost mai plina si mai primitoare, calda si misunanda la superlativ, mai conforma cu spiritul noncomformistului rebel ca in vizitele mele anterioare.

Desigur, nu toti mugurasii societatii noastre empatizeaza cu “the Vama experience”, multi nici nu vor sa auda perspective alternative la preconceptiile cu care si-au astupat mintea – multi obisnuiti cu vacantele petrecute din copilarie prin Jupiter si alte planete adiacente. Asadar, m-am gandit sa va descriu in linii mari cum arata un weekend estival printre vamaioti cu (destula) obiectivitate jurnalistica incat nici criticii stationati in Mamaia etc. sa nu-mi conteste intentiile sau rezultatele. Rezultate pe care, de altfel, va voi lasa pe voi sa le deduceti, pe principiul “de gustibus”, dupa ce treceti “Stiati ca”-ul urmator prin filtrul propriu. P.S.: Toate perlele de mai jos provin din amintirile unor surse reale si de incredere.

Realizat de Ioanina, credit foto: Catalina Alexandra Ion (poze realizate in Vama Veche, 1 mai 2009)

10. Printre traditiile pe care orice vamaiot cu acte-n regula trebuie sa le respecte si sa le perpetueze se numara asteptarea rasaritului pe plaja – mai exact in fata Stuf-ului – si a Bolero-ului aferent cu care se intampina negresit Soarele vamaiot. De asemenea, nu poti spune c-ai trait la maxim ca un veritabil "client" al locului daca nu ai impins tava la cantina, apendicele clubului Control, sau daca nu ai mancat o shaorma, o clatita, un kurtos kalacs de pe strada “principala”. Tot pe “Magheru” din Vama vei gasi negresit mere zaharisite, cercelusi si briz-briz-uri din abundenta, nefericiti ramasi lefteri care-ti vor cere o tigara (si, conform regulilor nescrise, tu le-o vei da), si perenele Bibi Bistro, La Canapele si La Pirati. De factura recenta sunt pista de biciclisti (parerile sunt impartite, eu n-am simtit-o in coaste insa) si cocalarii cu decapotabile sau Jeep-uri (putini, abia sesizabili in marea de suflete cool, ingropati, ca si manelele lor, in tot felul de variatiuni alternative).

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.
Setari Cookie-uri