Setari Cookie-uri

Top 5 povesti de dragoste care au schimbat lumea

In luna iubirii, revizitam 5 dintre cele mai frumoase povesti de dragoste: cupluri-legenda care au inspirat si au schimbat lumea cu pasiunea si creatia lor.

1. Imparatul Shah Jahan & Regina Mumtaz Mahal
Shah Jahan, initial numit Printul Khurram, era fiul celui de-a patrulea imparat mogul din India. Plimbandu-se prin bazar intr-o zi, Khurram a zarit-o pe Mumtaz Mahal, pe atunci Arjumand Banu Begum, o printesa persana musulmana. S-a indragostit pe loc si pentru tot restul vietii sale: el avea 14 ani, iar ea 15. Khurram i-a spus tatalui sau despre dorinta de a se casatori cu aceasta printesa, iar legatura lor a fost oficializata in 5 ani de la data intalnirii.
16 ani mai tarziu, Khurram a devenit Shah Jahan, imparatul Indiei, iar sotia lui a primit scaunul regal si titlul de Mumtaz Mahal („Nestemata Palatului”). Cu toate ca Shah Jahan mai avea si alte sotii, Mumtaz Mahal era preferata lui, cea care il insotea pretutindeni, chiar si in campaniile militare. Ea a murit din cauza unor complicatii la nasterea celui de-al 14-lea copil, iar pe patul de moarte Shah Jahan i-a promis ca nu se va recasatori niciodata si ca ii va construi cel mai frumos mausoleum.
Se spune ca India ar fi fost in doliu 2 ani dupa moartea lui Mumtaz Mahal, iar timp de alti 20 de ani Shah Jahan a ridicat impresionantul monument in amintirea iubitei sale sotii. 22 de mii de muncitori si 1000 de elefanti au lucrat la ridicarea Taj Mahal-ului, una dintre cele 7 minuni ale lumii. In el se odihnesc pe veci Shah Jahan si Mumtaz Mahal.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
23 Februarie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.